In „miezul“ materiei
Data: 16-31 august 2009
Structura chimica detaliata a unei molecule a fost, recent, captata pentru prima data intr-o imagine. Performanta apartine unei echipe de cercetatori de la IBM Research Zürich (aceeasi care, in iulie, a reusit sa masoare incarcatura unui singur atom) si a fost realizata cu ajutorul unui microscop atomic, cunoscut sub numele de AFM (Atomic Force Microscope).
Molecula studiata arata ca un fagure de miere si este formata din 22 de atomi de carbon si 14 atomi de hidrogen (C22H14). În imagine se pot vedea cinci inele hexagonale de carbon, cu atomii de hidrogen grupati in jurul lor.
Spatiul dintre inelele de carbon este de doar 0,14 nanometri, adica de un milion de ori mai mic decit diametrul unui fir de nisip.
Echipa de cercetatori a declarat ca rezultatul va avea un impact foarte mare in domeniul nanotehnologiei, pentru ca ajuta la intelegerea si controlarea celor mai minuscule obiecte. Specialistii din Zürich au folosit un virf de metal care se comporta ca un diapazon pentru a masura mica forta dintre virf si molecula, fapt care necesita multa precizie. Pentru acuratetea masuratorilor si evitarea oricarui tip de vibratii, experimentul a fost realizat in vid, la o temperatura de –268 grade Celsius.
Leo Gross, liderul echipei de specialisti, a declarat ca se va incerca utilizarea noii tehnici pentru obtinerea unei imagini asupra structurii moleculei, in cel mai detaliat mod posibil, iar aceste descoperiri vor ajuta, in special, domeniul „electronicii moleculare“, cu un mare potential de progres, unde moleculele vor servi drept tranzistori. Desi metoda abordata poate trasa legaturile chimice ale substantelor, nu se poate face inca deosebirea intre doi atomi ai unor substante diferite. Din aceasta cauza, cercetatorii intentioneaza sa combine noua tehnica cu o alta descoperire, si anume microscopul de scanare cu efect de tunel, pentru a determina daca, prin cele doua metode, se poate deduce natura fiecarui atom din imaginile captate cu microscopul AFM. Daca se vor dovedi un succes, descoperirile lor vor ajuta domeniul chimiei, mai ales chimia sintetica, care se ocupa cu crearea de medicamente.
Alte articole

