Blitz
Data: 16 - 30 septembrie 2014
- Un nou nanomaterial-„minune“ al secolului XXI. Familia nanomaterialelor viitorului s-a marit cu un nou membru, dupa ce o echipa europeana de cercetatori a reusit sa produca germanen, un „verisor“ al grafenului, care ar putea avea numeroase aplicatii utile, informeaza AFP, preluat de descopera.ro. Spre deosebire de grafen, care se gaseste in stare naturala in grafit, material folosit la fabricarea minelor de creion, germanenul si silicenul nu exista in natura. Avantajele germanenului si silicenului, in raport cu grafenul, constau in faptul ca aceste materiale „sunt direct compatibile cu industria electronica“. Ele sunt „izolatori topologici“, materiale izolante in structura lor interna si conductoare la suprafata, care au - potrivit cercetatorilor - „potential, intr-un orizont mai indepartat, pentru aplicatii extrem de interesante in domeniul computerelor cuantice“.
- „Avionul spatial“ pregatit de ESA va atinge 7,5 km/secunda. Agentia Spatiala Europeana (ESA) a anuntat ca pregateste un „avion spatial“, denumit IXV, un prototip care ar putea deschide calea spre fabricarea primei navete europene ce va fi capabila sa calatoreasca in spatiu si sa revina in conditii de siguranta pe Terra, informeaza AFP. Asamblat in Italia, „vehiculul experimental intermediar“ (IXV) efectueaza in aceasta perioada ultimele teste in laboratoarele pe care ESA le detine in Olanda, la Noordwijk, o suburbie a orasului Haga. Vehiculul spatial, care are forma unui pantof si marimea unui automobil, va pleca in Guyana Franceza, de unde va decola pe 18 noiembrie, in cadrul unui zbor-test suborbital de 100 minute. Dupa ce va ajunge la altitudinea de 450 kilometri, aparatul, care va avea la bord 300 de senzori si alte aparate de masura, va reintra in atmosfera terestra cu o viteza de 7,5 km/s. In acel moment aparatul va receptiona o multime de date stiintifice referitoare la schimburile de caldura dintre aer si suprafetele solide aflate in deplasare cu viteze foarte mari. Construit din ceramica, fibra de carbon si pluta, IXV are o lungime de 5 metri si o latime de 2 metri. Desi aparatul de zbor are la bord doar instrumente de masurare, el ar putea fi dezvoltat intr-o veritabila naveta spatiala care va fi capabila sa readuca pe Terra echipaje de astronauti si diverse esantioane din spatiu. Dezvoltat in ultimii cinci ani, proiectul IXV a costat, pana acum, 150 milioane euro.
- Energia nucleara, in declin. Proportia energiei nucleare in productia primara comerciala de energie electrica a ajuns la un minim istoric de 4,4% in 2013, releva Raportul asupra Starii Industriei Nucleare Mondiale 2014. Raportul dintre inchiderea centralelor si constructia de noi situri evidentiaza, de asemenea, un declin al energiei nucleare. In ceea ce priveste vechimea centralelor nucleare, se observa o crestere a varstei medii ce a ajuns la 28,5 ani, la jumatatea anului 2014.
Alte articole


