La Ghimbav se vor produce elicoptere Super Puma MK1
Data: 1 - 15 septembrie 2014
Ministrul Economiei, Constantin Nita, si Guillaume Faury, CEO al Airbus, au semnat, la inceputul lunii septembrie a.c., un memorandum de intelegere cu Airbus Helicopters pentru ca IAR Brasov sa ia parte la productia de elicoptere Super Puma MK1. Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a precizat ca la proiect s-a lucrat mult timp si trebuie sa se lucreze in continuare, astfel incat in 2015 sa se deschida linia de productie pentru Super Puma MK1, iar in 2016 sa poata zbura prima aeronava de acest tip produsa la Ghimbav.
Guillaume Faury a sustinut, la randul sau, ca noua linie de productie de la Ghimbav va fi benefica pentru Romania din punctul de vedere al tehnologiei, know how-ului, locurilor de munca si va spori competitivitatea economiei romanesti pe plan international, oferind posibilitati de export. Faury a evocat lunga traditie a Airbus in Romania, de la fabricarea sub licenta in anii ‹70 a elicopterelor Puma si Alouette, pana la infiintarea Eurocopter in 2012 si proiectele de modernizare a aeronavelor de tip Puma. Ministrul Constantin Nita a declarat, totodata, ca Guvernul va oferi sprijinul sau acestui proiect, in conformitate cu normele Uniunii Europene, si si-a exprimat speranta ca noua linia de productie va fi inaugurata anul viitor.
Actionarii IAR Brasov, companie controlata de stat, au hotarat sa puna la dispozitia Vadstena, firma inregistrata de Airbus Helicopters in Romania, un teren de 15 000 mp pentru productia de elicoptere Super Puma in Romania, precum si intrarea indirecta in actionariatul firmei din Romania a Airbus Helicopter.
Intrarea indirecta in actionariatul firmei din Romania a Airbus Helicopters se va face numai dupa incheierea unui acord intre Airbus Helicopters, Vadstena, Eurocopter Romania si IAR, care sa stipuleze strategia pentru repartizarea profiturilor celor doua companii controlate de Airbus Helicopters, astfel incat IAR sa aiba garantia ca va incasa dividende in anii in care oricare dintre cele doua companii inregistreaza profit. Acordul trebuie sa prevada si programul si nivelul de implicare industriala pe termen mediu a IAR in proiectul productiei de elicoptere sau in alte proiecte Airbus Helicopters, la nivelul de cel putin 140.000 ore manopera/an.
Elicopterul Super Puma are doua locuri pentru piloti si pana la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, in versiunea EC225, o raza de actiune de 1135 de kilometri si poate atinge o viteza maxima de 345 km/h. Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte buna de ridicare a incarcaturii si abilitatea de operare in conditii de mediu ostile.