Provocarile infrastructurii de apa si canalizare in spatiul dunarean
Data: 1 – 15 septembrie 2017 2017
Apa - element esenţial pentru existența și evoluția vieții, a omului, a societăților umane - reprezintă probabil cea mai de preț resursă naturală; ea este, însă, limitată și vulnerabilă. De-a lungul evoluției istorice a comunităților umane, asigurarea aprovizionării cu apă și gospodărirea acesteia au reprezentat factori fundamentali ai evoluției civilizației. Acest lucru este deosebit de important și în prezent, când schimbările climatice, evoluțiile demografice, modificările sociale etc. pun presiuni deosebit de mari asupra factorilor respectivi.
La 29 august a.c., la București, Academia de Științe Tehnice din România (ASTR), Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) şi Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunărene (CoDCR) au organizat conferinţa cu tema „Provocările infra- structurii de apă și canalizare în spaţiul dunărean". Dezbaterea a fost moderată de președintele AGIR și al ASTR, Mihai Mihăiță, care a subliniat, de la început: „Cooperarea în domeniul gospodăririi apelor presupune integrarea tuturor intereselor și perspectivelor relevante, stimularea inovării, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea încrederii și luarea unor decizii acceptate și înțelese de toți; de aceea, această cooperare trebuie să îmbrace perspective multiple în toate sectoarele socio-economice, de la nivel local până la nivel național și european".
CoDCR este o organizație care oferă municipalităților și guvernelor locale o platformă și o rețea de comunicare a intereselor membrilor săi către alte instituții politice. Astăzi, acest oganism este un partener strategic al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cu care are proiecte comune în câteva domenii printre care o comisie pentru agenda digitală, una pentru turism și cultură, precum şi alta pentru energie. În România, apa, ca sursă de energie, joacă un rol important deoarece 35% - 40% din energia electrică este produsă de-a lungul Dunării în centrale hidroelectrice. Despre CoDCR a vorbit Peter Langer, coordonatorul general al acestui Consiliu.
Despre aspecte specifice ale infrastructurii de apă și canalizare din două importante orașe din spațiul dunărean au vorbit dr. ing. dipl. Wolfgang Zerobin, Managing Director al Vienna Waterworks și dr. ing. Mădălin Mihailovici, director general al Apa Nova București. Ambii vorbitori au evidențiat ideea că toate orașele de pe continent au provocări similare în ceea ce privește infrastructura de apă potabilă și canalizare. Principalele probleme identificate se referă la capacitatea deversoarelor în rețele unitare, precum și la capacitatea canalelor colectoare proiectate și realizate acum mult timp - practic, toată regiunea se confruntă cu aceste probleme. Toate orașele europene raportează încă pierderi (atât în rețeaua de apă potabilă, cât și de ape uzate), iar volumul de ape uzate care necesită epurare trebuie crescut. De altfel, Wolfgang Zerobin a subliniat că, în cazul ploilor foarte puternice, chiar și în Viena există situații în care străzile se inundă pentru anumite perioade de timp. Directorul companiei de apă din capitala Austriei a atras atenția că singura posibilitate de a gestiona problema generată de schimbările climatice o reprezintă înțelegerea faptului că acestea sunt inevitabile. „Schimbările climatice au efecte asupra tuturor aspectelor funcționării sistemelor, ridicând provocări atât în ceea ce privește menținerea calității apei furnizate, cât și în ceea ce privește funcționarea canalizării în cazul unor ploi foarte puternice. Reparațiile sistemelor de alimentare cu apă și canalizare sunt o poveste fără sfârșit, care implică alocarea unor resurse foarte mari, peste tot în lume", a punctat Wolfgang Zerobin.
Pe de altă parte, Mădălin Mihailovici a arătat că Apa Nova a investit 400 milioane de euro bani europeni din 2000 până în prezent pentru reabilitarea rețelelor din București, cu rezultate notabile. Aprovizionare populației cu apă se face în condiții sigure şi fără probleme deosebite. Ca peste tot, probleme sunt încă în rețeaua de canalizare (cu porțiuni realizate chiar și în 1903 - 1906), a cărei reabilitare implică nu numai eforturi financiare substanţiale, ci şi un mare disconfort pentru locuitorii orașului. Și totuși, după preluarea de la Apele Române a principalului canal colector lung de 17 km, acesta a fost curățat şi s-au eliminat toate cele 25 de blocaje principale care afectau funcționarea sa optimă. În stația de epurare Glina, faza 1 este finalizată și s-a început faza 2 de reabilitare. Astăzi, această stație este una dintre cele mai moderne din Europa.Compania are o strategie de dezvoltare și o viziune pentru 25 se ani.
Prof. dr. ing. Radu Munteanu, vicepreședinte al ASTR, a subliniat că este necesară o nouă viziune asupra modului cum tratăm resursele naturale, printre care și apa. Se impune promovarea unui respect pentru acestea printr-o nouă concepție asupra realității într-o perspectivă ecologică. Trebuie realizată o reconciliere a științei cu morala. Și în acest proces, educația are un rol esențial.
Rețelele de apă şi canalizare ale municipiului București, în cifre
♦ Rețeaua de apă
- Lungimea conductelor principale și de serviciu - 2504 km
- Lungimea apeductelor - 192 km;
- Numărul branșamentelor - 131 900;
- Lungimea însumată a branșamentelor - 990 km.
♦ Rețeaua de canalizare
- Lungimea rețelei - 2421 km;
- Numărul de racorduri - 126 000;
- Numărul de guri de scurgere - 50 950;
- Numărul căminelor de inspecție 67 140.