Conferinta ModTech, Iasi, la a 7-a editie
Data: 1-15 septembrie 2019 2019
Ca participant la toate cele şapte ediții ale Conferinței Internaționale ModTech - Modern Technologies in Industrial Engineering, conferință inițiată în urmă cu şapte ani de prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu împreună cu colegii săi de la catedra Tehnologia Construcțiilor de Mașini a Universității Tehnice Gh. Asachi din Iași, doresc să-mi expun câteva gânduri pe marginea acestui eveniment științific la care au fost prezenți oameni de știință din 24 țări.
Conferința s-a desfășurat recent în sălile speciale ale complexului hotelier Ramada din Iași, perfect amenajate pentru astfel de manifestări. Organizatorul principal al Conferințelor ModTech este Asociația Profesională Modern Manufacturing Technologies, care are, după 10 ani de activitate, circa 400 membri și nouă filiale, în străinătate: India, Japonia, Coreea de Sud, Polonia, Turcia, Irak, Serbia, Republica Modova și Mexic.
Alături de alte zece instituții științifice din ţară și de peste hotare, coorganizatori au fost Academia de Științe Tehnice din România (Filiala Iași) și Asociația Generală a Inginerilor din România (Sucursala Iași). Lucrările Conferinței s-au desfășurat pe şapte secțiuni: Ingineria proceselor de fabricație; Materiale compozite și tehnologii; Caracterizarea, modelarea și simularea proceselor mecanice; Robotica și fabricația integrată cu calculatorul; Transfer tehnologic; Micro- și nanotehnologii; Inginerie și navigație maritimă.
În plen au fost nouă prezentări susținute de profesori recunoscuți la nivel mondial.
Aș menționa doar două referate, care au fost dezbătute cu mare interes: „Nano/microstructure control of advanced materials and their applications by smart powder processing", prezentat de prof. Makio Naito, de la Universitatea din Osaka (Japonia) și „New materials and control of 3D morphology - a game changer for many applications", prezentat de prof. Dermot Brabazan, de la Universitatea din Dublin (Islanda).
Pe secțiuni au fost prezentate peste 200 de lucrări semnate de circa 400 de autori.
Au prezentat referate profesorii Rainer Gadow (Germania), Nicolae Țăranu (România), Marcel Van der Voorde (Olanda), Fabriția Qaadrini (Italia), Anna Timofiejczuk (Polonia), Zhengyi Jiang (Australia), Esteba Broitman (Olanda), Pavel Topală (Republica Moldova) etc.
În final, au fost înmânate trei Premii de excelență Octavian Pruteanu și trei premii pentru postere ale tinerilor cercetători din Irlanda, Serbia și România, care le vor da posibilitatea ca la următoarea conferință să li se ofere participare gratuită.
Materialele Conferinței vor fi publicate în trei reviste de specialitate: una din Iași, iar celelalte două - din India și Elveția.
Următoarea Conferință va avea loc în perioada 24 - 27 iunie 2020, la Eforie Nord. Cei interesați pot accesa, pentru mai multe detalii, http://modtech.ro.