PREMIILE AGIR PENTRU ANUL 2014
Data: 16 - 30 septembrie 2015
(Partea I - Lucrari aplicate)
PREMII
Sectiunea Ingineria constructiilor de masini
Trenul electric Multiunit RES 1720 kW - SOFTRONIC
Trenul electric Multiunit RES 1720 kW, produs de Softronic Craiova, se recomanda, intre altele, prin urmatoarele: este primul tren fabricat in Romania dupa 1990; este un produs complet nou proiectat in perioada 2010 - 2012; a fost pus in fabricatie in 2014, cand s-a fabricat un exemplar; in 2015 s-a fabricat al doilea exemplar; satisface cerintele standardelor europene aplicabile in transportul de calatori, indeplinind in totalitate cerintele noilor directive si reglementari ale Agentiei Europene a Cailor Ferate, organism de reglementare si supraveghere al Comisiei Europene; este singurul produs romanesc inscris in European Register of Authorised Types of Vehicles al European Railway Agency; este tractat de 4 motoare asincrone comandate de convertoare cu tranzistoare IGBT; costul estimat al produsului: circa 5,5 milioane euro; recupereaza energia consumata la incetinirea sau franarea trenului sub forma energiei electrice; factorul de putere este net superior fata de locomotivele cu motoare de curent continuu: 0,99...0,995 ceea ce determina reducerea costurilor cu energia reactiva cu 10% - 12%; consumul specific de energie este mai mic cu 15% - 25% fata de alte mijloace feroviare de transport pasageri; pentru realizarea unei unitati compacte cu comportare dinamica superioara s-au utilizat boghiuri Jacobs (care sprijina doua cate doua vagoanele alaturate); franele sunt de tipul frana-disc; suspensia este asigurata de arcuri si de elemente pneumatice si hidraulice; vagoanele purtate au puntea joasa, iar vagoanele motoare au partial punte joasa; carcasele vagoanelor sunt constructii metalice cu structura semielastica; trenul este dotat cu sisteme de conditionare a aerului din vagoane si cabina conductorului; trenul este dotat cu sisteme audio-video de comunicare cu pasagerii; disponibilitatea produsului este mai buna decat 330 zile/an; fiabilitatea produsului este foarte buna - niciun defect pe linie in 500.000 km; primul tren fabricat, botezat Hyperion, opereaza pe linia Craiova - Bucuresti - Brasov; cel de al doilea tren va opera pe ruta Craiova - Bucuresti - Constanta.
Sectiunea Ingineria constructiilor civile si industriale
? Tablier metalic Pod rutier hobanat la km. 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra - TGT Constanta
Podul rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra are o structura de tip hobanat si este cel mai mare pod de acest gen din Romania. Are o lungime totala de 360 m, o deschidere centrala de 200 m, iar latimea podului este de 17,4 m, permitand circulatia pe 4 benzi. Inaltimea libera sub tablierul podului in axul Canalului Dunare - Marea Neagra este de 18,4 m. Pilonii de pe maluri care sustin tablierul podului prin fascicule de hobane au o inaltime de 66 m deasupra nivelului marii. Tablierul metalic al podului este sustinut de piloni cu 20 perechi de hobane de tip evantai. Tablierul metalic al podului a fost executat de SC TIGITRANS SA Constanta in perioada iunie 2011 - noiembrie 2014. Tablierul are urmatoarele caracteristici: lungime - 269 m; latime - 16,37 m; inaltime - 2,49 m; greutate - 2290 tone.
Proiectul a aparut ca o necesitate datorita, pe de o parte, posibilitatii conectarii Portului Constanta la Autostrada Bucuresti - Constanta, prin varianta ocolitoare a municipiului Constanta si crearea unei alternative prin executarea unei bretele de conectare la soseaua nationala existenta, iar, pe de alta parte, datorita asigurarii unei legaturi directe intre zonele de nord si sud ale Portului Constanta, fara tranzitarea orasului. Pe Drumul National 39, care face legatura cu zona de sud a litoralului, circula anual aproximativ 15 000 de containere cu marfa care au intrari si iesiri din port. Odata cu intrarea in exploatare a podului, containerele cu marfa care pleaca de la Constanta South Container Terminal nu vor mai fi nevoite sa iasa din zona de sud a portului, sa traverseze canalul peste actualul pod de la Agigea, sa tranziteze cateva statiuni de pe litoral si municipiul Constanta, pentru a reintra in port, in zona de nord. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Sectorial in Transporturi POS-T 2007 - 2013 din fonduri structurale ale UE si de la bugetul statului. Beneficiarul lucrarii este Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta.
? Lucrari de restaurare, consolidare si protectie a monumentului istoric „Palatul Patriarhiei Bucuresti“ - POPP & ASOCIA?II
Palatul monumental situat in zona cunoscuta drept Dealul Mitropoliei din Bucuresti a trecut recent printr-un amplu proces de consolidare si reabilitare. Lucrarile au asigurat continuitate unui imobil de marca. Demersul de consolidare a fost motivat de lipsa unei astfel de interventii generale si unitare asupra structurii lui de rezistenta pana in prezent, precum si de recenta lui incadrare in clasa de risc seismic II. La demararea lucrarilor, peretii edificiului prezentau fisuri vizibile, in special in zonele de imbinare intre tronsoanele cladirii, la nivelurile superioare. Degradarile au fost, in general, efect al seismelor din 1940 si 1977, precum si al tasarilor diferentiate determinate de terenul dificil de fundare. A fost necesara o solutie de consolidare minim invaziva, ce permite conservarea tuturor trasaturilor care contureaza caracterul cladirii.
Solutia de consolidare implementata poate fi impartita in trei ramuri principale: interventiile realizate catre exteriorul cladirii, elementele noi din beton armat realizate la interior, ce se imbina cu structura existenta, si tirantii inglobati in peretii masivi de zidarie ai imobilului. Pentru stoparea tendintei de translatare a Palatului catre sud, echipa de proiectare a decis introducerea unui front de piloti si a unei centuri de sprijin menita sa se impotriveasca alunecarii terenului. Acest „zid de sprijin“ este format din piloti de 0,88 m diametru ce coboara la adancimea de 12 m. La partea superioara pilotii sunt solidarizati printr-o grinda masiva inalta de 1 metru care sustine lateral corpul sudic al cladirii. Incarcarile seismice sunt acum preluate in principal de 5 nuclee rigide din beton armat, legate intre ele, dispuse in jurul salii de sedinte, si de noi pereti exteriori, ce sunt construiti adiacent corpului sudic al Palatului, avand rolul de a-l rigidiza. Peretii si nucleele din beton armat se nasc de la nivelul fundatiilor cladirii, in subsolul 2 sau 3, si urca pana la placa de mansarda de peste al doilea etaj. Fundarea lor este realizata pe radiere pilotate, individuale pentru fiecare nucleu in parte. Ductilizarea peretilor din zidarie a fost obtinuta prin dispunerea de tiranti Ø32 din otel PC52 pe ambele directii, orizontal si vertical. Tirantii au fost introdusi in foraje de lungime exceptionala, de pana la 45 m, acestea fiind cele mai lungi foraje executate pentru astfel de lucrari vreodata in Romania, cu obtinerea unor devieri minime de la parcursul prestabilit. O importanta aparte in realizarea proiectului de consolidare a reprezentat-o stransa colaborare intre proiectanti si reprezentantii constructorului.
? Casa solara PRISPA - PRISPA TEAM (Autori: Marian Banica, Octavian Timu, Lucia Leca, Vlad Cirlan)
PRISPA este prima echipa romaneasca ce s-a calificat la concursul Solar Dechatlon Europe, editia septembrie 2012, desfasurat la Madrid. Competitia se adreseaza universitatilor din intreaga lume si are ca scop proiectarea si construirea celor mai performante, eficiente energetic si confortabile locuinte (unifamiliale, de mici dimensiuni) folosind numai energie solara. Fiecare echipa participanta trebuie sa gandeasca si sa construiasca, in orasul desemnat pentru competitie, un prototip de casa solara care va fi asamblat in 10 zile inainte de concurs. Strategia proiectului PRISPA a urmarit proiectarea unei case pentru revitalizarea spatiului rural romanesc, crearea unui spatiu de locuit accesibil pentru profesionisti din toate domeniile care aleg sa locuiasca departe de orase aglomerate, dar cu maximum de confort. S-au conturat urmatoarele principii pentru casa PRISPA: accesibila financiar, confortabila, usor de construit, adaptabila si usor de integrat in context.
Structura casei este alcatuita din pereti si plansee realizate din panouri prefabricate din lemn si produse ingineresti din lemn. Aceste panouri prefabricate sunt alcatuite din placi OSB si grinzi I-Joist din lemn. Imbinarea panourilor se realizeaza cu conectori din otel. Panourile sunt umplute cu termoizolatie din vata minerala. S-au amplasat in zona de nord - spatiul tehnic - si de sud - vestibulul - spatii tampon din punct de vedere termic si s-au dispus in mod optim materiale care actioneaza ca masa termica - fasia pe latura de sud cu piatra antracit si peretele finisat cu lut. Recuperatorul aer-aer de caldura se foloseste pe timp de iarna in modul recuperare de caldura pentru asigurarea de aer proaspat, iar pe timp de vara in modul free-cooling in sistem by-pass pentru diminuarea temperaturii interioare. Cele 32 de panouri fotovoltaice cu putere totala instalata de 8 kW sunt pozitionate la aproximativ 10 cm de tabla acoperisului pentru a asigura un spatiu care sa permita ventilarea pasiva a acestora, evitandu-se supraincalzirea, care ar fi diminuat randamentul panourilor. Apa de ploaie si apa gri se colecteaza si se trateaza, obtinandu-se apa care poate fi refolosita pentru alte scopuri (dar nepotabila). Ferestrele de pe laturile de est, vest si nord sunt triplu vitrate si au argon intre panourile de sticla pentru a reduce caldura de la Soare care se poate acumula pe timpul verii. Prin simularile realizate s-a obtinut, pentru amplasarea in Bucuresti, o productie estimata de energie electrica de 9501 kWh/an. In conditiile unui consum estimat de 7508 kWh/an, casa prezinta o balanta energetica pozitiva.
In cadrul concursului Solar Decathlon Europe 2012, casa PRISPA a obtinut (printre altele) locul II la proba Eficienta Enegetica si locul IV la Bilantul energiei electrice. Casa a fost vanduta si este acum locuita de o familie si se afla in Luncani, jud. Bacau. A obtinut Certificatul de performanta energetica clasa A si avizul tehnic pentru a injecta energia produsa in reteaua nationala de electricitate (la momentul respectiv, o premiera).
DIPLOME
Sectiunea Inginerie electrica
Un nou contactor de joasa tensiune, cu comutatie in vid, tip compact - ICPE SA
Aceste aparate sunt destinate in special a fi utilizate la comutarea sarcinilor inductive (motoare asincrone), a sarcinilor capacitive (baterii de condensatoare) si a sarcinilor rezistive (rezistente de incalzire). Noul contactor electromagnetic cu comutatie in vid, pe langa dimensiunile reduse, are si un design modern, european si a corespuns incercarilor de comutatie, incalzire, rezistenta de izolatie si rezistenta mecanica la care a fost supus. Solutia tehnica inglobeaza trei premiere mondiale, brevetate, si anume: ? dispunerea circulara a camerelor de stingere; ? utilizarea unui electromagnet de actionare cu clichet magnetic; ? camera de stingere in vid cu contactele electrice normal deschise. Contactorul este compus din: 1 - clapeta electroizolanta de actionare, 2 - borne de intrare, 3 - mansoane din cauciuc, clapeta electroizolanta de actionare, 4 - borne de iesire, 5 - carcasa izolanta, 6 - camera de stingere in vid, 7 - contacte auxiliare, 8 - electromagnet de actionare, 9 - carcasa metalica.
Cercetarea comutatiei in vid facuta de catre ICPE, incepand cu anii ’80, in Romania, a avut si are drept scop gasirea de noi solutii tehnologice si inovative in domeniul echipamentelor electrice de comutatie ecologice si in special al celor cu comutatie in vid avansat. Aria de aplicabilitate a echipamentelor electrice cu comutatie in vid este foarte vasta pe plan national si international, ele putand fi integrate cu succes in sistemele ecologice si moderne, monitorizate si controlate local si de la distanta, cu mentenanta redusa, in celulele primare si secundare de transport si distributie a energiei electrice, in proiectele de modernizare sau reabilitare a sistemelor de irigatii, in industria extractiva si de prelucrare a carbunelui si petrolului. Implementarea echipamentelor electrice cu comutatie in vid, in sistemele mentionate anterior, presupune inlocuirea si renuntarea la clasicele echipamente cu comutatie in aer, ulei, SF6, precum si alinierea la standardele internationale din domeniu.
Avantaje: este un echipament ecologic, prietenos cu natura; solicitarea echilibrata a pieselor de transmitere a miscarii; reducerea fortelor necesare actionarii contactorului; reducerea greutatii pieselor in miscare si a contactorului; reducerea gabaritului contactorului, a consumului de materiale si implicit a costurilor; diminuarea consumului propriu de energie electrica (8 W in pozitia inchis); cresterea fiabilitatii si a duratei de viata.
Este fabricat in conformitate cu sistemul de management al calitatii SR EN ISO 9001:2008, iar caracteristici tehnice sunt conform standardului SR EN 60 947:2010.
Sectiunea Inginerie chimica
Produse biocidate insectofungicide pentru protectia integrala a lemnului pentru constructii in scopul maririi semnificative a duratei de exploatare - Institutul de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii - ICECON SA (Responsabil proiect: Mariana Pruna)
Proiectul se refera la punerea in functiune prin productie de serie a unei game diversificate de produse de protectia lemnului, biocidate si hidrofugate, dupa caz, concepute in cadrul ICECON SA Bucuresti. In stadiul de concepere a produselor s-au elaborat retete pentru formulari chimice (modele conceptuale), care au fost testate in cadrul Departamentului Incercari de Laborator si „in situ“, Laboratorul ICECON TEST, prin incercari biologice, acreditate RENAR, prin expunere la ciuperci si insecte care ataca lemnul din constructii. In anul 2014, tehnologiile de fabricatie au fost transferate in SC SORECON SRL, unde s-au fabricat si vandut primele loturi de produse.
Necesitatea realizarii noilor produse a derivat din performantele preconizate ale acestora, care sa raspunda urmatoarelor cerinte: toxicitate redusa pentru mediu, protectie integrala, profilactica si curativa, dezvoltarea pietei de produse pentru constructii si patrimoniul cultural, scaderea riscului de atac biologic asupra lemnului tratat cu produse de protectia lemnului, cresterea durabilitatii si competitivitatii lemnului in dinamica economiei materialelor de constructii. S-au desfasurat activitati de elaborare si experimentare a modelului experimental in conditii de laborator si in conditii de productie. Caracterul inovativ consta in modalitatea in care s-a valorificat proiectul: produse si pachet tehnico-informativ complet privind utilizarea produselor de protectia lemnului. Complexitatea proiectului a determinat modalitati de valorificare multipla: 1) industrializare prin introducere in fabricatie si comercializare; 2) abordare multidisciplinara (constructii, industria lemnului, chimie, biologie), cercetare-desfacere; 3) realizarea unui sistem de produse cu pachet tehnico-informativ de protectia lemnului.
Exploatarea afacerii rezultata in urma dezvoltarii proiectului si-a atins scopul prin vanzarea produselor, din care s-au obtinut, intre altele, urmatoarele beneficii preconizate (profit estimat, rentabilitate): dezvoltarea constructiilor cu costuri minime; cresterea sigurantei constructiilor cu lemn tratat impotriva agentilor fizici, biologici si la foc; marirea durabilitatii naturale a lemnului de 2...5 ori, cu consecinte directe asupra scaderii taierilor nerationale, conservarii fondului forestier, reducerii poluarii cu deseuri de la demolari si cresterii calitatii aerului; reducerea costurilor unei case cu elemente din lemn cu cel putin 25%, comparativ cu alte materiale de constructii decat lemnul; realizarea unui profit din comercializare de 100%.
Produsele de protectia lemnului realizate in proiect sunt produse cu spectru larg de actiune, pentru urmatoarele utilizari preconizate: Sorexin super - solutie insecticida, produs de prevenirea si combaterea atacului de insecte xilofage, pentru lemn de foioase si rasinoase; Sorexif super - solutie insecto-fungicida, produs de prevenirea si combaterea atacului de insecte si ciuperci xilofage, pentru lemn de foioase si rasinoase; Xylocon super - grund insecto-fungicid, produs de prevenirea atacului biologic asupra lemnului in constructii si a altor produse din lemn; Xylocon super decor - produs de protectie si finisare decorativa semitransparenta a lemnului, destinat prevenirii atacului biologic si hidrofobizarii suprafetei lemnului, realizat in nuante diferite de culori, pentru constructii si in alte domenii unde acesta este expus riscului de biodegradare.
Sectiunea Ingineria constructiilor de masini
? Aparatura inteligenta si informationala pentru masurarea si monitorizarea hidrodinamicii sedimentelor bazata pe noi metode de masurare - SEDCONTROL - Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (INCDMTM)
Evaluarea corecta a depunerilor de sedimente, urmarirea in timp real a formarii depozitelor, identificarea corecta a factorilor care influenteaza procesul de sedimentare in scopul calcularii corecte a duratei de viata a unei acumulari precum si elaborarea rapida a masurilor manageriale de exploatare sunt de o importanta cruciala. Elaborarea unor aparate de masura si control inteligente, capabile de a transmite informatii in timp real legate de procesul de formare a depozitelor de aluviuni, este, in momentul actual, o problema capitala care implica comunitatea stiintifica la nivel global. Prin abordarea unor activitati de cercetare interdisciplinare, pentru dezvoltarea de noi metode de masura, pe principii acustice, si a aparaturii inteligente aferente utilizate in hidrodinamica sedimentelor, cu precadere de masurare si monitorizare in timp real a turbiditatii si grosimii stratului aluvionar, de catre o echipa de cercetatori din INCDMTM Bucuresti, proiectarea si realizare aparatului/sistemului SEDCONTROL s-a inscris in aceasta directie de cercetare si dezvoltare si contribuie in mod direct la dezvoltarea mai departe a acestui domeniu.
Aparatura SEDCONTROL este compusa din trei module principale: Modul fix (de fund) sau subacvatic, conectat cu modulul plutitor prin intermediul unui cablu; Modul plutitor care, in varianta mobila, poate functiona independent; Modul receptie si comunicare date.
Caracterizare si valorificare. Concept nou, adaptronic, de aparatura complexa, care permite masuratori si monitorizari in sectiuni transversale (lacuri de acumulare, rauri, fluvii-senale navigabile, rada portuara etc.), respectiv, destinat masurarii, identificarii si prevenirii evenimentelor nedorite din zonele care prezinta un risc crescut de calamitate (inundatii).
Prototipul de aparatura a fost transferat catre SC SELETRON SOFTWARE si AUTOMATIZARI SRL si SC MNA PRODCOM IMPEX SRL in vederea fabricatiei de serie.
? Linie de cuptoare clopot pentru tratamente termice si termochimice in atmosfera controlata - UTTIS Industries (Autori: Petruta Druga, Marin Mihailov, Cristian Badina, Ion Vlas, Gheorghe Suteu, Marcel Gramnea)
Compania Uttis, infiintata la inceputul anilor ’90, este specializata in executia utilajelor de tratament termic si termochimic, de la cuptoare simple pana la instalatii complexe. Atentia pentru preturi competitive a adus companiei posibilitatea de a colabora cu societati mari si de a pune in aplicare proiecte ambitioase. O astfel de lucrare a fost finalizata in 2014 pentru un client finlandez, din domeniul naval. Proiectul s-a derulat pe parcursul intregului an 2014. Scopul livrarii a fost executia unei linii de tratament termic pentru carburare, calire, spalare si revenire a angrenajelor si pinioanelor, cu o greutate bruta a sarjei de pana la 15 tone. Linia functioneaza in regim complet automat, operarea manuala fiind posibila exclusiv la incarcarea si descarcarea pieselor. Totalitatea utilajelor livrate a cumulat doua cuptoare tip clopot pentru carburare, un cuptor clopot pentru revenire la temperatura de 700 ºC, un bazin de ulei pentru calire la 120 ºC, o masina de spalat, un mecanism automatizat pentru transferul sarjelor intre diferitele posturi, trei posturi intermediare, un bazin de retentie, un post de incarcare si unul pentru descarcarea sarjei si un generator de producere a atmosferei controlate. Sistemul de automatizare manevreaza sarcina intre diferitele posturi de tratament incepand de la postul de incarcare si terminand atunci cand sarcina ajunge la postul de descarcare. Mai mult, sistemul automat ofera posibilitatea de a selecta procesul adecvat de aplicat pentru fiecare post. In cazul unei actiuni neplanificate in interiorul liniei, sistemul de automatizare informeaza imediat lucratorii si transmite comenzile de operare bazate pe regulile de prioritate prestabilite.
Linia de cuptoare clopot permite realizarea unor procese complexe de difuzie cu carbon si azot, cu modelarea si controlul proceselor. In instalatiile incluse in linie se pot realiza straturi carburate cu grosimi intre 2 si 10 mm, care reprezinta o noutate pe plan mondial. Toate utilajele functioneaza in regim continuu 24 h /7 zile, fara o supraveghere speciala. Toata linia a fost astfel proiectata incat sa permita o eventuala extindere cu alte utilaje. A fost un proiect la care a lucrat toata echipa de proiectare pentru aproximativ 4 luni, dupa care a urmat partea de executie care s-a desfasurat pe o durata de 5 luni. Pe tot parcursul contractului, clientul a dorit monitorizarea indeaproape a lucrarilor, astfel ca a existat o colaborare stransa intre cele doua firme. Receptia finala a instalatiei a fost facuta de catre o echipa de profesionisti cu experienta, echipa care a inclus atat personalul clientului, cat si consultanti tehnici din mediul academic finlandez.
? Cutia sumatoare si de distributie CSD 4000 - 2014 - SC INAR SA
Institutul de Autovehicule Rutiere SC INAR Brasov si-a onorat statutul de institut de cercetare-dezvoltare-inovare, atat inainte de anul 1989, cat si dupa, in conditiile actuale dificile pentru cercetare. In ultimul deceniu s-au proiectat, cercetat si realizat la nivel de prototip mai multe produse complexe, intre care Cutia sumatoare si de distributie CSD 4000 - 2014, pentru care faza de cercetare-dezvoltare s-a realizat prin autofinantare.
Pana la nivelul anului 2012 a existat o colaborare cu firma de utilaj petrolier SC UPET SA Targoviste pentru montarea si testarea unui tip de cutii sumatoare, fabricate in colaborare cu UPET si SUBANSAMBLE AUTO. Cutia sumatoare si de distributie este un ansamblu esential pentru rezolvarea problemelor de mobilitate a instalatiilor de foraj, mobilitate necesara in cazurile de schimbare frecventa a pozitiilor puturilor de exploatare. Datorita puterilor mari, necesare in procesele de foraj, autovehiculele purtatoare de sonde sunt echipate cu doua motoare de mare putere. In aceasta situatie, insumarea puterilor este efectuata prin intermediul unor echipamente de inalta tehnicitate, denumite Cutie sumatoare si de distributie/Cutie sumatoare. Acestea distribuie fluxurile de putere catre prize de putere care antreneaza echipamentul tehnologic al instalatiei de foraj si catre puntile motoare ale autovehiculului, atunci cand vehiculul purtator este in pozitie de mars.
In raport cu vehiculele fabricate anterior in Romania si cu produsele concurentei din China si Belarus, CSD 4000 - 2014, conceputa si realizata la INAR Brasov, inglobeaza o tehnologie inovatoare de realizare a carcasei si un sistem de ungere destinat asigurarii unei lubrifieri de cea mai buna calitate pentru tot intervalul temperaturilor de functionare corespunzatoare zonelor de exploatare (- 40 ºC ÷ 45 ºC). Proiectarea functionala si tehnologica a tinut seama de toti factorii de influenta, realizandu-se un ansamblu de inalta tehnicitate si cu posibilitati de dezvoltare in viitor.
INAR Brasov a produs cutii sumatoare in serie, in conformitate cu comenzile firmelor producatoare de utilaj petrolier. Principalul beneficiar este UPET Targoviste care produce instalatiile TD160, TD200 amplasate pe autovehiculul ROMAN 87.1080MFES, antrenat cu doua motoare Caterpillar cu puterea de 2x540 CP. Au fost furnizate noua ansamble pentru intreaga productie de autovehicule special de foraj fabricate la UPET, care a reusit sa castige licitatiile la care au participat fiind scutita de eforturile valutare necesare achizitiei din alte tari. Veniturile din exploatare, realizate de Institut, au crescut de la o medie de 400.000 - 500.000 lei in anii 2010 - 2011 la 1,658686 milioane lei la nivelul anului 2014.
Sectiunea Ingineria resurselor naturale si energiei
Centrala de cogenerare Focsani - SC LOIAL Impex SRL
Centrala de cogenerare Focsani reprezinta o parte a proiectului Reabilitarea sistemului de termoficare urbana a municipiului Focsani pentru perioada 2009 - 2028, in scopul conformarii la cerintele de mediu si cresterii eficientei energetice, mai exact contractul Implementare proiect la sursa. Noua sursa de energie este formata din doua unitati de cogenerare care produc 13,6 MW putere electrica si 10 MW putere termica cu o eficienta globala de peste 85%, o disponibilitate anuala de functionare de peste 90% si o economie de combustibil de peste 20%. Pentru necesarul de energie termica pe timp de iarna, noua sursa mai contine un cazan de apa fierbinte (CAF) cu o putere instalata de 58 MW si un cazan de abur (CA) cu o putere instalata de 10 t/h pentru preparare apa adaos in termoficare si pentru instalatiile conexe. Combustibilul utilizat in regim normal de functionare pentru cele patru instalatii de producere energie electrica si termica este gazul natural, iar pentru CAF si CA se poate folosi, in caz de indisponibilitate a gazelor, pacura, cazanele fiind echipate cu arzatoare duale producator SAACKE.
Instalatia de cogenerare este realizata cu motoare termice cu ardere interna a gazului natural, de productie ROLLS ROYCE BERGEN AS tip B35:40-V16AG2, in grup cu generator electric producator AVK tip DIG167 c/8, recuperarea temperaturii din gazele de ardere se realizeaza in doua trepte de temperatura in cazanele recuperatoare cu fascicule tubulare din INOX produse de ENALCO si tablourile de comanda si control ale fiecarei instalatii de cogenerare productie ROLLS ROYCE BERGEN AS.
Pe langa instalatiile principale, implementarea proiectului la sursa a inclus si realizarea altor instalatii/lucrari, intre care: unitate de tratare chimica a apei brute pentru producerea apei demineralizate, dedurizate, osmotizate; unitate de epurare a apelor tehnologice uzate; doua unitati de producere a apei degazate; statie de incendiu cu o rezerva de 300 mc; doua statii de pompare pentru retelele de termoficare - o statie de pompare pentru perioada de vara cu doua pompe cu o putere electrica de 110 kW fiecare, alimentate prin intermediul a doua convertizoare de frecventa, si o statie de pompare pentru perioada de iarna cu trei pompe cu o putere electrica de 400 kW fiecare alimentate prin intermediul a trei convertizoare de frecventa; statie de ridicare a presiunii gazelor naturale pentru noile instalatii de cogenerare de la 0,5 la 5 bar, prin intermediul a doua compresoare cu surub.
Fiind un proiect de conformare la noile conditii de mediu pentru fiecare instalatie de ardere nou montata, respectiv cele doua motoare termice, cazanul de apa fierbinte si cazanul de abur, au fost montate la cosurile de fum patru instalatii de monitorizare si inregistrare continua a emisiilor poluante (CO, NOx, SO2, O2) produse in urma arderii combustibililor. Noua centrala de cogenerare de la CET Focsani are instalate in momentul de fata cele mai mari unitati de producere a energiei electrice din Romania pentru acest gen de aplicatii cu motoare termice, respectiv 6,8 MW putere electrica pe instalatie de cogenerare, iar motoarele Rolls Royce care actioneaza generatoarele electrice sunt motoare de turatie redusa, respectiv 750 rot/minut.
Sectiunea Ingineria textilelor si pielariei
Tehnologie de productie IT pentru imbracaminte personalizata - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie (INCDTP) Bucuresti
O noua tehnologie de productie a fost elaborata si implementata in cadrul Proiectului European Tehnologie de productie IT pentru imbracaminte personalizata, acronim ITProTech, realizat in cadrul programului Parteneriate in domenii prioritare/ CROSSTEXNET, proiect de cercetare-dezvoltare tip ERA-NET, intr-un consortiu Romania - Franta. Proiectul a avut ca scop principal realizarea de cercetari complexe, interdisciplinare, in vederea elaborarii unei tehnologii de productie IT pentru imbracaminte personalizata care va stabili o noua paradigma pentru realizarea si vizualizarea imbracamintei. Noutatea si originalitatea rezultatului proiectului a constat in colectarea programelor software si echipamentelor pe platforma IT, tehnologie de productie care va spori accesul IMM-urilor din industria de imbracaminte la tehnologii de creare a produselor personalizate pentru clientii lor, in functie de tendintele modei. De asemenea, utilizarea platformei IT - tehnologie de productie va creste flexibilitatea si adaptabilitatea IMM-urilor, sustinand dezvoltarea si competitivitatea economiei si societatii bazate pe cunoastere.
Proiectul ITProTech a creat doua tehnologii noi si interdependente cu valoare adaugata mare:
? platforma/tehnologie de productie avansata pentru imbracaminte personalizata, care permite productia si distributia de articole de imbracaminte la comanda, la preturi rezonabile, in timp scurt si cu o inalta corespondenta;
? baza de date cu modele si tipare in stil clasic si in functie de tendintele modei.
Platforma electronica - tehnologie de productie ofera personalizarea imbracamintei permitand clientilor sa creeze produse individualizate prin intermediul Internetului, selectand produsele, facilitand planificarea productiei si integrarea cu sistemele de business enterprise. In plus, o astfel de platforma ofera un spatiu de lucru pentru a organiza activitatile de proiectare personalizata cu modelarea integrata pentru designeri si inginerii de fabricatie.
Platforma tehnologica de productie permite interactiunea dintre client si producator in timp ce produsul este conceput. Ea permite realizarea de produse de imbracaminte mai potrivite pentru cerintele consumatorilor in ceea ce priveste corespondenta corp-produs, functionalitatea, confortul fizic si psihic reducand astfel semnificativ impactul asupra mediului prin diminuarea cantitatii de deseuri si produse nevandabile. Noua solutie ofera un nou model de afaceri si oportunitati de dezvoltare pentru intreprinderile de productie mica si companiile de confectii vestimentare.
Alte articole



