Blitz
Data: 1-15 septembrie 2022
● Potrivit unui studiu, 7 din 10 români alocă maximum 25 de euro pe lună pentru educație. Aproape 70% dintre români cheltuie pentru educație cel mult 25 de euro pe lună, în timp ce 7% preferă să utilizeze resurse de învățare gratuite, arată un studiu realizat de platforma de educație online dedicată antreprenorilor și profesioniștilor din piața muncii Upriserz. Conform studiului, doar un român din zece alocă bugete mari pentru zona de educație, cu valori cuprinse între 75 euro și 167 euro/lună. În general, un român rezervă, săptămânal, aproximativ 4,5 ore, în medie, pentru activități dedicate învățării (citit, participări la cursuri, evenimente sau webinarii, podcasturi) sau informării pe diferite teme de interes. În acest context, cel mai mult timp pentru învățare îl alocă tinerii (peste 7 ore/săptămână) și seniorii (aproape 6 ore/săptămână). Totodată, persoanele active pe piața muncii petrec aproximativ patru ore pe săptămână învățând. Studiul a fost realizat de compania MKOR pentru platforma de cursuri Upriserz, pe un eșantion reprezentativ de 1066 de respondenți, din mediul urban și rural, cu vârsta cuprinsă între 21 - 65 de ani.
● 180 milioane lei pentru modernizarea Aeroportului „Delta Dunării" din Tulcea. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat un contract de finanțare pentru modernizarea Aeroportului „Delta Dunării" din Tulcea. „Aeroportul va avea 180 de milioane de lei la dispoziție pentru dezvoltarea unui terminal de pasageri modern și acces la facilități pentru aeronave conform standardelor europene. Fondurile vor fi folosite, mai exact, pentru: modernizarea și extinderea terminalului de pasageri, modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare și a căii de rulare alfa (construite în 1973); construirea platformei dedicată activităților de degivrare/antigivrare aeronave", a anunțat Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook. Potrivit ministrului, în vederea atingerii acestor obiective, terminalul de pasageri va fi dimensionat pentru operarea unor aeronave de capacitate mare (190 de pasageri la ore de vârf). Termenul pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2023.
● INS: Productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 1,1% în primul semestru din 2022. Productivitatea muncii în industrie s-a redus, în prima jumătate a acestui an, cu 1,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Scăderea a fost determinată de diminuările înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,6%), industria extractivă (-0,8%) și industria prelucrătoare (-0,2%). Pe marile grupe industriale, productivitatea muncii a scăzut în industria bunurilor de folosință îndelungată (-7,7%), industria bunurilor intermediare (-6,1%), industria energetică (-1,6%) și a crescut în industria bunurilor de uz curent (+8,2%) și industria bunurilor de capital (+2,8%).