Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16 - 30 septembrie 2015
Elena Ratcu
SENIORII ENERGIEI
Dialoguri de suflet - Vol. 1
Editura AGIR, Bucuresti, 17×24 cm, ISBN 978-973-720-580-3, 484 pag., 60 lei
Domeniul energetic, domeniu de elita al economiei romanesti, cuprinde specialisti de cea mai inalta clasa, cu rol covarsitor in formarea si dezvoltarea industriei si scolii energetice romanesti si in creionarea unui viitor sustenabil al sectorului energiei electrice din Romania.
Niciuna dintre realizarile energeticii de astazi nu s-ar fi infaptuit fara priceperea, daruirea si experienta inaintasilor nostri si fara expertiza contemporanilor, oameni a caror viata este guvernata de rigoare, disciplina, seriozitate, curaj, profesionalism, dedicatie, modestie, responsabilitate si echilibru. Oameni care, indiferent de vreme si de vremuri, de conditii, de stari si probleme personale, se daruiesc profesiei de energetician chiar pana la uitarea de sine. Oameni a caror munca se desfasoara in anonimat. Oameni fara de care functionarea sistemului energetic national ar putea fi perturbata sau chiar paralizata.
Volumul I „SENIORII ENERGIEI. Dialoguri de suflet“ aduce in fata cititorilor doar o parte din elita energeticienilor romani care au ridicat aceasta profesie la cele mai inalte valente senioriale, transformand-o in una dintre cele mai nobile meserii. Prezentarea personalitatilor in volum a urmat cronologia interviurilor purtate.
Pornind de la premisa ca persoanele intervievate sunt cunoscute mai mult prin realizarile profesionale, s-a incercat ca in dialogurile prezentate sa se descopere si omul care se ascunde dincolo de profesionist. Aflam, astfel, lucruri uimitoare de la specialistii cu care s-au purtat interesante dialoguri. Putem afla despre procesul industrial de separare a apei grele ori despre cum functioneaza morile de carbune; despre activitatea de pionierat si realizarile dispecerului energetic national sau despre tehnica tensiunilor inalte; despre monitorizarea online a statiilor electrice si despre sistemele de termoficare; despre legile si principiile fizicii ori despre importanta energeticii nucleare; despre forajul la mare adancime, gazele conventionale ori gazele de sist; despre retelele electrice ale viitorului ori despre carbune si minerit; despre nanotehnologie, cercetare in electrotehnica si despre proiecte pentru statii electrice; despre producerea energiei electrice si termice si despre orase inteligente; despre viitorul productiei de titei si gaze sau despre generatoare si sine hidraulice transportate pe calea ferata cu carul cu boi si cai; despre strategii si politici energetice si despre nobila profesie de dascal in energetica; despre piata de energie si despre cum se scrie o carte tehnica; despre turbine hidraulice ori mecanica fluidelor, despre echipamente pentru forajul marin sau despre analiza SWOT a sistemului energetic romanesc, despre leadership, valori si modele de viata si despre multe altele.
Cartea reda intamplari inedite din viata interlocutorilor, despre gandurile si visurile lor, despre pasiuni, proiecte realizate sau despre proiecte leganate in iluzii, despre dorinte neimpartasite inca nimanui.
(Extras din „Cuvantul inainte“ semnat de autoarea volumului)
Alte articole


