Cunoasterea istoriei tehnicii – conditie necesara pentru stimularea activitatii creative si dezvoltarea procesului inovarii
Data: 16-31 august 2009
(Urmare din nr. trecut)
Scopul realizarii unui astfel de ghid ar fi enuntarea cailor potentiale de valorificare a rezultatelor activitatii creative, prezentarea atit de strategii manageriale in domeniul protectiei proprietatii intelectuale, cit si de cai concrete de ajungere prin negociere la decizii optime de valorificare a rezultatelor activitatii creative. Ghidul mentionat ar trebui sa faciliteze transformarea organizatiilor economice in organizatii instruibile in care datele, informatiile, cunostintele ar putea circula liber, printr-o coparticipatie a salariatilor la diseminarea cunostintelor. În aceste organizatii, aportul creativ s-ar dezvolta prin cresterea interesului salariatilor pentru activitatea creativa ca urmare a transformarii relatiilor de serviciu de subordonare in relatii principiale, obiective, bazate pe criterii juridice, pe o evaluare obiectiva a aportului creativ al fiecarui salariat.
Prin conceperea acestui ghid s-ar oferi cercetatorilor, proiectantilor, creatorilor in general, posibilitatea de a negocia includerea in contractul de munca a unor clauze care sa le formeze convingerea ca desfasurarea unei activitati creative, productive, va fi recunoscuta si valorificata. Crearea acestei convingeri va aduce o contributie importanta atit in dezvoltarea de activitati creative, cit si in stabilirea unui climat favorabil, de coparteneriat, ceea ce ar conduce la cresterea eficientei in activitate. În plus, punerea in aplicare a unui asemenea ghid ar facilita crearea conditiilor pentru o participare constientizata a salariatilor la activitatea creativa, ar avea impact asupra tuturor domeniilor stiintei si tehnologiei si ar putea contribui la fundamentarea si sustinerea politicilor si strategiilor de dezvoltare a tarii, in plan economic si social, si de integrare in UE.
Rezultatele conceperii unui asemenea ghid si punerea lui in circulatie ar putea contribui la diseminarea informatiei privind importanta desfasurarii unei activitati creative ca resursa necesara pentru dezvoltarea durabila si integrarea europeana si ar familiariza cercetatorii, inventatorii, toti creatorii, cu prevederile legale de protectie si de valorificare a rezultatelor activitatii lor creative, cit si asupra cailor potentiale, fundamentate juridic, de valorificare a acestor rezultate.
Una dintre trasaturile caracteristice ale revolutiei stiintifice si tehnice contemporane o constituie cresterea substantiala a rolului informatiei in crearea si perfectionarea atit a produselor si a serviciilor, a proceselor tehnologice, cit si a desfacerii si a metodelor organizatorice si manageriale. În prezent este aproape imposibil sa se conceapa in mod competitiv noi produse, noi servicii, noi materiale sau noi tehnologii, daca nu se studiaza in profunzime sursele documentare existente in domeniul dat. Este necesar, de asemenea, a se cunoaste evolutia de-a lungul timpului a tehnicii si, mai ales, istoria domeniului tehnic in care se lucreaza pentru a se putea forma o viziune mai ampla asupra a ceea ce se face. Ingineria a jucat si joaca un rol deosebit in viata fiecaruia dintre noi si pare firesc sa se puna intrebarea daca toti cetatenii tarii noastre nu ar trebui sa cunoasca ce a produs si produce ingineria romana si care a fost impactul realizarilor acesteia asupra societatii. Fiecare inginer roman ar trebui sa cunoasca, mai ales, cum s-a dezvoltat tehnica pe teritoriul tarii noastre.
Pornind de la aceste realitati si avind experienta organizarii in ultimii patru ani, in calitate de secretar stiintific al Comitetului Roman pentru Istoria si Filosofia ?tiintei si Tehnicii din Academia Romana, a unor cursuri de Initiere in istoria si filosofia stiintei si tehnicii, am sustinut si sprijinit, prin prezentarea unor expuneri, initiativa domnului profesor Ion Chiuta de a organiza, in perioada 6 – 13 iulie a.c., cursuri de vara cu tema Istoria stiintei, tehnicii si invatamintului romanesc. Initiativa bucuresteana de organizare a unor asemenea cursuri s-a extins la Iasi si sper sa se extinda si in celelalte centre universitare din tara.
(Continuare in nr. viitor)
Alte articole
