Blitz
Data: 16 - 30 septembrie 2011
- Acumulatori cu polimeri sub forma de gel. Un grup de cercetatori de la Universitatea Leeds au creat un nou tip de polimeri, sub forma de gel, care ar putea reprezenta urmatorul pas inainte pentru bateriile litiu-ion si care va conduce la laptop-uri mai usoare si masini electrice mai eficiente. Gelul inlocuieste electrolitul lichid folosit in prezent la cele mai multe baterii litiu-ion. Oamenii de stiinta britanici sustin ca noile baterii sunt la fel de sigure ca cele pe baza de polimeri, sunt la fel de eficiente precum cele care folosesc electrolit lichid si costa 10% - 20% din pretul celor enumerate. Secretul acestei tehnologii se datoreaza unui amestec intre un polimer precum cauciucul, cu un electrolit lichid, din care rezulta un gel flexibil asezat intre electrozii acumulatorului.
- Primul munte artificial. Un grup de ingineri, firme de constructii, investitori si experti din Olanda dezbat fezabilitatea crearii unui munte artificial, inalt de 2000 de metri, in aceasta tara, care sa includa partii de schi, piste de bob, un patinoar, trasee montane, stanci pentru catarat si drumuri pitoresti cu serpentine periculoase. „Ideea nu este noua, dar este pentru prima data cand ea este luata in serios de un numar atat de mare de oameni“, a afirmat initiatorul proiectului, jurnalistul Thijs Zonneveld, un fost ciclist profesionist. „Am fost mereu tara cunoscuta pentru reusite ingineresti, pentru digurile pe care le-am construit. De ce nu si un munte?“, a argumentat Zonneveld, care estimeaza ca proiectul va deveni realitate pana in 2018.
- Ambarcatiuni robotizate, pilotate de la distanta. Marina americana a decis sa preia modelul dronelor folosite de armata, astfel ca va introduce in curand in uz doua ambarcatiuni-robot ce pot fi pilotate de la distanta: Blackfish si Harbor Wing. Potrivit descopera.ro, prima dintre ele este controlata printr-o telecomanda si are forma unui jet ski menit sa patruleze de-a lungul porturilor pentru a detecta teroristii care inoata. A doua este o barca cu panze, avand o lungime de 20 de metri si o greutate de 10 tone, care este plina de echipamente de supraveghere si care este menita sa navigheze departe de tarm. Ambele ambarcatiuni vor naviga fara a avea oameni la bord.
- Record de distanta pentru un vehicul electric. Vehiculul electric Schluckspecht E, construit de o echipa de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Offenberg, Germania, a doborat recordul mondial pentru cea mai lunga distanta parcursa in urma unei singure incarcari. Vehiculul a parcurs 1631,5 km fata de precedentul record de 1003 km, obtinut de automobilul electric construit de japonezii de la Japan Electric Vehicle Club. Realizat din materiale superusoare, cu o forma aerodinamica si cantarind doar 320 kg, E Schluckspecht dispune de doua motoare electrice alimentate de 14 baterii de tip litiu-ion. Parcursul de 1631,5 km a fost realizat in 36 de ore si 12 minute, viteza medie de rulare fiind de 45 km/ora.
Alte articole




