Finantare europeana pentru cercetatori de top la inceput de cariera
Data: 16 – 30 septembrie 2017 2017
● Grant de peste 1,3 milioane de euro pentru un proiect vizând studiul securității rețelelor de calculatoare, creat de un român
Dr. Costin Raiciu, conferențiar la Universitatea Politehnica din București - Facultatea de Automatică și Calculatoare - este unul dintre cei 406 cercetători de top la început de carieră, selectați pentru a beneficia de finanțare în cadrul celei mai recente competiții „Fonduri pentru debut / Starting Grants" desfășurate de Consiliul European de Cercetare (CEC). Proiectul său se axează pe securitatea rețelelor informatice și va beneficia de fonduri în valoare de 1,325 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani de zile. Conf. dr. Costin Raiciu este al 5-lea cercetător român care beneficiază de acest tip de finanțare.
Este vorba despre un proiect interdisciplinar între rețele de calculatoare și teorie/verificare, a explicat cercetătorul român. „Propunerea noastră urmărește să obțină rețele care sunt garantat corecte: operatorul rețelei specifică proprietățile pe care se așteaptă ca rețeaua să le îndeplinească, iar sistemul nostru va monitoriza în timp real rețeaua, pentru a se asigura că aceste proprietăți sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va «audita» modificările făcute de operator și/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, și va permite aceste modificări doar dacă sunt corecte", a spus cercetătorul român. La nivel conceptual, sistemul este foarte simplu, implementarea sa fiind partea dificilă. „Implementarea sa este foarte anevoioasă, pentru că verificarea corectitudinii trebuie făcută în milisecunde (astăzi durează minute, sau chiar ore), și sistemul trebuie integrat în rețeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmărește să rezolve aceste probleme", a sintetizat conf. dr. Costin Raiciu.
„Talentele de top au nevoie de condiții bune la momentul potrivit pentru a se dezvolta. UE furnizează cele mai bune condiții posibile la începutul carierei unui cercetător prin fondurile CEC pentru debut. Acesta este motivul pentru care ele sunt esențiale pentru viitorul Europei ca destinație pentru știință și cercetare: ele atrag și rețin tinerele talente. De această dată, CEC a atras cercetători cu 48 de naționalități diferite din 23 de țări europene. Este o investiție care va aduce beneficii, impulsionând dezvoltarea UE și inovarea", a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, la anunțarea rezultatelor.
La nivel european, 13% dintre cele 3085 de proiecte depuse vor fi finanțate, suma totală dedicată acestora ajungând la aproximativ 605 milioane de euro. 40% dintre cercetătorii ce urmează să obțină finanțare sunt femei, ele având și o rată mai mare de succes în ceea ce privește selectarea proiectelor propuse (14,5%, comparativ cu 12,7% în cazul cercetătorilor bărbați). Țările ce conduc în topul numărului de proiecte ce urmează să fie puse în practică sunt: Marea Britanie (79), Germania (67) și Franța (53).
„Fondurile pentru debut / Starting Grants" de la CEC sunt acordate cercetătorilor de orice naționalitate, cu o experiență profesională de 2 - 7 ani de la obținerea doctoratului (sau unei diplome echivalente) și cu o experiență promițătoare în domeniul cercetării. Proiectul trebuie realizat într-un institut de cercetare public sau privat din unul dintre statele membre UE sau țările asociate. Finanțarea acordată fiecărui proiect este de maximum 1,5 milioane de euro.