FILIALA SIBIU A AGIR SE PREZINTA PRIN CEEA CE A FACUT SI FACE
Data: 16-30 septembrie 2003
Activitatile desfasurate pe parcursul acestui an calendaristic de catre Filiala Sibiu a AGIR au vizat, in primul rand, derularea de manifestari profesionale periodice constand in organizarea unor intalniri tematice la care sa participe membrii acesteia sau ingineri din afara asociatiei. Printre acestea s-au remarcat, de exemplu, cele privind stabilirea locului si a rolului tehnologiilor de deformare plastica neconventionala in industria automobilului, oglindirii in presa locala sibiana a realizarilor ingineresti contemporane din diferite domenii de activitate, evidentierii rolului jucat de pionierii romani ai aviatiei in contextul consacrarii mondiale a zborului cu aparate mai grele decat aerul sau comemorarea intemeietorilor scolii moderne romanesti de chimie. La manifestarile mentionate au participat, in primul rand, membri ai filialei sibiene, numarul acestora fiind majorat substantial in anul in care ne aflam, dar nu numai. Detalii privind programul filialei, precum si lista completa a membrilor sai sunt cuprinse in pagina web (www.agir.ro) a AGIR - Filiala Sibiu.
S-a acordat in continuare o atentie deosebita adancirii relatiilor de colaborare cu Asociatia Inginerilor Germani (VDI) prin Grupul de prieteni ai VDI – Romania creat, la initiativa Filialei Sibiu a AGIR, in anul 2001. Infiintarea acestuia a dovedit ca asigura o cunoastere reciproca a preocuparilor ingineresti din cele doua tari, si nu numai, precum si un schimb informational si de experienta atat de necesar in mediile ingineresti. Dar, in legatura cu acest eveniment (inaugurarea activitatii Grupului de prieteni ai VDI – Romania, Sibiu, 19 aprilie 2001), nu trebuie uitat nici faptul ca intre VDI si AGIR a fost semnat Protocolul cadru de colaborare, de catre conducerile celor doua asociatii profesionale ale inginerilor. Fotografia alaturata (foto 1) retine momentul semnarii acestui protocol de catre presedintele AGIR, dr. ing. Mihai Mihaita, avandu-l in dreapta sa pe domnul dr. ing. Willy Fuchs, directorul VDI. S-a intarit, de asemenea, si legatura cu diferite filiale ale Asociatiei Inginerilor Germani, una dintre acestea fiind Filiala VDI din Magdeburg, pentru care filiala noastra este difuzorul din Romania al publicatiei acesteia Mitteldeutsche Mitteilungen. De altfel, in paginile acesteia au fost prezentate informatii privind activitati ingineresti desfasurate la Sibiu (foto 2). Recent, si Filiala Leipzig a VDI s-a declarat interesata de activitatile profesionale specifice derulate la Sibiu de catre VDI si AGIR. Materialul cuprinzand aceste probleme urmeaza sa apara, in viitorul apropiat, in publicatia VDI Ingenieur-Nachrichten, editata la Leipzig.
Dar, cele mai importante activitati \n planul pe anul in curs sunt in pregatire. Este vorba de organizarea unui simpozion, in colaborare cu Ministerul Muncii, Solidarit`]ii Sociale [i Familiei, Inspectia Muncii Bucureresti, cu tema „Securitate si sanatate in munca”, in zilele de 13-14 octombrie, la Sibiu, precum si a unei conferinte internationale sub genericul „{tiinta fabricatiei si educatia, in preajma integrarii Romaniei in Comunitatea Europeana”, in zilele de 6-7 noiembrie, de asemenea, la Sibiu.
Detalii despre evenimentele mentionate sunt prezentate in materialele alaturate, sub semnaturile d-lor ing. dipl. Remus Furtuna, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca al Judetului Sibiu, membru AGIR, si dr. ing. Octavian Bologa, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, presedintele Filialei Sibiu a AGIR.
Avand in vedere importanta pentru ingineri a domeniului securitatii, sanatatii si al relatiilor de munca, facem cunoscut faptul ca, cu concursul Filialei Sibiu a AGIR, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru a contribui la formarea si perfectionarea profesionala a angajatilor, incepand cu anul universitar 2003/2004, organizeaza in baza art. 72 (4) din Legea Invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu aprobarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 34.390/16.07.2003 si nr. 34.503/18.07.2003, specializarea postuniversitara MASTER in Managementul securitatii, sanatatii si al relatiilor de munca, cu durata de doua semestre, si studii postuniversitare de specializare pentru Bazele managementului securitatii si sanatatii si al relatiilor de munca, cu durata de un semestru.
Prin derularea acestor cursuri se urmareste facilitarea cunoasterii, insusirii si aplicarii prevederilor legale din domeniul securitatii, sanatatii si al relatiilor de munca, a reglementarilor cuprinse in noul Cod al Muncii, noile Norme Generale de Protectie a Muncii si in alte acte normative armonizate cu legislatia europeana specifica.
Informatiile privind planul de invatamant al cursurilor, actele si conditiile de inscriere se pot obtine de la adresa de e-mail: lucian.cioca ulbsibiu.ro .
SAPTAMANA EUROPEANA PENTRU SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA
Saptamana Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca este o campanie coordonata de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca cu sediul la Bilbao (Spania), si se desfasoara in toate cele 15 state membre ale UE, in tarile candidate precum si in alte tari, cu scopul de a transforma Europa intr-o zona de securitate si sanatate in munca.
Beneficiind de sprijinul Comisiei Europene si al Parlamentului European, al sindicatelor si federatiilor patronale, aceasta initiativa anuala a devenit evenimentul cel mai important al Europei in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Desi campania privind utilizarea substantelor periculoase se deruleaza pe parcursul intregului an 2003, Saptamana Europeana se desfasoara pe parcursul lunii octombrie 2003, fiecare stat dedicand evenimentului una din saptamanile acestei luni.
Saptamana Europeana se adreseaza persoanelor din cadrul organizatiilor de toate dimensiunile si din toate domeniile de activitate, fiind invitati sa participe toti cei care sunt implicati in problemele de securitate si sanatate in munca, in special institutiile cu activitate in acest domeniu, organismele de asigurari profesionale, sindicatele si organizatiile patronale, cadrele de conducere, angajatii si reprezentantii acestora pentru problemele de securitate si sanatate in munca.
Motivul pentru care tema centrala a Saptamanii Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca din acest an o constituie diminuarea riscurilor pe care utilizarea substantelor periculoase le genereaza pentru sanatate, se datoreaza faptului ca milioane de angajati sunt expusi acestor substante pe intreg teritoriul Europei.
Productia mondiala de substante chimice se ridica in prezent la 400 milioane de tone pe an, iar in Uniunea Europeana sunt inregistrate spre comercializare circa 100.000 de substante diferite.
Conform unor cercetari europene de data recenta, 22% din lucratorii Uniunii Europene declara ca sunt expusi la vapori toxici pe durata unui sfert din programul lor de lucru sau chiar mai mult, iar 16% din angajati se afla in situatia de a manipula substante periculoase ca atributie zilnica de serviciu.
Pierderea de sub control a riscurilor asociate acestor substante poate afecta sanatatea angajatilor in moduri diferite, producand: astmul, iritatia pielii sau dermatita, cancerul, disfunctiile privind aparatul reproductiv si anomaliile congenitale etc. Pot fi de asemenea afectate sistemul nervos si imunitar, precum si organe vitale cum sunt: plamanii, inima, rinichii si ficatul.
In acelasi timp, asupra organizatiilor se pot repercuta o serie de consecinte negative constand in diminuarea productivitatii si pierderi financiare datorate masurilor de recuperare medical` si reabilitare profesionala a persoanelor afectate.
Legislatia europeana prevede obligatia angajatorilor de a adopta masurile necesare pentru a evita ca expunerea angajatilor la substante periculoase la locul de munca sa aiba consecinte nefaste asupra sanatatii acestora.
Aceste masuri includ evaluarea riscurilor, prevenirea riscurilor asociate substantelor periculoase, stabilirea masurilor care trebuie luate in caz de accident si de urgenta, precum si informarea si instruirea angajatilor.
Obiectivul principal al Saptamanii Europene nu este numai acela de a creste gradul de sensibilitate in privinta acestor riscuri, ci si de a stimula actiunile care imbunatatesc securitatea, sanatatea si productivitatea la locurile de munca.
Pentru activitatile desfasurate in cadrul Saptamanii Europene nu este prevazuta o formula impusa, acestea pot avea forme de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Problemele legate de substantele periculoase pot fi integrate in activitatile existente din domeniul securitatii si sanatatii in munca sau pot face obiectul unor activitati speciale.
Aceste activitati includ:
* identificarea si evaluarea riscurilor, audituri privind securitatea si sanatatea la locul de munca etc.;
* seminarii si workshop-uri de instruire;
* expozitii consacrate securitatii si sanatatii in munca;
* materiale informative destinate cresterii gradului de sensibilizare in raport cu aceste probleme la locul de munca;
*programe de „buna vecinatate” vizand incitarea unor organizatii mari de a veni in sprijinul celor de mai mici dimensiuni;
*propuneri pentru dezvoltarea si promovarea schimburilor de bune practici;
* incurajarea participarii lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora la actiunile de prevenire;
* lansarea in cursul Saptamanii Europene a unei noi politici de securitate si sanatate in munca;
* activitati de promovare a sanatatii la locul de munca.
In cadrul Saptamanii Europene, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca va desfasura un program de premiere a bunelor practici destinat recunoasterii meritelor organizatiilor care au adus contributii deosebite si inovatoare la prevenirea riscurilor cauzate de substantele periculoase la locul de munca. Premiile vor fi decernate in cursul lunii noiembrie la Bilbao, in cadrul ceremoniei de incheiere a Saptamanii Europene pe anul in curs.
Informatiile privind conditiile si modalitatile de participare pot fi obtinute de la Punctul Focal Romania, din cadrul Institutului National pentru Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Muncii Bucuresti, la adresa http://www.protectiamuncii.ro .
Cu ocazia organizarii in Romania a Saptamanii Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca dedicata utilizarii substantelor periculoase in mediul de munca, in perioada 13 – 14 octombrie 2003, Sibiul va fi gazda unei Conferinte de comunicari stiintifice intitulata “Perspective ale dezvoltarii securitatii si sanatatii in munca”.
Acest eveniment este organizat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – Inspectia Muncii, in colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania.
Conferinta se va desfasura pe cinci sectiuni si va cuprinde urmatoarea tematica:
1. Substante periculoase in mediul de munca;
2. Sanatate in munca;
3. Securitate in munca;
4. Managementul securitatii si sanatatii in munca;
5. Psihologia organizationala.
Persoanele care doresc sa participe la Conferinta de comunicari stiintifice pot obtine informatii suplimentare si sa transmita lucrarile in extenso pe adresa: itm.sb rdslink.ro .
ing. dipl. Remus Furtuna,
inspector sef,
Inspectoratul Teritorial de Munca al Judetului Sibiu
CONFERIN}A INTERNA}IONALA DE STIINTA FABRICATIEI SI EDUCATIA –
IN PREAJMA INTEGRARII ROMANIEI IN COMUNITATEA EUROPEANA
Filiala Sibiu a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania impreuna cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu si Universitatea „Politehnica” din Bucuresti organizeaza la Sibiu, in zilele de 6-7 noiembrie 2003, o importanta conferinta internationala, conferinta la care si-au anuntat deja participarea specialisti din domeniul prelucrarilor pe masini - unelte si din domeniul managementului invatamantului universitar tehnic. Se doreste abordarea problemelor de inginerie industriala alaturi de cele specifice pregatirii unor ingineri de o inalta competenta stiintifica, capabili sa faca fata problemelor ivite o data cu pregatirile tot mai intense ale tarii noastre in vederea integrarii sale europene, in urmatorii ani.
Domeniile in care urmeaza sa fie purtate discutii pe baza lucrarilor prezentate sunt: proiectarea, executarea si conducerea echipamentelor tehnologice; conducerea, modelarea si urmarirea proceselor de prelucrare; reingineria produselor. Alaturi de aceste domenii pur tehnice, domeniile legate de pregatirea specialistilor cu studii superioare tehnice: dezvoltarea programelor de invatamant; cunoasterea si aplicarea sistemului european al creditelor transferabile; dezvoltarea sistemului perfectionarii continue postuniversitare sau a legaturilor ce trebuie sa existe intre universitati si societati comerciale, recunoasterea reciproca a diplomelor la nivel european si nu numai, evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamant superior tehnic.
Pentru aceasta au fost invitati specialisti romani din toate zonele geografice ale tarii, alaturi de cercetatori straini din tari europene precum: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Croatia, Polonia, Republica Moldova, Slovenia, Slovacia, Ungaria, ca si cercetatori de pe alte continente, din S.U.A., Canada sau Japonia.
Pana in prezent, comitetul stiintific international a analizat lucrarile propuse de catre autori. Au fost acceptate acelea care se inscriu in tematica conferintei si au un pronuntat caracter de originalitate, apoi au fost comunicate autorilor hotararile luate si pregatite materialele in vederea editarii. Publicarea se va face in limbile engleza si romana, in volumele proprii ale conferintei precum si in publicatia Buletinul AGIR, editata de asociatia noastra de profil.
Ingineri romani si straini de mare valoare sunt implicati in organizarea acestei manifestari stiintifice de exceptie. Cateva nume de ingineri romani, posibil a fi mentionate aici, sunt edificatoare in acest sens: Traian Aurite, Marian Gheorghe, Constantin Ispas, Constantin Minciu, Aurel Bragaru, Aurel Oprean, Ioan Popescu, Gheorghe Sindila, Andrei Szuder (Bucuresti); Eugen Pay (Baia Mare); Nicolae Ivan (Brasov); Ioan Abrudan, Dorel Banabic, Petre Berce, Csaba Gyenge, Liviu Morar (Cluj-Napoca); Nicolae Oancea (Galati); Mircea Cozmanca, Octavian Pruteanu (Iasi); George Draghici, Tudor Iclanzan (Timisoara); Dumitru {oaita (Targu-Mures); Laurean Bogdan, Octavian Bologa, Dan Brindasu, Dan-Maniu Duse, Dan Nanu, Constantin Oprean, Moise }uturea, Galaftion Sofonea, Gratian {tetiu (Sibiu). Dintre inginerii straini participanti la derularea diverselor activitati in cadrul conferintei sunt de mentionat: B. Katalinic (Austria); Liviu Masalar (Belgia); Brigitte Bacroix, A Gerard, J.Y. Herbin, B. Lamy, Pierre Martin, J.F.Rigal, S. Tichkiewitch, L. Vincent (Franta); L. Issler, U. Porzelt, K. Siegert (Germania); M. Hillery, G. Reilly (Irlanda); C. Dowlen, K. Tabeshfar (Marea Britanie); A.T. Marques (Portugalia); M. Guitierez (Spania); G. Karlsson, M.I. Sadik (Suedia); S. Ekinovic (Bosnia-Hertegovina); J. Siemek (Polonia); V. Javgureanu (Republica Moldova); I. Hudoba, M. Junkar (Slovenia); R. Ebert, Ch. Franz, P. Thistlethwaite (S.U.A.); I. Sasu (Canada); M. Tagawa (Japonia).
Programul conferintei reuneste, dupa deschiderea festiva a acesteia, ce va avea loc miercuri, 6 noiembrie a.c., ora 9.00, prezentari in plen si pe sectiuni ale comunicarilor cuprinse in programul manifestarii, mese rotunde tematice si excursii scurte in imprejurimile Sibiului. Informatii suplimentare pot fi obtinute accesand website – www.mse.ulbsibiu.ro.