SEMNAL EDITORIAL
Data: 1 – 15 septembrie 2017 2017
Forţa evocatoare a memoriei
Garabet Kümbetlian, Amintiri şi povestiri, Colecţia Oameni şi locuri
Editura AGIR, Bucureşti, 2016, 17×24 cm, broşată, ISBN 978-973-720-658-9, 288 pag., 40 lei
În prestigioasa colecţie Oameni şi locuri a Editurii AGIR a apărut volumul intitulat Amintiri şi povestiri, de prof. univ. dr. ing. Garabet Kümbetlian. Fireşte, cărţile se cer citite şi nu... povestite. Cu toate acestea, personalitatea autorului, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, membru titular al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române, membru fondator în Constanţa al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România este de natură, prin ea însăşi, să reprezinte o temă de mare interes, care merită să fie tratată într-o manieră narativă.
O viaţă de om de-a lungul a peste opt decenii reprezintă, în cazul autorului, o sursă inepuizabilă de amintiri şi deopotrivă de reflecţie asupra existenţei umane a profilului ştiinţific profesional şi etic al inginerului. În cele 25 de capitole ale cărţii sunt consemnate momente evocatoare referitoare la o gamă extrem de largă de personalităţi, precum şi la geneza şi dezvoltarea unor instituţii din sferele învăţământului şi cercetării ştiinţifice. Este suficient să menţionăm fie şi numai o parte a personalităţilor cu care autorul s-a „intersectat" de-a lungul vieţii şi tot va fi suficient pentru a ne da seama că a avut şi are ce... povesti. Este vorba despre pictorul Stavru Tarasov, muzicienii Franz Xaver Dressler, Olga Coulin, poetul constănţean Grigore Sălceanu, matematicianul poet Dan Barbilian (Ion Barbu), inginerul şi omul de ştiinţă Suren Cedighian, precum şi de cunoscuţii şi prestigioşii oameni de ştiinţă Ecaterina Săndulescu, Vladimir Robu, Gheorghe Manea, Mircea Mişicu, Dumitru Mangeron, Gheorghe Buzdugan şi Radu Voinea. Despre fiecare în parte a povestit întâmplări indedite şi a furnizat informaţii de cel mai larg interes, însoţite de documente şi de creaţii ale artelor vizuale de mare valoare. Totul este relatat cu o nedezminţită rigoare inginerească şi, în acelaşi timp, cu un remarcabil talent literar.
Aceste trăsături ale modului în care Garabet Kümbetlian se exprimă se regăsesc şi în capitolele consacrate predominant activităţilor ştiinţifice, instituţiilor de cercetare şi de învăţământ. Este de remarcat că autorul, binecunoscut şi prin lucrări de specialitate apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate, reuşeşte să trateze subiecte de specialitate într-o manieră accesibilă şi atractivă. Aşa, de exemplu, referirile la lucrări precum cele de rezistenţa materialelor, prefaţate de prestigioşi oameni de ştiinţă, capătă, sub condeiul autorului, incontestabile valenţe literare. S-ar putea considera că, în acest fel, este scoasă în evidenţă „faţa umană" a ştiinţei.
Desigur, n-am epuizat argumentele care pledează pentru citirea cărţii Amintiri şi povestiri, însă şi aceste scurte considerente, inspirate de gândurile şi faptele prezentate de autor, relevă o zonă de mare interes public, deoarece faptele de viaţă autentice, prin marea lor forţă evocatoare, încântă şi conving sub semnul promovării unor modele de creaţie şi de atitudine etică de care avem atât de multă nevoie.