In Romania, durata penelor de curent este de doua ori mai mare decat in tarile europene avansate
Data: 1-15 septembrie 2020
Fiecare consumator român de energie a stat în întuneric, în medie, 350 de minute anul trecut, durata penelor de curent în România fiind de două ori mai mare decât în ţările europene avansate, potrivit Raportului privind realizarea indicatorilor de performanţă a operatorilor de distribuţie a energiei pentru 2019, publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, durata întreruperilor planificate a fost anul trecut, în medie, de 171 de minute pentru fiecare consumator, iar întreruperile neplanificate au durat 179 de minute/consumator, totalul fiind de 350 de minute/consumator.
Indicatorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index) măsoară durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator şi se calculează împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi (mai mari de trei minute) la numărul total de utilizatori. Raportul ANRE relevă că valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi planificate, variază mult de la un operator de distribuţie la altul. Astfel, valoarea minimă este de 55,34 minute/an pentru E-Distribuţie Muntenia, iar valoarea maximă este de 287,86 minute/an pentru Delgaz Grid, cu o valoare medie pe ţară de 171,09 minute/an, peste intervalul de valori de circa 40 - 150 minute/an înregistrate în ţările europene avansate.
Situaţia este similară şi în cazul întreruperilor neplanificate. „Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi neplanificate, sunt cuprinse între 142,8 minute/an pentru E-Distribuţie Muntenia şi 227,4 minute/an pentru E-Distributie Banat, respectiv valoarea medie pe ţară este de 178,91 minute/an, valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20 - 100 minute/an înregistrate în ţările europene avansate", se arată în raport.
Principalul indicator de performanţă pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate, adică penele de curent.
În ţara noastră există 9,5 milioane de consumatori de energie electrică, din care 5,2 milioane în mediul urban şi 4,3 milioane în mediul rural.