ROMANIA IN "TOP"-UL IDC
Data: 16-30 septembrie 2003
Firma americana INTERNATIONAL DATA CORPORATION (IDC) in acest an a luat in evidenta 53 de state, analizand mai multi factori, precum: rata de penetrare a serviciilor in banda larga sau a conexiunilor fara fir, totalul investitiilor realizate in sectorul IT ca proportie in produsul intern brut (PIB) al fiecarei tari in parte, precum si drepturile civile si interesul utilizatorilor pentru comertul on-line. Raportul mentionat ia in calcul, in afara nivelului de implementare si utilizare a serviciilor de tehnologia informatiei si modul in care aceasta influenteaza societatea. Romania, impreuna cu Bulgaria, Egiptul, Thailanda, Insulele Filipine, Turcia, China, India, Indonezia si Vietnamul sunt tari cu cel mai scazut nivel de tehnologizare din lume, se arata in studiul anual realizat de firma americana de cercetare INTERNATIONAL DATA CORPORATION.
Suedia este cea mai dezvoltata tara din punct de vedere tehnologic, in contextul in care 69% din populatie are acces la Internet si 15% din utilizatori folosesc serviciile in banda larga de mare viteza. Potrivit analistilor, 18% din populatia Suediei utilizeaza serviciile on-line prin mijloace de conectare fara fir, 25% dintre ei folosind in acest scop telefoane mobile. Populatia din Suedia investeste in produsele IT aproape 4,1% din PIB, iar 20% din total reprezinta cheltuieli aferente achizitiilor de aplicatii software.
S-a mai constatat ca statele avansate din punct de vedere tehnologic sunt dispuse sa cheltuiasca mai mult pentru acest tip de produse, in timp ce tarile mai putin dezvoltate investesc preponderent in infrastructura.
"Se presupune adesea ca SUA reprezinta cea mai avansata societate din lume, dar Suedia a detronat in mod clar aceasta tara, in ultimii ani", a declarat Stephen Minton, directorul departamentului IDC specializat pe sectorul IT. |n ierarhia intocmita de firma americana, SUA se situeaza pe locul opt. Desi diferenta dintre cele doua state este neglijabila in anumite categorii ale analizelor, Suedia depaseste clar SUA dupa rata de penetrare a servciilor de conectare in banda larga sau fara fir. "Datorita sprijinului financiar si moral acordat de guvernul suedez, aceasta tara s-a dezvoltat foarte bine la capitolul tehnologiei informatiei, in ultimii zece ani", a aratat Minton.
Primele masuri incurajatoare ale progresului tehnologic au fost remarcate inca de la inceputul anilor 1880, cand autoritatile suedeze au sponsorizat construirea unei retele de telefonie care facea legatura intre centrele urbane aflate la mare distanta. Cu ajutorul acestui proiect, industria suedeza de telecomunicatii s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. De-a lungul timpului, companiile nationale si private au colaborat in repetate randuri pentru extinderea infrastructurii IT.
|n anul 1993, Suedia a fost prima tara europeana care si-a liberalizat piata de telecomunicatii. Dupa zece ani, autoritatile au in evidenta peste 150 de operatori de telefonie. |n plus, serviciile in banda larga sunt accesibile si in zonele rurale, datorita initiativelor guvernamentale. Mai mult, in anii '90 autoritatile de la Stockholm au incurajat utilizarea computerelor personale, ingaduind astfel cetatenilor sa imprumute PC-urile de la locurile de munca pentru a le folosi acasa. De asemenea, institutiile de invatamant au amenajat laboratoare care sa-i familiarizeze pe elevi cu serviciile IT.
Topul primelor zece state din ierarhia intocmita de IDC include in ordine descrescatoare Suedia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelanda, Elvetia, SUA, Austria si Canada. Marea Britanie a coborat pe locul 11, din cauza ratei scazute de penetrare a serviciilor in banda larga accesate de la domiciliu, de 4,3%. Prin comparatie, acest indicator este de 11,8% in Olanda. La capatul clasamentului se plaseaza grupul celor zece tari din care face parte si Romania. Analistii au subliniat, insa, ca aceste tari nu pot fi considerate drept cele mai slabe din punct de vedere tehnologic, pentru ca exista state care nu au putut fi luate deloc in considerare in acest studiu, cum este cazul celor din Africa.
Desi China este perceputa adesea ca o tara avansata din punct de vedere tehnologic, studiul IDC a remarcat ca numai centrele urbane se bucura de acest statut. Recent, autoritatile de la Beijing au lansat un program pentru a extinde infrastructura IT si in regiunile rurale. Potrivit analistilor, China ar putea deveni a patra piata de IT din lume, pana in anul 2010.
India are, la randul sau, un potential de crestere important.
Totusi, avand in vedere coeficientul de inteligenta al tineretului din Romania, ar trebui incurajat in dezvoltarea unor afaceri de profil IT, care s-ar putea dovedi profitabile si din care s-ar putea selecta si unele de succes. Fenomenul "Silicon Valley" ori firma NOKIA din Finlanda sunt exemplele cele mai concludente.