Blitz
Data: 16 - 30 septembrie 2015
? Sesiune de comunicari stiintifice ale tinerilor olimpici. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA impreuna cu Colegiul National de Informatica Tudor Vianu si Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, au organizat a II-a Sesiune de comunicari stiintifice ale tinerilor olimpici. La reuniune au fost dezbatute aspecte precum monitorizarea membrelor superioare - dispozitive pentru procedurile de reabilitare a acestora, aplicatii ale microfirelor, studiu bionic asupra bacteriei magnetice, microsurse harvesting bazate pe conversia vibratiei mecanice. Sesiunea de comunicari si-a propus sa identifice excelenta din domeniul cercetarii stiintifice la nivelul elevilor si, de asemenea, sa construiasca echipe cu elevi merituosi, initiati in cercetarea stiintifica.
? Costul de producere a energiei solare si eoliene a scazut semnificativ in ultimii cinci ani. Costul de producere a electricitatii din surse regenerabile, precum cea solara si eoliana, s-a diminuat sensibil in ultimii cinci ani, dar a crescut in cazul celei obtinute din gaze naturale, carbune si combustibil nuclear, potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). Documentul releva ca pentru producerea unui megawatt ora de energie utilizand gaze, carbune si combustibil nuclear, costul este de 100 de dolari in 2015, comparativ cu circa 200 de dolari in cazul energiei solare, care a scazut insa de la 500 de dolari in 2010. Costurile iau in calcul investitiile, carburantii si intretinerea instalatiilor si variaza semnificativ intre tari si centralele energetice. Productia de energie din carburanti fosili, inclusiv din carbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel incat deciziile referitoare la sursele de obtinere a electricitatii vor juca un rol esential in reducerea poluarii care influenteaza schimbarile climatice. In baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de tari, studiul arata ca nu exista cea mai ieftina tehnologie in orice circumstante, costurile depinzand in mare masura de disponibilitatea resurselor, costurile fortei de munca si reglementarile locale.
? Nivelul oceanelor a crescut cu peste 7 centimetri in ultimii 23 de ani. Un grup de oameni de stiinta din cadrul NASA a anuntat recent ca nivelul oceanelor a crescut, in medie, cu 7 - 8 centimetri din 1992 si pana astazi. Este vorba despre o rata de crestere mult mai mare decat in urma cu 50 de ani. In acest ritm, nivelul oceanelor ar putea ajunge sa fie cu 1 metru mai mare in 2100. Intre principalele cauze identificate de cercetatori pentru acest fenomen se numara: incalzirea apelor oceanelor, desprinderea unor bucati din calota glaciara si topirea ghetarilor. Conform cercetatorilor, schimbarile nu sunt uniforme: in unele zone ale globului, s-au inregistrat cresteri de mai mult de 25 de centimetri, iar, in altele, nivelul marilor a scazut.