Blitz
Data: 1 – 15 septembrie 2017 2017
● Acoperişuri din sedum pe refugiile a 34 de staţii de tramvai din Bucureşti. 34 de refugii ale staţiilor de tramvai din Bucureşti vor fi acoperite, până la finalul lunii octombrie, cu muşchi sedum, care să absoarbă dioxidul de carbon emanat de maşini şi să diminueze poluarea fonică, urmare a implementării proiectului Staţii verzi, iniţiat de Asociaţia pentru Responsabilitate Socială „PLAN B". Prima staţie amenajată este cea a tramvaielor 16 şi 21, de la Piaţa Sfântul Gheorghe, al cărei acoperiş verde are 26 mp. Iniţiatorii au explicat că, într-o oră şi jumătate, acoperişul de spaţiu verde poate absorbi cantitatea de dioxid de carbon emanată de 27 de maşini în 80 km, iar într-un an poate absorbi 130 kg de dioxid de carbon. Potrivit iniţiatorilor, instalarea de acoperişuri verzi pe refugiile staţiilor de tramvai face posibilă diminuarea poluării fonice şi a aerului. Vegetaţia captează, pe lângă microparticulele din aer, şi undele sonore, diminuând numărul decibelilor. De asemenea, vara, prin spaţiul verde este redus efectul de „insulă de căldură", în timp ce iarna, acoperişul verde din sedum măreşte efectul de termoizolare.
● Unicul producător de sare din ţară şi-a dublat profitul în primul semestru. Profitul net al Societăţii Naţionale a Sării (SALROM) a crescut cu 84% în semestrul I din 2017, la peste 47 milioane lei, față de aceeași perioadă din 2016. Compania, singurul producător de sare din țară, și-a sporit veniturile datorită vânzărilor de sare gemă, sare în soluție, sare recristalizată, calcar, transport auto marfă și saleduct, turism (13% mai mulți turiști, închirieri spații comerciale, vizitări mine, restaurante, baruri, ștranduri). (Imaginea din articol) Sarea gemă este „campioana" vânzărilor, cu o creștere de circa 40%, cea mai vândută fiind cea pentru deszăpezire. În cinci dintre cele șapte mine de sare - Praid, Târgu Ocna, Slănic Prahova, Cacica, EM Vâlcea - compania a inițiat și/sau a dezvoltat obiective turistice și balneare. SALROM se află între primii 10 producători de sare din Europa și este o companie cu capital majoritar de stat.
● 201 milioane euro pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu. Peste 201 milioane de euro din Fondul de coeziune, în perioada de programare 2014 - 2020, vor fi investite în faza a doua a proiectului privind modernizarea legăturii feroviare dintre localităţile Sighişoara (județul Mureș) şi Coşlariu (județul Alba). Această secţiune face parte din ruta de cale ferată care leagă oraşul Braşov de frontiera maghiară, parte a Reţelei transeuropene de transport (TEN-T). După reabilitarea celor aproape 100 km de cale ferată, trenurile vor putea circula cu viteze de 120 - 160 km/h, iar timpul de călătorie între cele două localități se va reduce la jumătate. Linia de cale ferată traversează judeţele Mureş, Sibiu şi Alba, iar acest proiect finanţat de UE, care se estimează că va fi terminat în 2018, va aduce beneficii unui milion de locuitori din zonă.