TEHNOMAG SA Cluj-Napoca potential si valorificare
Data: 16-30 septembrie 2003
Fondat in urma cu peste 25 de ani ca filiala a ICSITPSCM Bucuresti, Institutul TEHNOMAG SA Cluj-Napoca s-a organizat ca societate comerciala cu profil de cercetare-proiectare in domeniul utilajelor complexe energetice si de prelucrare la cald, precum si in domeniul metalurgiei pulberilor.
Potentialul stiintific, tehnic si uman a conferit institutului nostru posibilitatea de ofertare a unei game complexe de servicii: proiecte de utilaje si linii tehnologice, documentatii de modernizare si reabilitare tehnologica, consultanta de specialitate si inginerie tehnologica, solutii pentru protectia mediului, microclimatului si a sanatatii muncii.
Stabilirea si promovarea unei strategii coerente si flexibile au fost factorul care impreuna cu profesonalismul specialistilor din institut au permis mentinerea SC TEHNOMAG in clasa tehnica promotoare in sectoarele calde si energetice din Romania.
Cresterea economica se bazeaza intr-o masura din ce in ce mai mare pe avansul inregistrat in stiinta si tehnologie, pe relansarea cercetarii, in primul rand a stiintelor ingineresti.
Stiinta "de-a face" produse apartine intreprinderilor producatoare. De aceea, SC TEHNOMAG Cluj-Napoca a acordat o atentie deosebita proiectelor "palpabile", acordand un interes maxim proiectelor de cercetare aplicativa in domeniul proceselor tehnologice de prelucrare la cald (elaborare, formare-turnare, deformare plastica, tratamente termice si termochimice).
Rezultate deosebite s-au obtinut prin implementarea schimbatoarelor de caldura cu tuburi termice la instalatiile de incalzire, care se bazeaza pe principiul recuperarii energiei reziduale din gaze de ardere sau alte fluide reziduale calde evacuate din diferite procese tehnologice avand motivatie dubla: economie de energie si protectie a mediului ambiant (AZOMURES SA Tg. Mures, SC AMPELUM SA Zlatna).
In timp ce unele institute isi instrainau bazele de cercetare si microproductie, prin initiativa si eforturile asidue depuse de cercetatorii nostri s-au pus bazele si s-a dezvoltat o Statie Pilot de cercetare pulberi metalice, unde s-au omologat si s-au scos pe piata mai multe marci de pulbere de cupru, bronz si fier, reusind astfel valorificarea propriilor rezultate ale cercetarii institutului.
Activitatea institutului ar fi intrat in impas daca aceasta ar fi fost finantata numai cu bani proveniti din lucrarile de cercetare.
Urmare a unui management vizionar s-au cautat domenii noi de abordare si alte solutii de finantare. Astfel, in urma unei competitii dure in cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest s-a reusit castigarea finantarii unui proiect de dezvoltare a unei linii de fabricatie alice de sablare, investitie care a fost finalizata in anul 2002, in urma careia s-au creat 12 locuri de munca, asigurand totodata necesarul de alice de sablare din otel pentru toata zona de nord-vest a tarii si nu numai.
In ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta cercetarea romaneasca, cercetatorii si proiectantii din cadrul institutului nostru sunt constienti ca orice om de stiinta isi atesta calitatea numai in masura in care el genereaza "noul", acel nou care intereseaza si pe altii si care este folosit cu succes in intreprinderile productive.
Dar, competenta nu poate fi subiectiv apreciata, ea se cere examinata prin criterii concurentiale. De aceea institutul nostru acorda o atentie deosebita importantei apartenentei stiintifice interne si internationale, a colaborarii si a comunicarii informatiilor.
In acest sens, SC TEHNOMAG SA Cluj-Napoca a participat in fiecare an cu lucrari la simpozioane, conferinte, cu produse brevetate la targuri interne si internationale, unde rezultatele muncii au fost incununate cu diplome si medalii. Ne permitem sa enumeram doar cateva dintre ele:
- Conferintele Nationale Tehnico-{tiintifice "Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti" - Sebes;
- Conferinta Nationala de Turnatorie, Pitesti;
- Salonul Mondial al Inventiilor, Cercetarilor si Noilor Tehnologii "EUREKA", Bruxelles, medaliati cu: MEDALIA DE AUR ("Procedeu si dispozitiv pentru fabricarea de produse cu rezistenta mare din pulberi metalice prin extrudare la cald"); MEDALIA DE ARGINT ("Presa mecanica dubla"); MEDALIE DE BRONZ ("Procedeu de fabricatie a rotilor dintate cilindrice prin matritare, pe matrite cu pretensionare mobila"); MEDALIE DE BRONZ ("Procedeu de producere a zalelor de lant");
- Salonul de Inventica, Cercetare si Noutati Tehnolgice - Geneva:
DIPLOM~ si MEDALIE DE ARGINT ("Procedeu de realizare si turnare in camp centrifugal a camasilor de cilndrii si a bucselor); MEDALIE DE BRONZ ("Procedeu si dispozitiv pentru extrudarea continua cu frecare activata a materialelor metalice granular-pulverulente").
Totodata, SC TEHNOMAG SA este partener la proiectul international "CRAFT" initiat de Comisia Uniunii Europene, impreuna cu prestigioase institutii europene (universitatile din Nottingham, Bradford si Cluj-Napoca, precum si firme din Italia si Anglia).
Pentru realizarea acestor obiective, un rol decisiv il are conducerea executiva a societatii, care a condus catre formarea unui colectiv omogen de salariati. Datorita unei preocupari constante pentru ridicarea calitatii resurselor umane, serviciile si produsele livrate in prezent pietei poarta amprenta unor standarde profesionale de inalta calitate. Medaliile si diplomele obtinute in concursurile si prezentarile internationale, brevetele de inventii certificate in ultimii ani sunt atat cauze cat si efecte ale acestei ridicari de standarde.
Cunoscand faptul ca doar printr-o participare activa a specialistilor din cele mai variate domenii de activitate, prin promovarea proiectelor si "ideilor" lor, printr-o polarizare inovatoare a energiilor creatoare se poate revitaliza cercetarea, implicit economia romaneasca, SC TEHNOMAG SA isi propune si pe viitor valorificarea potentialului stiintific, tehnic si uman al institutului, promovarea interdisciplinaritatii activitatii departamentelor si colectivelor de cercetare din institut cu rasfrangere si in exterior prin crearea unor aliante cu societati comerciale in activitati antreprenoriale, cu cofinantare, astfel incat implementarea de proiecte in fluxul sau sistemul tehnologic sa presupuna costuri minime.