Blitz
Data: 1-15 septembrie 2019 2019
● 3% din numărul total de oameni de ştiinţă şi ingineri din UE sunt în România. Uniunea Europeană avea în 2018 un număr total de 17,2 milioane de oameni de ştiinţă şi ingineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, dintre care aproximativ 539 100, sau 3% din numărul total din UE, erau în România, arată datele publicate de Eurostat. Numărul oamenilor de ştiinţă şi inginerilor din UE a crescut cu 4% între 2017 şi 2018, în timp ce în România a crescut cu 2,6%, de la 525 300 până la 539 100. Eurostat subliniază că, în ceea ce priveşte distribuţia oamenilor de ştiinţă şi inginerilor în UE, pentru majoritatea statelor membre aceasta este în linie cu ponderea ţărilor respective în populaţia UE. Excepţie fac Marea Britanie şi Germania, care împreună au 37% din numărul total de oameni de ştiinţă şi ingineri din UE, în timp ce ponderea lor combinată în populaţia UE este de 29%. În cifre absolute, România are mai mulţi oameni de ştiinţă şi ingineri decât Belgia, Danemarca, Austria, dar mai puţini decât Polonia, Olanda sau Suedia.
● România, patru medalii la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (IESO). Lotul olimpic al României a câştigat patru premii (o medalie de aur şi trei de argint) la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad - IESO). Constantin-Petrişor Ciauşescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Gib Mihaescu din Drăgăşani (jud. Vâlcea), a fost medaliat cu aur. Eva-Maria Savin (clasa a X-a / Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti), Ştefan Dimitriu (clasa a X-a/ Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov) şi Gabriel-Darius Mardaru (clasa a X-a /Colegiul Naţional Mircea ce Batrân din Constanţa) şi-au adjudecat medaliile de argint. În cadrul IESO, concurenţii susţin individual o probă teoretică şi una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din ţările participante, se organizează echipe internaţionale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică şi sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluţii pentru ameliorarea problemelor din zona respectivă. La a XIII-a ediţie a competiţiei (desfăşurată la Daegu, Coreea de Sud) au participat 163 de elevi din 41 de ţări.
● 275,7 milioane euro pentru alimentarea cu apă în judeţele Cluj şi Sălaj. Fondul de Coeziune investeşte 275,7 milioane euro pentru îmbunătăţirea aprovizionării cu apă potabilă şi pentru ameliorarea serviciilor de colectare şi de tratare a apelor uzate din judeţele Cluj şi Sălaj, anunţă Comisia Europeană. Datorită acestui proiect finanţat de UE, aproape 240 000 de locuitori vor avea apă potabilă mai bună. Proiectul va creşte de la 79% la 95% ponderea de racordare a populaţiei din zonă la reţeaua de aprovizionare cu apă potabilă. Între altele, lucrările vor extinde alimentarea cu apă potabilă prin utilizarea unor surse controlate microbiologic. Finalizarea proiectului este prevăzută în iulie 2023.