Inca un succes romanesc la NASA
Data: 1 – 15 septembrie 2017 2017
Recent, s-a desfășurat la Kennedy Space Center (Florida - SUA) concursul de design științific 24TH ANNUAL INTERNATIONAL SPACE SETTLEMENT DESIGN COMPETITION. Au participat echipe de elevi însumând 240 de concurenți din țări de pe toate continentele, fiecare echipă fiind coordonată de 2 - 3 profesori (la noi de unul singur - profesorul Ion Băraru, membru al Sucursalei AGIR Constanța).
Participanții au fost grupați în echipe multinaționale denumite „companii" și au concurat aidoma situațiilor reale din industria aerospațială, în care o companie câștigă un anumit contract.
Cerințele organizatorilor, grupați în „Foundation Society", au fost cuprinse în RFP (Request For Proposal) și au fost foarte precise: proiectarea primei așezări umane pe planeta Venus, în perspectiva anilor 2090 și după. Fiecare „companie" trebuia structurată conform exigențelor de organizare specifice companiilor reale din SUA, de tipul Boeing, care a câștigat dreptul de a construi celebra navetă spațială americană Space Shuttle (Structure engineering, Automation, Operations, Human engineering etc.).
Ofertele realizate de elevi au fost prezentate în fața unui juriu extrem de exigent format din oameni de știință și ingineri de la NASA și Boeing Company.
Elevii români au făcut parte din „compania" Grumbo Aerospace și au câștigat competiția alături de elevi de la: Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School (Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 (Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) și Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).
Iată numele elevilor români din echipa câștigătoare: Ali Mellis (Colegiul Național Mihai Eminescu), Oana Diaconescu (Liceul Teoretic Traian) și de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân - Cristian-Ionuț Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu și Andrei-Sebastian Rotaru.
Această reușită este încă o confirmare a faptului că preocuparea pentru educația STEAM (Science, Engineering, Technology, Arts and Mathematics) este o constantă în activitatea profesorului Ion Băraru, care predă fizică la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Cunoscut pentru coordonarea elevilor în activități extrașcolare atractive, cu caracter tehnic (robotică, electronică, mecatronică, proiectare de design științific etc.), a reușit să obțină cu elevii pe care îi coordonează rezultate notabile la unele competiții cu caracter tehnico-științific la care a participat. Profesorul Ion Băraru a prezentat o parte dintre aceste rezultate la simpozioanele sau work-shop-urile organizate de AGIR Constanța. Ele au fost publicate și în Univers ingineresc.
Se poate afirma că tipul de pregătire a elevilor practicat de profesorul Ion Băraru se înscrie în lista abordărilor de top din lume, specifice societății viitorului (knowledge society), și că acest tip de pregătire poate deveni un model demn de urmat de toți cei care sunt interesați de înalta performanță, recunoscută la nivel internațional.