Mirel Opris - pompier, o viata de om la Timisoara
Data: 1 – 15 septembrie 2023
Acest text – supus atenției cititorilor publicației Univers ingineresc – nu trebuie să surprindă pe nimeni. Este vorba despre Mirel Opriș, cel care, în 2004, a pus bazele Societății de Protecție împotriva Focului (SPF) din cadrul Sucursalei AGIR Timiș, ales președinte al amintitei organizații care are legături strânse cu diverse domenii ale ingineriei. Faptul că în componența unei sucursale a AGIR se află și o asemenea societate atestă, cât se poate de convingător, forța de atracție, precum și aria largă de acoperire a Asociației noastre. În plus, nu putem să nu ținem seama de interesul deosebit manifestat, în prezent, de cercuri largi ale populației față de activitatea pompierilor militari, mai ales în legătură cu multe evenimente recente.
Biografia și realizările ofițerului în rezervă cu gradul de locotenent-colonel Mirel Opriș, pompier specialist, inginer, merită să fie cunoscute. Încă din copilărie a dorit să facă parte dintr-un grup care ajută oameni, deoarece nu a avut o viață ușoară. La liceul din Câmpia Turzii veneau militari pentru a prezenta avantajele meseriei armelor, dar, până la urmă, a optat pentru Facultatea de Construcții de Mașini din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1991, ca inginer. Destinul a făcut ca după terminarea facultății să fie activat ca ofițer la Grupul de Pompieri „Banat“ al județului Timiș, actualul Inspectorat pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș. Decenii la rând, și-a exercitat exemplar profesia, iar după trecerea în rezervă din anul 2018 activează în Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala Timiș, fiind membru în comitetul executiv județean al acesteia.
A urmat studii postuniversitare în domeniile siguranța la foc a construcțiilor și instalațiilor la Facultatea de Instalații din București și administrație publică la Facultatea de Drept din Timișoara, pe care le-a absolvit în 2000. De asemenea, a urmat cursul de expert tehnic extrajudiciar organizat de AGIR – Societatea Experților Tehnici Extrajudiciari și Consultanți, pe care l-a absolvit în anul 2005.
Printre evenimentele deosebite și complexe la care a participat sunt: stingerea incendiului din Gara de Est – Timișoara, în 1992, când a ars un vagon-cistenă cu carburanți; evitarea unui grav accident pe aeroportul din Timișoara, când s-a semnalat o defecțiune tehnică a unui avion, iar pasagerii au fost ajutați să coboare în condiții de siguranță; participarea la înlăturarea urmărilor efectelor marilor inundații din 2005 din Banat.
În perioada cât a lucrat în cadrul unității de pompieri, Mirel Opriș a scris și publicat o serie de lucrări știiinífice și tehnice, a verificat o serie de documentații tehnice care au stat la baza avizării din punct de vedere al securității la incendii la instituții publice, obiective economico-sociale. De asemenea, a organizat manifestări științifico-tehnice la nivel județean, național și internațional. Despre toate acestea au relatat, de-a lungul timpului, presa timișoreană și cea centrală de specialitate.
Voi fi deosebit de bucuroasă dacă aceste modeste rânduri vor contribui la mai buna cunoaștere a unuia dintre cei mai reprezentativi ofițeri de pompieri și a activității pompierilor, în general, care constituie file ale unei realități care ne întăresc convingerea că există oameni competenți, dedicați profesiei lor, care au un aport neprețuit la întărirea siguranței cetățenilor, inclusiv în fața pericolelor provocate de calamitățile naturale și de incendii.
Alte articole


