Ziua Inginerului Roman Premiile AGIR pentru anul 2018
Data: 1-15 septembrie 2019 2019
La 12 septembrie a.c., la sediul central al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) a avut loc ceremonia decernării Premiilor AGIR pentru cele mai valoroase lucrări inginereşti din anul 2018. A fost cea de-a XXV-a ediţie a unei manifestări cu o amplă rezonanţă în rândurile comunităţii noastre profesionale. Conform tradiţiei, cu acelaşi prilej, a fost marcată Ziua Inginerului Român - zi instituită, în anul 2000, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea AGIR, şi sărbătorită anual la 14 septembrie. Reamintim că, la 14 septembrie 1895, a fost inaugurat podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), care era, la acea vreme, cel mai lung pod (4088 m) din Europa continentală.
Premiile AGIR au fost instituite în anul 1995. Potrivit tradiţiei, ele se acordă persoanelor şi instituţiilor pentru lucrări inginereşti deosebite (concepute, proiectate şi aplicate) şi unor cărţi originale, de înalt nivel tehnico-ştiinţific, pe mai multe secţiuni.
La manifestare au participat cei distinşi cu premii, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii inginereşti. În cuvântul său la deschiderea festivităţii, preşedintele AGIR, Mihai Mihăiţă, a evocat tradiţiile legate de acordarea Premiilor, contribuţia tuturor ediţiilor precedente la recunoaşterea şi promovarea, în continuare, a unor valoroase creaţii ştiinţifico-tehnice, cu ecoul lor în ţară şi peste hotare. Premianţii au mulţumit pentru aprecierea creaţiilor lor şi au pus în evidenţă preocupări actuale şi de perspectivă sub semnul promovării, la un nivel calitativ tot mai înalt, a realizărilor ştiinţei şi tehnicii româneşti.
La ediţia din acest an au fost decernate 15 premii, acordate pe secţiunile: ▪ Ingineria construcţiilor civile şi industriale (4 premii); ▪ Ingineria construcţiilor de maşini (3 premii); ▪ Ingineria transporturilor (2 premii); ▪ Inginerie agricolă şi silvică (2 premii); ▪ Ştiinţa şi ingineria materialelor; ▪ Inginerie electrică; ▪ Ingineria textilelor şi pielăriei; ▪ Tehnologia informaţiei (câte un premiu).
Calităţile lucrărilor premiate au fost evidenţiate, ca de obicei, prin intermediul unor scurte filme documentare.
Vom reveni cu detalii despre lucrările premiate în numărul viitor.