CONCLUZII SI PROPUNERI REZULTATE DIN PREZENTAREA SI DEZBATEREA LUCRARILOR PE SECTIUNI
Data: 16-30 septembrie 2006
SECTIUNEA 1: SCHIMBAREA CONTEXTULUI ÎN DOMENIUL
RESURSELOR NATURALE. VIITORUL RESURSELOR NATURALE
Moderator: Radu Pentiuc
Secretar: Carmen Papadopol
În contextul actual, cand volumul resurselor energetice este prezentat adesea în previziuni pe intervale de timp privind epuizarea lor, cand preturile la energie au crescut cu un ritm ridicat, cand resursa energetica îsi gaseste un loc însemnat în valoarea produsului finit, chiar daca aceasta este un serviciu si nu neaparat un obiect fizic, tema Simpozionului stiintific al inginerilor romani de pretutindeni este binevenita. Iata ca suntem deja la editia a VII-a, ceea ce face ca Ziua Inginerului Roman sa fie omagiata cu o conferinta stiintifica devenita traditionala. Prestigiul ei a crescut, asa cum este firesc, prin grija organizatorului, odata cu trecerea anilor, proportional cu numarul editiilor. Actiunea a fost pregatita din timp, participantii au luat la cunostinta pe adresa electronica, dar si din Univers ingineresc, asupra detaliilor participarii.
În acest an SINGRO 2006 a fost distribuit în patru sectiuni. Sectiunea I – Schimbarea contextului în domeniul resurselor naturale. Viitorul resurselor naturale, prin lucrarile înscrise, a fost compartimentata la randul ei, prin planificarea sustinerii temelor, pe sase subiecte de interes: Energia verde (cu 4 lucrari înscrise în program), Energia din minerale (5), Potentialul energetic al surselor naturale de CO2 din Romania (1), Sisteme energetice neconventionale (2), Romania energetica si viitorul ei european (2) si Oaspeti la AGIR de Ziua Inginerului Roman (2). Initial cu 13 lucrari în sumar, apoi datorita interesului manifestat sectiunea a crescut la un numar de 15 lucrari. De peste hotare au prezentat din cercetarile lor autori individuali sau colective stiintifice din Republica Moldova si din Ucraina. Romania a fost prezenta cu lucrari din centrele universitare, dar si cu autori reprezentand societati comerciale, unele de productie, altele de proiectare si cercetare, din: Bucuresti, Craiova, Petrosani, Targoviste, Targu Jiu si Suceava.
Este de apreciat ca lucrarile au fost cu teme atat din profil politehnic, cat si din geologie. Din cele înscrise, au fost prezentate 14 lucrari. Ambianta salii, cu tehnica multimedia, a stimulat suplimentar discutii vii pe marginea expunerilor facute. Luarile de cuvant asupra lucrarilor din zona resurselor energetice minerale au analizat si criterii de eficienta în exploatare. Am profitat de experienta domnului prof. dr. ing. Dumitru Fodor, de la Universitatea din Petrosani, cu intense preocupari în domeniul minier. O nota deosebita a constituit-o lucrarea Universitatii din Kiev, prezentata într-o curata limba romana, care a expus cercetarile stiintifice la statia ucaineana “Academician Vernadski” din Antarctica, autori Nicolae Curmei, V.F. Grischenco, T.I. Macarenco, cu evaluari ale biosferei în general si ale stratului de ozon, în special, de acum 1000 de ani. Nu a fost suficienta o singura zi si de aceea sesiunea a continuat si în dimineata zilei urmatoare.
Au reiesit si propuneri: lucrarile trebuie anterior evaluate de un colegiu stiintific redactional, urmand ca numai dupa accept sa primeasca girul editarii în Buletinul AGIR, codificat ISSN; o sinteza cu realizari deosebite si preocuparile din domeniu sa fie transmisa la AGIR, care va comunica rezultate ale conferintei.
Putem aprecia ca între participanti s-a realizat un schimb deosebit de util de experienta, dar si perspectiva unor colaborari viitoare între inginerii romani din tara si strainatate.
SECTIUNEA 2: NOI SOLUTII ÎN ENERGETICA ACTUALA
SI DE PERSPECTIVA. EFICIENTA ENERGETICA
Moderator: Gheorghe Manolea
Secretar: Tatiana Balasoiu
În programul sectiunii au fost înscrise 21 de lucrari cu autori din Albania, Canada, Franta, Italia, Republica Moldova, Romania, Rusia. Continutul acestora a acoperit în întregime tematica sectiunii. Astfel, referitor la noi solutii în energetica actuala si de perspectiva s-au abordat subiecte privind:
– folosirea energiei raurilor fara amenajari speciale;
– folosirea energiei solare;
– folosirea energiei eoliene;
– folosirea hidrogenului obtinut din apa;
– folosirea energiei rezultate din biomasa si gunoi municipal;
– recuperarea energiilor libere.
Eficienta energetica a fost tratata atat sub aspect teoretic, dar au fost prezentate si solutii deja aplicate si generalizate în practica.
Este important de subliniat ca în expunerea lucrarilor si în discutiile care s-au purtat au fost dezbatute atat aspectele tehnice si stiintifice, dar s-au formulat si recomandari privind strategia de dezvoltare a cercetarilor în domeniu.
Spre exemplu: utilizarea energiei biomasei duce la dezechilibre în culturile agricole; valorificarea gunoiului municipal solid trebuie sa aiba si o componenta educationala privind sortarea deseurilor înca din faza primara; amplasarea centralelor eoliene pe teritoriul Romaniei.
Unul dintre obiectivele Simpozionului stiintific al inginerilor romani de pretutindeni este de a pune în contact persoane cu preocupari similare, în vederea dezvoltarii de proiecte comune. Din acest punct de vedere subliniez identificarea posibilitatilor de colaborare în proiecte transfrontaliere dintre Romania si Bulgaria pe tema utilizarii energiei raurilor si combaterea caderilor de grindina. În acelasi context, doresc sa subliniez în mod special lucrarea Potentialul apelor din Albania sub aspect hidroenergetic, sustinuta de domnul Premti Irakli, din care a rezultat posibilitatea dezvoltarii unor proiecte comune Romania – Albania pentru valorificarea potentialului energetic al raurilor de munte. În plus, autorul este interesat în identificarea unui conducator de doctorat si dezvoltarea unei teze de doctorat pe tema constructiilor hidrotehnice, existand deja o finantare în acest sens.
Un alt aspect important: discutiile au depasit cadrul strict tehnic, abordandu-se subiecte de genul etimologia, originea unor nume proprii (ex. Terzi – numele unui participant roman la Simpozion). Avand în vedere cele de mai sus, apreciez ca Simpozionul si-a atins si în acest an obiectivele si se justifica organizarea acestuia si în viitor.
SECTIUNEA 3: MINIMIZAREA CONSUMURILOR SI A PIERDERILOR.
RECICLAREA MATERIALELOR
Moderator: Mircea Bejan
Secretar: Dan Dorin
Temele abordate în cadrul Sectiunii 3 s-au încadrat în domenii diverse, precum: tipografie/calitate/noncalitate; constructii/arhitectura/urbanism; aviatie; protectia muncii; textile/tricoturi; informatii/comunicatii; industria auto; constructii de masini; minerit/exploatare miniera; biotehnologii; reciclare în general.
Au fost 24 de lucrari înscrise, din 11 domenii diverse.
Cele 24 de lucrari au avut 32 de autori diferiti, dintre care 8 profesori univ. dr. ing., 15 dr. ing., 6 drd., 5 x 2 = 10 lucrari cu aceiasi autori. Autorii lucrarilor au fost din Romania, Albania, Ucraina si Republica Moldova.
Fiind patru sectiuni, lucrarile au demarat greu: la un moment dat, în sala eram 12 persoane si 3 la prezidiu: moderatorul, secretarul si cel care prezenta lucrarea. Parte din participantii la Simpozion erau la alte sectiuni, unde sustineau lucrari sau audiau ceea ce-i interesa.
Timpul disponibil a fost scurt pentru 24 de lucrari – sectiunea si-a epuizat lucrarile prezentate la ora 18.15 – grabind unele prezentari.
Din cele 24 de lucrari planificate, au fost prezentate 21 de lucrari.
În general, planificarea alfabetica a lucrarilor nu a permis sistematizarea lor pe domenii.
Toate lucrarile au fost foarte interesante, generandu-se discutii care – cu regret – au trebuit comprimate.
S-au facut 14 propuneri:
1) Calculatorul la care se face prezentarea lucrarilor sa aiba posibilitatea de a folosi: CD, discheta si stick-ul. Încarcarea lucrarilor sa se faca înaintea începerii prezentarilor, pentru castigarea de timp.
2) Popularizarea Legii securitatii muncii si sanatatii în munca – Legea nr. 319/2006, care intra în vigoare la 1 X 2006 si care înlocuieste Legea nr. 90.
3) Utilizarea biogazului din deseurile organice, ca sursa de energie regenerabila - spatiu special în Univers ingineresc.
4) Aplicarea de studii arhitectonice privind minimizarea suprafetelor de teren si de constructii propriu-zise si aplicarea solutionarii amenajarilor nonformale.
5) Modelarea asistata de calculator a unor bioprocese si implantarea bioinformaticii în tehnologiile mediului.
6) Reducerea pierderilor de materie prima prin utilizarea metodelor de tricotare a produselor complete si a tricoturilor cu masa redusa în cazul fabricatiei produselor de îmbracaminte.
7) Cresterea eficientei utilizarii resurselor materiale în industria tipografica si publicistica prin eliminarea productiei pe stoc; comensurarea noncalitatii productiei si stabilirea costurilor aferente calitatii produsului pe întreg ciclul de viata a acestuia în cazul productiei de carte.
8) Diminuarea pierderilor de resurse tehnice în caz de avarie a avioanelor în zbor.
9) Minimizarea consumurilor si pierderilor energetice prin optimizarea fluxurilor informationale si de comunicatii aplicate în energetica.
10) Aplicarea de solutii pentru reciclarea materialelor rezultate din valorificarea vehiculelor scoase din uz, cu reducerea impactului asupra mediului exterior.
11) Valorificarea termoenergetica a deseurilor rezultate în procesul de exploatare a rezervelor minerale si energetice solide.
12) Aplicarea de procedee de economisire substantiala a materialelor rezultate prin prelucrare, prin deformare si aschiere.
13) Managementul deseurilor generate în procesul de fabricatie si solutii de reducere a impactului acestora asupra mediului prin stabilirea de noi destinatii ale acestora.
14) Aplicarea calculului variational privind comanda optimala a sistemelor de actionare electromagnetica în vederea reducerii pierderilor.
SECTIUNEA 4: FAURIREA UNEI ECONOMII DURABILE PRIN UTILIZAREA RATIONALA A RESURSELOR NATURALE, ENERGIEI SI MATERIALELOR
Moderator: Florin Teodor Tanasescu
Secretar: Ghiorghe Moraru
Cea de a 4-a sectiune a simpozionului SINGRO 2006 a avut o tematica generoasa, care în cadrul celor 17 lucrari sustinute a abordat diverse aspecte ale acestui subiect, informatiile completandu-se si oferind participantilor atat date privind tendintele în domeniu, cat si sugestii pentru unele rezolvari pe care autorii le-au oferit.
Se poate spune ca lucrarile sustinute s-au încadrat în cateva arii tematice, rezultatele cele mai semnificative fiind comunicate în cele ce urmeaza:
– Problema transportului, esentiala într-o dezvoltare durabila a societatii, a facut obiectul a 5 interesante comunicari care au abordat nu numai aspectele legate de planificarea marilor proiecte de investitii în infrastructura de transport, dar si managementul transportului si a metodei de simulare a unor aspecte legate de acesta. Problema descongestionarii drumurilor, care a abordat si aspecte legate de realizarea unei fluidizari optime a circulatiei pentru a asigura economii de combustibili, a suscitat un deosebit interes datorita actualitatii ei, participantii facand si unele sugestii de continuare a lucrarilor. Tot în aceasta arie de lucrari se mentioneaza o noua tehnica de „cuantificare“ a drumurilor, idee interesanta prin modul fiabilist de abordare si care se justifica prin rezultate a fi continuata.
– Problema surselor noi de energie ( vant, fotovoltaic, hidro „mic“, biomasa, hidrogen, biocombustibili), dar si a gestionarii resurselor energetice, a facut obiectul a 5 comunicari.
S-au prezentat tendintele, sansele de succes al unor proiecte la conditiile Romaniei (vant, însoleiere, resurse hidro), indicandu-se o serie de propuneri si rezultate care pot fi generalizate.
Din randul acestor lucrari se desprinde proiectul de amenajare a unei instalatii hidro pe raul Barzava (Rovinita Mare), cu sanse mari de realizare, cu proiecte elaborate si prin a carei realizare se poate reface sistemul energetic agrar prin furnizarea de energie si irigarea unor zone care în trecut beneficiau de alimentari de apa din acest bazin.
Faptul ca investitia se recupereaza într-un termen mai mic de 15 luni prin energia furnizata si ca exista experienta si proiectele de echipamente recomanda promovarea acestui proiect si finantarea din fonduri structurale.
– Eficientizarea sistemului de munca în subteran si o serie de previziuni pentru exploatarea durabila a huilei au facut obiectul a 3 comunicari care au sugerat solutii pentru optimizarea si siguranta exploatarilor minere.
– În sfarsit, o alta grupa de lucrari (4 la numar) a abordat problema tehnologiilor de reciclare, introducerea în circuit a unor materiale, realizarea unei case ecologice în care bilantul energetic si de materiale sa asigure o dezvoltare durabila.
Ca o concluzie generala, se poate afirma ca lucrarile prezentate s-au caracterizat prin actualitate, nivel tehnic ridicat si solutii de interes, apte de a fi generalizate si dezvoltate în viitor.
Dintre propunerile facute trebuie retinute cele care vizeaza premierea în viitor a celor mai bune comunicari ale editiei, concentrarea celor mai valoroase propuneri sub forma unui raport care sa fie înaintat ministerelor de profil, precum si necesitatea selectiei mai riguroase a problemelor, în sensul repartizarii lor în plen si sesiuni de poster, asigurand un mai mare timp pentru discutii.