Romania, locul 48 in „Indexul Inovarii Globale 2016“
Data: 1-15 septembrie 2016 2016
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale - WIPO (agenţie specializată a ONU) publică sistematic rapoarte cu privire la Indexul Inovării Globale. Este un document care consemnează dinamica în materie de inovare în state de pe toate continentele (anul acesta, 128 la număr). În acest fel, se conturează un tablou concludent în care România se situează, în ediţia publicată recent, pe locul 48. Comparativ cu anul precedent, ţara noastră a urcat şase poziţii, ceea ce este important de consemnat şi comentat.
Precizăm că, pe o scară de la 0 la 100, România a obţinut un „scor" de 37,9 puncte, după ce analiştii WIPO au evaluat performanţele inovative ale ţării noastre pe baza analizei a 82 de indicatori. Pentru a ne da seama de amploarea şi profunzimea evaluării, menţionăm că printre indicatorii respectivi se află cei care privesc instituţiile, mediul politic şi de afaceri, cadrul de reglementare, educaţia, cercetarea şi dezvoltarea, capitalul uman, infrastructura. Toate acestea sunt esenţiale nu numai pentru alcătuirea Indexului Inovării Globale, ci şi pentru fundamentarea stadiului de dezvoltare generală a fiecărei ţări.
Întrucât în orice analiză de acest tip se impun comparaţii, menţionăm că în documentul WIPO se precizează că România se situează în urma ţărilor din regiune, în condiţiile în care Cehia ocupă locul 27, Ungaria - locul 33, Slovacia - 36, iar Polonia - 39. De asemenea, Bulgaria se află pe poziţia 38, iar Republica Moldova ocupă locul 46.
Aceste rezultate sunt de natură a determina o analiză mai profundă a factorilor decidenţi la nivel naţional, în vederea identificării cauzelor care au dus la situaţia de fapt. În acest sens, considerăm că poate fi de folos investigaţia pe care o publicăm în paginile 4 - 5 realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) pentru alcătuirea Cartei Albe a IMM-urilor, ediţia 2016. Se va vedea, din acest document, cât de importante sunt politicile publice îndreptate spre stimularea efectivă, inclusiv prin legislaţie şi finanţări, a proceselor inovative din IMM-uri, care deţin prin număr, prin resursele financiare şi umane, cea mai mare pondere în structura capitalului privat autohton.
Revenind la raportul WIPO, consemnăm că, la un „scor" de 66,3 puncte, Elveţia ocupă prima poziţie în Indexul Inovării Globale 2016, urmată de Suedia, Marea Britanie, SUA, Finlanda şi Singapore. Cea mai puţin inovativă economie din lume este Yemen. Precizăm că, ajuns la a noua ediţie, Indexul Inovării Globale este un raport anual elaborat şi publicat de WIPO, Universitatea Cornell şi INSEAD.
Alte articole




