Prima editie a Conferintei Internationale de Mecatronica si Cyber-MixMecatronica - ICOMECYME - 2017
Data: 16 – 30 septembrie 2017 2017
În luna septembrie a.c., s-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediție a Conferinței Internaționale de Mecatronică și Cyber-MixMecatronică - ICOMECYME - 2017, organizată în continuarea celei de-a opta ediţii a Conferinței Internaționale în Inovații, Tendințe Recente și Provocări în Mecatronică, Inginerie Mecanică și Noi Produse High-tech - MECAHITECH 16, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării - INCDMTM & Centrul Regional de Transfer Tehnologic şi Consultanţă - CRTTC și Clusterul Regional de Mecatronică București-Ilfov - MECHATREC cu EMC APROMECA. Manifestarea a avut loc sub patronajul Ministerului Cercetării și Inovării, în colaborare cu prestigioase instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din Canada (University Concordia Montreal), Olanda (Institute for Water Education - UNESCO - IHE, din Delft) şi din ţara noastră (Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi, Universitatea Transilvania din Braşov), cu Academia Română, Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR), Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR), Clusterul FUTURA, cu asociaţii patronale şi profesionale de profil (Asociaţia de Mecanică Fină, Optică şi Mecatronică din România - AMFOR, Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, Optică şi Mecatronică - APROMECA, Societatea Română de Mecatronică - SROMECA).
Obiectivul principal al Conferinței a constat în transferul de cunoștințe noi și de know-how rezultate în cercetarea aplicativă, în promovarea rezultatelor cercetării din România, Franța, Portugalia, Cehia, Canada etc., precum și în familiarizarea participanților români și străini cu stadiul de dezvoltare a mecatronicii și cyber-mixmecatronicii.
Evenimentul a promovat, pe lângă rezultate, și maturizarea cercetării științifice în mecatronică, mecanică aplicată, a facilitat interacțiunea și schimbul de experiență și de bune practici între specialiștii din universități, institute de cercetare și companiile din România și țările participante. În cadrul manifestării s-a prezentat aportul deosebit al institutelor publice şi private, al societăţilor comerciale cu activitate de CDI, precum şi al ONG-urilor şi structurilor asociative din sistemul CDI, asupra Cercetării Ştiinţifice, Transferului Tehnologic şi Inovării.
Conferinţa Internațională de Mecatronică și Cyber-MixMecatronică - ICOMECYME a asigurat diseminarea şi promovarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi tehnologice de vârf, cunoaşterea realizărilor din ţară şi din străinătate, crearea de parteneriate în vederea atragerii de fonduri naționale și europene, precum şi stimularea inovării produselor inteligente aferente domeniilor specializate inteligente.
Ediția Conferinței Internaționale ICOMECYME 2017 va fi urmată de alte astfel de evenimente anuale, având ca deziderat atragerea cât mai multor specialiști reputați, reprezentanți ai instituțiilor și companiilor care doresc să încheie parteneriate în vederea realizării de proiecte în consorții naționale și internaționale, să identifice puncte comune de interes în scopul de a se participa la programele Uniunii Europene și la integrarea Ariei Cercetării Românești în Aria Cercetării Europene. Conferinţa a urmărit reunirea specialiştilor din ţară şi străinătate, din universităţi, institute şi centre de cercetare şi alte companii, în scopul schimbului de know-how şi realizării de parteneriate.
Conferința Internațională ICOMECYME a atras specialiști din domeniile colaborării științifice internaționale, aproximativ o sută de experți/specialiști R&D; a oferit, de asemenea, un forum de schimb între experții în cercetare, dezvoltare și inovare în domeniu, încheierea a trei protocoale de colaborare științifică între INCDMTM și universitățile din Franța, Portugalia și Canada și, cel mai important, a oferit două premii pentru prof. dr. ing. MACHADO JOSE - Portugalia și prof. dr. ing. ROCHDI EL ABDI - Franța, și anume Premiul Național Prof. Univ. Dr. Docent Ing. Traian Demian. Lucrările prezentate au fost publicate într-un volum Proceedings la renumita Editură Springer International Publishing AG Springer.