Seminar interuniversitar de istorie a mecanicii
Data: 16-30 septembrie 2010
In primavara anului 2008, un grup de profesori entuziasti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti (profesorul Valentin Ceausu), de la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti (profesorii Andrei Vasilescu si Cristian Pavel) si de la Universitatea Petrol – Gaze din Ploiesti (profesorul Alexandru Popa) au initiat – in urma unor discutii privind importanta cunoasterii activitatii inaintasilor pentru intelegerea evolutiei stiintei in trecut, prezent si, eventual, in viitor – un seminar interuniversitar intitulat Aspecte din istoria mecanicii. Acesta isi propune sa prezinte viata si opera unor personalitati stiintifice a caror activitate este relevanta pe plan national si international. Rolul deosebit pe care fiecare om de stiinta l-a avut in fundamentarea si dezvoltarea mecanicii ca stiinta fundamentala a naturii poate fi pus in evidenta in contextul epocii in care a trait. In paralel, se evidentiaza dezvoltarea stiintelor tehnice, care – in mare parte – se bazeaza pe dezvoltarea acestei prime stiinte fundamentale a naturii.
Personalitatile si subiectele prezentate sunt alese astfel incit sa fie imbinate aspecte din diferite epoci ale dezvoltarii civilizatiei cu unele momente comemorative, considerate ca reprezentative.
Conferintele se adreseaza unor largi categorii de specialisti din domeniul ingineriei: cadre didactice, cercetatori stiintifici, studenti etc., incercind sa popularizeze, de asemenea, aspecte mai putin stiute din istoria mecanicii. Subiectele de specialitate sunt mereu incadrate de date cu caracter istoric, tinindu-se seama de contextul cultural in care isi desfasoara activitatea oamenii de stiinta respectivi.
Acum, intr-o epoca in care cantitatea de informatie este din ce in ce mai mare, este benefic sa extragem esentialul, sa ne apropiem de frumusetea adevarului stiintific, in tezaurul culturii si civilizatiei umane.
Trebuie sa mentionam ca aceste activitati se desfasoara sub auspiciile Comisiei de istoria si filosofia stiintei a Sectiei Mecanica tehnica din Academia de ?tiinte Tehnice din Romania. Nu intimplator, prima conferinta – Citeva momente inedite din istoria mecanicii clasice – a fost tinuta de presedintele acestui inalt for stiintific, acad. prof. Radu Voinea, care – recent – a plecat din mijlocul nostru, dar ale carui indrumari si invataturi le vom urma in continuare.
Aceste conferinte s-au tinut cite sase in fiecare an (2008, 2009, 2010), trei in primavara si trei in toamna, fiind prezentate urmatoarele personalitati si teme (in ordinea in care s-au tinut conferintele): Arhimede, Leonardo da Vinci, Jean le Rond d’Alembert, Andrei Ioachimescu, Aurel A. Beles, Gabriela ?iteica si Ion Alexandru Stoenescu, Galileo Galilei, Nicolaus Copernicus, Mihail D. Hangan, Königsberg – Albertina, Franz Ernst Neumann, Pierre Louis Moreau de Maupertuis, Rudolf Silvestru Voinaroski, Gogu Constantinescu, Henry Cavendish, Mecanica cereasca in Romania, Pierre Simon, marchiz de Laplace, Mecanica masinilor aeriene in Romania si realizari romanesti in domeniul aviatiei.
In urma succesului acestor conferinte, s-a hotarit publicarea lucrarilor prezentate, cu sprijinul si sub egida Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti. Suntem convinsi ca, in felul acesta, audienta de care se bucura seminarul interuniversitar de istorie a mecanicii va creste, incurajind pe cei care s-au dedicat acestei activitati.