Un eveniment deosebit in viata comunitatii noastre profesionale – Simpozionul Realizari ingineresti deosebite
Data: 16-31 august 2009
Ziua Inginerului Roman a fost marcata, anul acesta, la sediul AGIR din Bucuresti, Calea Victoriei nr. 118, prin organizarea, la 11 septembrie a.c., a simpozionului Realizari ingineresti deosebite, la care au participat membri ai corpului ingineresc, personalitati de seama ale comunitatii tehnico-stiintifice si ale vietii socio-economice romanesti. Evenimentul a avut doua sectiuni distincte. Prima dintre acestea, cu titlul sugestiv Lucrari fundamentale ale literaturii tehnice in limba romana publicate in ultimii 62 de ani de catre AGIR, a reprezentat o foarte interesanta incursiune in timp, relevindu-se, totodata, sarbatorirea, in acest an, a altor doua evenimente editoriale importante: 90 de ani de la aparitia primului numar al Buletinului AGIR si 10 ani de la reluarea activitatii Editurii AGIR. În aceasta prima parte au fost prezentate urmatoarele comunicari: Primele manuale ingineresti in limba romana: HÜTTE, Manualul inginerului mecanic, Manualul chimistului, Lexiconul Tehnic Roman – acad. Radu VOINEA; Deschizatori de drumuri in terminologia electrotehnica: academicienii Remus Radulet si Alexandru Timotin, autori ai Tezaurului electrotehnic si ai dictionarelor de specialitate – Florin Teodor T?N?SESCU; Seria Dictionare explicative pentru stiinta si tehnologie – acad. Gleb DR?GAN; Unele consideratii privind literatura tehnica de specialitate – Ion ILIESCU. Partea a doua a simpozionului a fost consacrata festivitatii decernarii Premiilor AGIR pentru anul 2008 si acordarii diplomelor aniversare pentru contributii aduse la dezvoltarea patrimoniului literaturii tehnice si stiintifice romanesti.
Treptele devenirii
Simpozionul Realizari ingineresti deosebite a fost deschis de presedintele AGIR, dr. ing. Mihai MIH?I??, care s-a referit la momentul aparitiei, precum si la cel al reluarii activitatii Editurii AGIR in peisajul publicistic din tara noastra si la aportul acesteia la punerea bazelor edificiului literaturii tehnico-stiintifice romanesti: „Însemnul Editurii AGIR a aparut pe lucrarile ingrijite de asociatia inginerilor incepind cu anul 1947 si a continuat sa fie prezent pina in anul 1950, cind patrimoniul ei a fost preluat de Editura Tehnica, editura care a fost de interes public pina in 1998 si care a continuat cu succes punerea in valoare a creatiei tehnico-stiintifice romanesti. În anul 1998, conducerea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, reintrata in drepturile sale la inceputul anului 1990, a hotarit reinfiintarea Editurii AGIR si inscrierea ei la Fondul national de ISBN-uri. S-a creat astfel cadrul adecvat editorial care sa permita continuarea publicarii, la nivel national, a lucrarilor tehnico-stiintifice de specialitate pentru aproape toate domeniile de activitate ale economiei, industriei si invatamintului universitar. În cei zece ani care s-au scurs de cind au inceput sa reapara carti cu inscriptia Editura AGIR au fost publicate peste 520 de titluri, in peste 130.000 de exemplare“.
A fost punctata, de asemenea, contributia Editurii AGIR la materializarea unor obiective strategice ale Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, precum: ? imbogatirea si valorificarea patrimoniului tehnico-stiintific national – prin lucrari publicate in seriile: Personalitati ale stiintei si tehnicii, Repere istorice, Oameni si locuri; ? folosirea si scrierea corecta a termenilor tehnici si stiintifici care sunt mentionati in materialele de specialitate in limba romana; ? furnizarea de informatii de specialitate pentru realizarea conditiilor unei dezvoltari durabile; ? elaborarea de tratate si monografii de specialitate care sa permita promovarea adevaratelor valori ale ingineriei romane si asigurarea perenitatii lor; ? elaborarea de lucrari care sa contribuie la imbunatatirea calitatii proceselor, produselor si managementului, la cresterea eficientei economice, la optimizarea si gospodarirea economica si la asigurarea competitivitatii de piata s.a.
„Conducerea asociatiei noastre apreciaza ca activitatea Editurii AGIR este inscrisa pe un drum bun, dar reusita continuarii ei depinde si de modul in care inginerii din intreaga tara vor intelege ca numai unindu-si fortele isi pot apara mai bine si interesele lor profesionale“, a declarat presedintele AGIR.
Literatura de specialitate – o veritabila „comanda sociala“
Acad. Radu VOINEA s-a referit la primele manuale ingineresti in limba romana – HÜTTE, Manualul inginerului mecanic, Manualul chimistului, Lexiconul Tehnic Roman, lucrari aparute intr-o perioada in care se resimtea acut penuria literaturii tehnice ingineresti si care – afirma d-sa – „vorbesc de la sine, atit prin titlurile, cit si prin continutul lor, despre importanta pe care au avut-o in lumea inginerilor, indiferent de locul in care au lucrat, in invatamintul superior, in birourile de proiectare, ori in intreprinderi si pe santiere”. Întreaga expunere a captivat audienta si prin tenta personala pe care acad. Radu Voinea i-a imprimat-o, fiind presarata cu prezentarea unor experiente proprii, sugestive pentru relevarea importantei si a rolului lucrarilor respective atit la momentul aparitiei lor, cit si ulterior. „Prima carte pe care am cumparat-o ca student bineinteles a fost «HÜTTE» in limba germana, in care m-am descurcat relativ usor, pentru ca o foloseam foarte des, indeosebi la cursul de rezistenta materialelor. Parca-l vad pe profesorul C.C. Teodorescu certindu-l pe un coleg al meu care cauta de zor in Hütte o formula sau o data despre vreun material si nu o gasea. «Se vede ca n-ai prea folosit pe Hütte! Vezi dumneata, Hütte acesta are o proprietate: daca-l deschizi de mai multe ori, de la un timp se deschide singur!»”, si-a amintit academicianul.
„La un an dupa ce obtinusem titlul de inginer constructor, in 1947, a aparut in Editura AGIR volumul Hütte Manualul inginerului, volumul I, tradus in limba romana. Traducerea a fost ingrijita de prof. dr. ing. Remus Radulet si efectuata de un colectiv de profesori universitari de la Politehnica din Timisoara (…). Îmi este greu sa exprim prin cuvinte ce impact extraordinar a avut aceasta lucrare in lumea inginereasca din Romania, amenintata brusc de un vid de documentare tehnica. În prefata, profesorul Remus Radulet arata ca numarul tehnicienilor chemati sa serveasca industria tarii noastre a sporit considerabil in ultimii ani si ca, atit cei care lucreaza nemijlocit in productie, cit si putinii initiati in probleme de inalt nivel au nevoie sa revina din cind in cind la cunostintele tehnice fundamentale, sa aiba un manual care sa-i insoteasca pretutindeni, in scoala, in birouri de proiectare, pe santiere sau in fabrici”, a precizat acad. Radu Voinea, amintind, totodata, si dificultatile care au insotit traducerea si tiparirea cartii. Au fost evidentiate, de asemenea, aparitia Manualului pentru beton armat (1947, Editura AGIR), tradus dupa Beton Kalender, a Manualului chimistului, volumul I (partea I, II, III) si volumul II (partea IV) ambele aparute in anul 1948 in Editura AGIR, avind drept coordonator pe inginerul Carol Lakner, precum si a Manualului inginerului mecanic, volumul 1 (organe de masini si masini), aparut in Editura AGIR in 1949. În incheierea comunicarii, acad. Radu Voinea a punctat rolul fundamental pe care corpul ingineresc trebuie sa il detina in viata socio-economica: „Iesirea din actuala criza este posibila numai cu sprijinul substantial al inginerilor. Restul, asa cum spunea Shakespeare prin cuvintele lui Hamlet sunt: «Vorbe! Vorbe! Vorbe!» Însusi presedintele Statelor Unite ale Americii, in volumul sau Îndrazneala de a spera, tradus in limba romana, la pag. 19 scrie: «Vreau ca tara noastra sa aiba mai putini avocati si mai multi ingineri»“.
Tezaurul nostru comun
Prof. dr. ing. Florin Teodor T?N?SESCU a relevat rolul deosebit pe care AGIR l-a avut si il are la promovarea literaturii de specialitate. „O initiativa a AGIR a constat in refacerea unei traditii, consfintite in istoria tehnicii romanesti atit in perioada antebelica, cit si in primii ani dupa razboi, anume aceea de a duce o politica de carte. Este meritoriu ca, intr-o perioada in care editurile dispar, in care cartea tehnica este tot mai putin prezenta pe masa specialistului, datorita unei curajoase initiative a presedintelui Asociatiei, dr. ing. Mihai Mihaita, s-a trecut la refacerea acestei traditii. Iar numarul de titluri aparute este o dovada a eficientei, a gindirii de perspectiva pe care asociatia noastra a avut-o si o are“. În acest sens, a fost apreciata atragerea „unui numar impresionant de specialisti de buna calitate“, precum si contributia, meritele, in acest context, ale directorului Editurii AGIR, dr. ing. Ioan Ganea.
În comunicarea sa, profesorul Tanasescu a evocat doi deschizatori de drumuri in terminologia electrotehnica: academicienii Remus Radulet si Alexandru Timotin, autori ai „Tezaurului Electrotehnic“ si ai Dictionarelor de specialitate. „În rindul marilor personalitati stiintifice pe care Romania le-a avut, academicienii Remus Radulet si Alexandru Timotin ramin nume legendare prin multitudinea axelor pe care cultura lor enciclopedica le-o permitea, prin contributiile lor la promovarea unui limbaj de specialitate“. Au fost prezentate doua lucrari remarcabile mentionate in literatura de specialitate: Vocabularul electrotehnic international al CEI (Comisia Electrotehnica Internationala) si Tezaurul de cuvinte. „Se poate spune argumentat ca exista un real concept Radulet-Timotin in dezvoltarea Tezaurelor“, a afirmat profesorul Tanasescu.
„Lexiconul Tehnic Roman, lucrare monumentala coordonata de Remus Radulet, poate sta alaturi de mari enciclopedii din lume: Enciclopedia Britanica, Marele Larousse, Balsaia Enticlopedia; aparuta in doua editii, aceasta cuprindea, in cea de-a doua, 18 volume, 12 000 de pagini, 68 500 de articole pentru tot atitia termeni, 433 de colaboratori alaturindu-i-se“, a precizat prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, care a mentionat, in continuare, ca, o data cu realizarea acestei lucrari, se contureaza mai clar conceptia de structurare a continutului terminologic, necesitatea de a gindi relatii de vecinatate semantica intre termeni care sa permita o corecta ordonare si incadrare a acestora, cerinta de a se elabora definitii fara ambiguitati.
Aparitia, in 1983, a editiei Vocabularului Electrotehnic International al CEI, coordonata de Remus Radulet, a suscitat un interes deosebit si – a relevat profesorul Tanasescu – acest inalt for international a solicitat eminentului om de stiinta sa treaca la o etapa superioara, care n-a mai fost abordata pina atunci: realizarea unui Tezaur de concepte in Electrotehnica, lucrare care apare tot la Geneva, in anul 1986, dupa decesul acad. Remus Radulet (1984). „Mentionez ca, la acea data, nu exista la nivel national sau international un sistem coerent de reguli pentru extragerea termenilor unui Tezaur, selectarea descriptorilor si procedurile de actualizare“, a conchis Florin Teodor Tanasescu.
Sub imperiul rigorii ingineresti
La inceputul interventiei sale, acad. Gleb DR?GAN a facut un emotionant excurs in timp, evocind, in termeni plini de incarcatura sufleteasca, primii pasi ai colaborarii sale cu AGIR. „În 1945, cind am absolvit Politehnica din Timisoara, primul meu gind a fost sa ma inscriu in AGIR. Cind am venit in Bucuresti si am intrat in cladirea AGIR, m-a cuprins emotia, stiind ca aici au lucrat sau au fost prezente o serie de personalitati in domeniul ingineriei. Am constientizat, atunci, cu bucurie insemnatatea titlului de inginer, precum si faptul ca acesta ma si obliga foarte mult. De atunci, am fost de numeroase ori in aceasta cladire, unde sper sa mai vin inca multi ani de aici inainte“.
Expunerea acad. Gleb Dragan s-a axat pe prezentarea seriei de dictionare explicative pentru stiinta si tehnologie, punctind momente care au marcat evolutia preocuparilor sale in domeniu. „Ca presedinte al Comisiei de Terminologie pentru ?tiinte Exacte din Academia Romana, m-am obligat ca acest concept, de terminologie, sa fie una dintre preocuparile mele in cadrul Academiei“. În acest sens, sub coordonarea academicianului Gleb Dragan s-au elaborat dictionare explicative intr-o serie de domenii, precum: textile, protectia mediului, industrie alimentara, electroenergetica, electrotehnica, hidroenergetica. Rezultatul acestei activitati este impresionant: dictionarele elaborate includ circa 5 500 de pagini si un numar fabulos de termeni. Lipsa sustinerii financiare – si nu numai – a facut, insa, ca numarul acestor dictionare explicative in domeniul stiintelor tehnice sa fie mai mic decit cel necesar. În acelasi registru de preocupari se inscrie si o lucrare – de 62 de pagini – elaborata de acad. Gleb Dragan, despre terminologia cognitiva, lucrare care urmeaza sa vada lumina tiparului. „Daca in terminologia lingvistica obisnuita exista foarte multe lucrari, in domeniul terminologiei cognitive preocuparile au fost mai reduse. Un aspect important in acest din urma segment consta in transmiterea cunoasterii, pentru ca exprimarea trebuie sa respecte adevarul. Din aceasta cauza, prezentarea unui termen, a unui concept trebuie sa fie concisa, clara si, totodata, deosebit de corecta“, a precizat d-sa. A fost relevata, totodata, colaborarea fructuoasa cu Editura AGIR la realizarea multora dintre lucrarile de referinta pe care le-a coordonat.
Provocari de ieri si de astazi
Fostul presedinte al Romaniei, Ion ILIESCU, el insusi inginer cu preocupari recunoscute in promovarea literaturii tehnice de specialitate, a subliniat, la inceputul interventiei sale, rolul „foarte activ” pe care l-a jucat AGIR, „vocea puternica” pe care aceasta organizatie profesionala si-a facut-o auzita, de-a lungul anilor, in viata noastra publica.
În expunerea sa a relevat situatia diferita in care se afla actuala generatie tinara de ingineri, comparativ cu generatia careia ii apartine: „Noi, cind am intrat la Politehnica, in 1949, nu beneficiam de existenta vreunui manual scris (indiferent de disciplina). Astazi, studentii si tinerii ingineri se afla in fata unei explozii informationale si editoriale. Nu doar o editura, ci aproape toate universitatile editeaza astazi manuale si alte materiale didactice utile. Exista o multitudine de aparitii editoriale tehnico-stiintifice in sprijinul studentilor si al personalului tehnico-ingineresc, la care se adauga mijloacele electronice moderne, indeosebi internetul”.
Ion Iliescu s-a mai referit la importanta abordarii problemelor globale, care domana preocuparile lumii stiintifice si ale factorilor politici, la acest inceput de secol: „Secolul XXI se va confrunta cu citeva probleme mari: cea energetica, apa si hrana. Iar cea mai grava este, in ultima vreme, incalzirea globala”. În sprijinul acestor afirmatii, a fost citat cel mai recent raport – pentru anul 2009 – al Institutului Worldwatch din Washington – consacrat Încalzirii globale si schimbarilor climatice.
„Probabil ca era carbunelui, a petrolului si a gazelor va ajunge spre final. Degajarile de gaze de sera si, mai ales, de dioxid de carbon – care reprezinta cam 80 la suta din totalul gazelor de sera – au ca sursa principala energetica actuala, dar nu numai. Toata lumea cauta solutii alternative la resursele de baza ale energeticii mondiale”, a afirmat fostul presedinte al Romaniei. În context, a citat volumul The Hydrogen economy, al carui autor, Jeremy Rifkin, considera ca marea revolutie a secolului XXI va fi cea energetica – bazata, potrivit autorului, pe hidrogen – care va produce mutatii uriase in viata societatii, mult mai profunde decit cele provocate de revolutia informationala.
Partea a doua a simpozionului a fost consacrata decernarii Premiilor AGIR pentru anul 2008. Potrivit traditiei, premiile se acorda persoanelor si institutiilor pentru lucrari ingineresti deosebite (concepute, proiectate si aplicate) sau unor carti originale, de inalt nivel tehnico-stiintific. În urma analizarii exigente a propunerilor facute, Comisiile de evaluare au decis acordarea a doua premii si a unei diplome.
Premiile AGIR
? Sectiunea Inginerie agricola si silvica
Baza de date geospatiala a padurilor din Romania
– pe unitati ecosistemice si harta digitala
Realizator: Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice
Autori: dr. ing. Nicolae Donita, membru al Academiei de ?tiinte Agricole si Silvice, dr. ing. Vladimir Gancz, dr. ing. Constantin Bindiu, dr. ing. Iovu-Adrian Biris, ing. Joita Apostol, geograf Cristiana Marcu
Acest proiect de mare anvergura si extrem de complex a vizat realizarea – pentru prima data in Romania – a unei baze de date geospatiale a padurilor, la o scara mijlocie, 1: 50 000, care sa reflecte cit mai fidel starea actuala a padurilor, sa permita completarea si reactualizarea informatiilor cit mai rapid si cu costuri reduse, prelucrarea si analiza rapida a informatiei pentru obtinerea unei largi game de produse derivate utile specialistilor din domeniul forestier si din alte domenii conexe.
Este o premiera in ceea ce priveste utilizarea unei clasificari a ecosistemelor, din care pot deriva o serie de alte harti tematice, este cea mai detaliata pina la ora actuala si este prima harta din Romania care ia in considerare specificul ecologic al padurilor.
? Sectiunea Ingineria constructiilor de masini
Masina inteligenta de control dimensional si marcare Modul de Întoarcere pentru subansamble auto de serie mare
Realizator: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii
Masina are caracter de noutate, este in totalitate conceputa, proiectata si certificata CE de INCDMTM Bucuresti.
Noutatea este evidentiata prin: concepte MIX mecatronice inteligente, design, metode mecatronice inteligente, solutii constructive, metode de testare, validare si certificare.
Rezultatele tehnice sunt deosebite.
S-au avut in vedere in mod deosebit impactul asupra mediului, minimizarea absoluta a impactului asupra schimbarilor climatice.
Rezultatele economice calculate la implementarea in linia de fabricatie:
? Pret masina INCDMTM 170 000 de euro
? Pret masina de import 250 000 de euro
? Cresterea gradului de profesionalizare la locul de munca
? Cresterea gradului de automatizare si informatizare a procesului de control cu reper in linia de fabricatie: cu 100 la suta
? Monitorizarea permanenta a procesului de control prin dialog om – masina.
Diploma AGIR
Informatia cuantica in sisteme multiparticula
Autori: prof. dr. fiz. Dusan Popov, dr. ing. fiz. Ioan Zaharie – Universitatea Politehnica din Timisoara
conf. dr. fiz. Mihai Putz – Universitatea de Vest, Timisoara
Lucrarea abordeaza o problematica deosebit de actuala – informatia cuantica. Studiul teoretic laborios este materializat prin sintetizarea unor lucrari originale din domeniul mecanicii cuantice. Are caracter viu, original si unic in peisajul literaturii de specialitate din Romania.
*
Cu acest prilej, Editura AGIR a acordat 60 de diplome aniversare pentru contributii de seama la dezvoltarea patrimoniului literaturii tehnice si stiintifice romanesti.
Alte articole
