Prof. dr. ing. Mircea Bejan, la 65 de ani
Data: 16-31 august 2009
„Viata nu e usoara pentru niciunul dintre noi. Dar trebuie sa fii perseverent si, mai ales, sa ai incredere in tine. Trebuie sa crezi ca ai fost inzestrat pentru «ceva» anume si, in virtutea acestei convingeri, sa lupti ca sa-ti atingi telul cu orice pret“. Cuvintele Mariei CURIE ma ajuta nespus in demersul care urmeaza.
Profesorul Mircea Bejan s-a nascut la Timisoara, la 1 octombrie 1944. Pregatirea profesionala de exceptie a cunoscut traseul firesc: gimnaziu (1951 – 1958) – Moinesti, Tirgu-Ocna, Cluj, Prundu-Birgaului; liceu (Bistrita, jud. Bistrita-Nasaud, 1958 – 1962); studii universitare (1962 – 1967, Facultatea de Mecanica din Institutul Politehnic Cluj, actuala Universitate Tehnica din Cluj-Napoca). Profesorul Mircea Bejan si-a forjat temeinic destinul prin iscusinta implinirii in profesie, ilustrind convingator principiul continuitatii in munca, perseverentei si metodicii, probat cu daruire in intreaga activitate de invatamint si de cercetare. Primii pasi in cariera i-a facut ca sef sector mecanic la IAS Baciu-Suceag, iar intre 1970 – 1979 a fost inspector de specialitate la Inspectoratul de Stat pentru Protectia Muncii Cluj. La Facultatea de Mecanica a ocupat pozitia de sef de lucrari (1979 – 1992), conferentiar (1992 – 1996) si apoi profesor. În anul 1991, la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, sustine teza de doctorat cu lucrarea Cercetari privind solicitarile statice si dinamice ale preselor hidraulice de mare tonaj. Devine conducator de doctorat in domeniul ingineriei mecanice. Apreciat pentru capacitatea sa profesionala, a fost cooptat, in nenumarate rinduri, in comisiile pentru acordarea titlului de doctor in domeniul ingineriei mecanice, precum si in comisiile de examinare a pregatirii doctoranzilor.
De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate didactica universitara neintrerupta a expus cursuri de pregatire fundamentala, precum Rezistenta materialelor; Mecanica si rezistenta materialelor; Teoria elasticitatii si rezistenta materialelor; Mijloace de incercari experimentale; Cercetare experimentala si expertizare, pregatind peste 60 de serii de absolventi.
În paralel, a desfasurat o bogata activitate de cercetare stiintifica, fiind participant la peste 55 de contracte/granturi/lucrari de cercetare, dintre care la 27 responsabil/director de proiect/lucrare/grant, fiind cistigator al mai multor granturi acordate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul National al Cercetarii ?tiintifice din Învatamintul Superior.
Ca dovezi ale recunoasterii valorii profesionale, prof. dr. ing. Mircea BEJAN este o prezenta activa si permanenta in numeroase comisii si asociatii stiintifice si profesionale, intre care: membru al AGIR – membru fondator, 1990, membru al Biroului Executiv si presedintele Filialei Cluj; membru al Asociatiei Romane de Tensometrie (ARTENS – membru fondator, 1990); membru al Asociatiei Romane de Forja (SRF – membru fondator, 1990); membru al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (AGER); membru al Societatii Romane de Mecanica Aplicata (SRMA – membru fondator, 1994); membru al Societatii de Rezistenta Materialelor din cadrul AGIR (membru fondator, 1998, vicepresedinte al Societatii de Rezistenta Materialelor din cadrul AGIR); membru al Asociatiei de Standardizare din Romania – ASRO (membru fondator, 1998, membru al Consiliului Director, ales de sase ori consecutiv, actualmente, vicepresedinte ASRO).
Competenta profesionala dovedita permanent l-a propulsat in numeroase colective de redactie ale unor publicatii de prestigiu: membru in colegiul de redactie al revistelor METALURGIA (ISSN 0461-9579), METALURGIA INTERNATIONAL (ISSN 1582-2214), al Buletinului stiintific al Academiei de ?tiinte Tehnice din Romania (ASTR), seria Mecanica Tehnica (ISSN 1454-3680); membru al Comisiei de Rezistenta Materialelor a Filialei ASTR-Timisoara; membru in colegiul de redactie al revistei STANDARDIZAREA (ISSN 1220-2061), al Revistei Romane de Ecologie (ISSN 1843-6951), al ANNALS OF THE FACULTY OF ENGINEERING Hunedoara (ISSN 1584-2665); coordonatorul colectiei ?TIIN?? ?I TEHNIC?, Editura MEGA, Cluj-Napoca.
Profesorul Mircea Bejan a elaborat 22 de carti profilate pe Rezistenta materialelor, Rezistenta materialelor – Lucrari de laborator, Rezistenta materialelor – Probleme, Unitati de masura, Design industrial, numeroase manuale, monografii, pliante si ziare privind protectia muncii, lucrari didactice si monografii si peste 440 de articole si studii, lucrari stiintifice publicate in reviste de specialitate nationale si internationale, lucrari publicate in ziare/reviste, multe dintre acestea aparind in reviste de specialitate, in volumele nationale si internationale ale unor prestigioase manifestari stiintifice. S-a ocupat de editarea si redactarea, in cadrul Academiei Romane, al Academiei de ?tiinte Tehnice din Romania si al AGIR, a peste 23 de volume de lucrari din seriile „?tiinta si inginerie“, „?tiinta, inginerie, eficienta“, „Sa construim in siguranta“, „Evaluarea riscurilor“ etc. A publicat „Rezistenta materialelor“ vol.1 si 2 (1982, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), „Unitati de masura“ (1996, 1998), „Inginerul – confident si vizionar“ (1999), „Recenzii intr-o carte“ (2003), „În lumea unitatilor de masura“ (2000, 2005), „Design industrial“ (2006), „Deseul – sursa de cistig“ (2006).
Constiinciozitatea si implicarea in orizontul larg al profesiei si le-a exercitat si prin participarea la numeroase congrese, conferinte, simpozioane si dezbateri de specialitate, aducindu-si contributia si la organizarea diverselor manifestari stiintifice in calitate de chairman, moderator sau membru in comitetele de program. În palmaresul sau profesional, Mircea Bejan detine numeroase titluri, diplome si premii: Diploma si Medalia Jubiliara – AGIR; Diploma pentru contributia deosebita la dezvoltarea cercetarii stiintifice si ingineriei tehnologice in domeniul sectoarelor calde ale industriei romanesti – INTEC SA Bucuresti; Diploma si titlul de Membru de Onoare al Ligii Studentilor Mecanici si Metalurgisti, Cluj-Napoca; Premiul de Excelenta cu Diploma – AGIR pentru lucrarile Inginerul – confident si vizionar, În lumea unitatilor de masura, Tehnica si inginerie, Design industrial; Diploma de Excelenta Opera Omnia, pentru intreaga activitate – Filiala Caras-Severin a AGIR; Diploma de Onoare Profesorul Dorin Pavel – Primaria Municipiului Sebes; Diploma de Excelenta – Prefectura Judetului Alba si Consiliul Judetean Alba; Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Sebes; Diploma de Merit – Ministerul Educatiei si Cercetarii, UT Cluj; Placheta 2007 – Institutia prefectului judetului Alba, Consiliul Judetean Alba si Primaria Municipiului Sebes.
Ca o recunoastere a meritelor sale stiintifice si profesionale, profesorul Mircea Bejan este mentionat in numeroase referinte bibliografice de specialitate: ? Mihaela Chircosa, Adina Negoita (redactori), Dictionarul specialistilor – un Who’s Who in stiinta si tehnica romaneasca, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998, vol. II, pag. 40; ? Nomanalizarea in Enciclopedia Who’s Who in Romania, Bucuresti, 2002 (pag. 52); ? Cuprinderea in microenciclopedia Ioan Barbu B?LAN, „Ratacind printre mecanicieni“ (pag. 112), Editura TODESCO, Cluj-Napoca; ? Nomanalizarea in Personalitati clujene (1800 – 2007) – dictionar ilustrat, Editura Casa Cartii de ?tiinta, Cluj-Napoca, 2007 (pag. 54), care prezinta 1139 de biografii ale celor care s-au remarcat in domenii importante de activitate (inginerie, medicina, literatura, sport, politica, economie, mass-media); ? Nomanalizarea in lucrarea bilingva romano-engleza Elite clujene contemporane – Cluj Contemporary Elites, Editura Clear Vision, Cluj Napoca, 2009 (pag. 85 – 102), care prezinta in 1123 pagini, 69 de biografii reprezentative ale elitei clujene contemporane; ? Nomanalizarea in Who is Who, Enciclopedia personalitatilor din Romania, editia a 4-a, 2009; ? Cuprinderea in enciclopedia Titus Wachsmann-Hogiu, Birgaoani de top. O carte (incompleta) a spiritualitatii birgaoane, Editura Karuna BISTRI?A, 2009 (pag. 337 – 345).
Crezul permanent al profesorului Mircea Bejan „Ce poate bucura mai mult un om decit sa stie ca este unul din aceia care au izbutit sa miste, chiar si cu un micron, bariera cunoasterii in infruntarea cu natura“ (D.H.R. Barton) si „Cine-si impune lui insusi, se impune si altora“ (Luc de Clapiers, marquis de Vauvenargues), caracterizeaza pe deplin activitatea intensa si productiva a unui specialist in domeniu, caruia ii uram din suflet LA MUL?I ANI, in sanatate, fericire si putere de munca!