Aniversarea presedintelui AGIR, Mihai Mihaita
Data: 16-30 septembrie 2010
Timpul, acest ireversibil insotitor al existentei noastre, a facut ca Ziua Inginerului Roman, stabilita pentru 14 septembrie in amintirea momentului inaugural al Podului Carol I de la Cernavoda, sa coincida cu aniversarea zilei de nastere a presedintelui AGIR, vicepresedinte al ASTR, dl. Mihai Mihaita. Anul 2010 a avut, si sub acest aspect, o anumita particularitate. 14 septembrie 2010 a inscris implinirea a 80 de ani de viata a celui care si-a legat, pentru totdeauna, numele de renasterea AGIR, in zilele tumultuoase din decembrie 1989, reinnodind, astfel, firul unei traditii dintre cele mai valoroase a poporului roman.
Manifestarea dedicata, la 14 septembrie 2010, presedintelui Mihai Mihaita, a fost incarcata cu sentimente dintre cele mai sincere ale multor generatii de ingineri si ale altor profesii demne de acelasi respect – economisti, medici, arhitecti etc., sub semnul pretuirii valorilor reale ale societatii romanesti dintotdeauna.
În sala de festivitati a Palatului AGIR, peste o suta de cunoscuti, prieteni, colaboratori au tinut sa-i adreseze sarbatoritului urarile lor. Amfitrion a fost prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, secretar general al ASTR si membru in Consiliul Director al AGIR, care a exprimat gindurile tuturor celor prezenti, bucurosi sa aduca un mesaj de suflet presedintelui AGIR. O emotionanta evocare a propriei biografii a dat substanta reuniunii prin sublinierea semnificatiei evenimentului in contextul actual, cu o larga deschidere spre insasi esenta filosofica a existentei in vremuri grele, marcate, insa, de speranta ca dificultatile nu sunt insurmontabile si ca, prin actiunea unor oameni de caracter, pot fi invinse.
Au prezentat urarile lor, multe dintre ele insotite de inminarea unor medalii si diplome de excelenta (in ordine cronologica): acad. Gleb Dragan, presedintele Sectiei de ?tiinte Tehnice a Academiei Romane; prof. dr. ing. EurIng Tiberiu Dimitrie Babeu, presedintele Sucursalei AGIR Timis, membru titular al ASTR (care a vorbit in numele Sucursalei Timis a AGIR, precum si al Consiliului Director al AGIR si a transmis, de asemenea, mesaje din partea Societatii de Rezistenta Materialelor din AGIR si a Senatului Universitatii Politehnica
din Timisoara); general (r) prof. univ. dr. HC Vasile Cindea, presedintele Academiei Oamenilor de ?tiinta din Romania; ing. dipl. Razvan Radulescu (care a transmis un mesaj din partea dr. ing. Emilia Visileanu – presedinte al SIT – AGIR si a prof. ing. Aristide Dodu – membru de onoare al AGIR si al ASTR si presedinte de onoare al SIT – AGIR); conf. dr. ing. Dan Dorin, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, presedintele Sucursalei AGIR Iasi; prof. univ. emerit Panaite Mazilu, membru de onoare al Academiei Romane; dr. ing. Victor Popa, vicepresedinte CONSITRANS, membru corespondent al ASTR; prof. dr. ing. Valeriu Jinescu, presedintele Sectiei de Inginerie mecanica din ASTR; prof. univ. dr. ing. Ioan Tanasuica, fost coleg de facultate; ing. dipl. Dorina Mironescu, director general al SC Informatica Feroviara SA; dr. Corneliu Dragomir, fost coleg la Liceul Mihai Viteazul; dr. George M. Gheorghe, membru al Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania, membru al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, fost coleg la Liceul Mihai Viteazul; prof. dr. ing. Adrian Curaj, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare ?tiintifica; prof. dr. ing. EurIng Gheorghe Ion Gheorghe, presedintele CA si director general al INCD Mecatronica si Tehnica Masurarii; ing. Zhani Canco (Albania); ing. Neagu Udroiu – publicist si diplomat; dr. ing. Ioan Ganea, directorul Editurii AGIR etc.
Prin continutul si forta de expresie, toate aceste mesaje au transmis, deopotriva, cele mai bune ginduri celui sarbatorit, si au relevat momente dintre cele mai semnificative ale vietii si activitatii sale. S-a subliniat ca una dintre marile sanse ale AGIR-ului, in perioada postdecembrista, a fost aceea ca in fruntea acestei asociatii profesionale de inalt prestigiu s-a aflat si se afla o personalitate recunoscuta pe plan intern si international, precum Mihai Mihaita. Începind cu cei care l-au cunoscut inca din anii copilariei, apoi din timpul studiilor liceale si universitare si, mai cu seama, din momentele devenirii sale profesionale, de la functiile executive la nivel de unitati pina la demnitatea de adjunct al ministrului Transporturilor si Telecomunicatiilor, conducator al Cailor Ferate Romane (sunt binecunoscute contributiile domniei sale la modernizarea Cailor Ferate Romane, la infiintarea si dezvoltarea sistemului informatic in transporturi, precum si activitatea complexa, didactica, de formare a cadrelor, in special a inginerilor), au relevat trasaturi inconfundabile ale omului, specialistului de marca, managerului, colegului si prietenului Mihai Mihaita. Acestor evocari li s-au alaturat aprecieri deosebit de elogioase legate de modul in care a contribuit la reinfiintarea AGIR, la afirmarea Asociatiei ca structura esentiala a societatii civile, promotoare a valorilor stiintei si tehnicii romanesti, participanta la conceperea si realizarea unor proiecte menite sa scurteze drumul spre modernizarea tarii si integrarea ei organica in structurile europene si mondiale.
În cuvinte emotionante, veterani si exponenti ai tinerei generatii de ingineri au exprimat nu numai pretuirea fata de cel sarbatorit, ci si satisfactia de a-l fi cunoscut si de a fi colaborat, in diverse perioade, in vremuri de restriste, ca si in momente faste, sub semnul deschiderii spre nou, spre tot ceea ce este avansat in stiintele tehnice, astfel incit bunul comun reprezentat de traditii sa se imbogateasca continuu.
Cu prilejul manifestarii, s-au facut referiri si la cele doua volume aparute cu prilejul manifestarii – Destin si datorie si În viltoarea vremurilor. Gindurile unui inginer. În numerele noastre viitoare, vom prezenta aceste lucrari de referinta. De asemenea, vom publica cuvintul pe care l-a rostit Mihai Mihaita, una dintre cele mai pregnante marturii despre o constiinta emblematica a contemporaneitatii.