International Electric and Automation Show (IEAS) 2014, a X-a editie
Data: 16 - 30 septembrie 2014
Un grup de copii ce poarta panouri a constituit fundalul pe care s-au tinut discursurile de deschidere a expozitiei. Pe panouri au fost inscrisi anii in care s-au desfasurat cele noua editii anterioare. Dupa un deceniu, IEAS s-a deschis tot in prima parte a lunii septembrie (anul acesta, intre 9 si 12), tot in generosul si elegantul spatiu oferit de trei dintre salile Palatului Parlamentului (Unirii, Take Ionescu si I. C. Bratianu). Cele peste 100 de firme de profil care au expus anul acesta au ales sa-si promoveze produsele si in acest fel, datorita seriozitatii si notorietatii acestei manifestari. Printre aceste firme sunt cateva care participa la IEAS periodic, pastrand an de an aceeasi pozitionare si suprafata expozitionala.
In cadrul acestei editii, participantii prezenti au evidentiat unele dintre cele mai noi produse si solutii - solutii inteligente de ultima generatie pentru optimizarea retelelor electrice, de la generare pana la consumatorul final. Solutii in domeniul transportului si distributiei energiei electrice, case inteligente si controlul cladirilor, sisteme pentru incarcarea vehiculelor electrice si solutii de robotizare. Au fost prezentate, totodata, tehnologii care stau la baza constructiilor moderne tip cladiri verzi si permit obtinerea unui inalt nivel de eficienta energetica si de confort superior, securitate si flexibilitate.
Avand in vedere evolutia tehnologiei la nivel mondial, anul 2014 a reprezentat un an important si pentru industria roboticii din Romania, acest lucru fiind vizibil prin prezenta unui numar mai mare de roboti industriali expusi la IEAS fata de editiile anterioare. Cei prezenti au avut ocazia sa vada un robot functional intr-un acvariu cu apa, precum si un robot care plaseaza diferite piese pe un disc, in timp ce acesta se invarte cu o viteza in crestere, robotul detinand o functie numita Motion Control ce permite sincronizarea cu 4 axe.
Un interes crescut au prezentat zonele cu risc de explozie si de protectie contra focului, apei, gazului, zone ce pot fi protejate cu aplicatii si produse de etansare special dedicate acestora. De asemenea, au fost expuse solutii complete pentru centralele fotovoltaice, energia regenerabila fiind unul dintre punctele de interes major pentru energia globala. Zona iluminatului stradal a fost acoperita prin solutii de iluminare stradala inteligenta cu sisteme de reducere a puterii si a emisiilor de CO2.
Pentru al treilea an consecutiv, manifestarea expozitionala a fost insotita de Congresul de Energie si Echipamente Electrice (CEEE). Anul acesta, lucrarile Congresului s-au desfasurat pe patru sectiuni consecutive, si anume: Surse regenerabile de energie (moderator - ing. Gheorghe ?ucu, presedintele ASRO), Smart grid (moderatori - prof. dr. ing. Mircea Eremia, Universitatea Politehnica din Bucuresti, si drd Calin Radu Vilt, consilier stiintific CNR-CME), Economisirea energiei in cladiri si transporturi. Incalzirea electrica si automobilul electric in contextul geostrategic actual (moderator - prof. dr. ing. Nicolae Vasile, presedintele Consiliului Stiintific al CNR-CME) si Siguranta sistemelor si componentelor in domeniul energetic si electric. Situatia la zi. Tendinte de viitor (moderator - prof. dr. ing. Horia Stefan Campeanu, Universitatea Politehnica din Bucuresti).