Trei elevi romani, printre cei mai talentati tineri cercetatori din UE
Data: 16-30 septembrie 2018
Cei mai buni inovatori aflați la început de drum, din Europa și nu numai, au fost premiați la Dublin (Irlanda). La gala Concursului UE pentru tineri cercetători 2018 (EUCYS), au urcat pe podium, alături de echipe din diferite colțuri ale lumii, trei elevi români cu vârste între 17 și 18 ani, a anunţat Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
450 de milioane de hard disk-uri de 1TB, stocate într-un gram de ADN, totul la un cost de întreținere de doar 10 euro pe an - este alternativa la serviciile de stocare digitală propusă de conaţionalii noştri Alexandru Liviu Bratosin, Petru Molla și Mihnea Vlad Bojian, elevi care urmează cursurile Liceului Francez din București. Proiectul intitulat „DNAdrive", care le-a adus locul al doilea, propune exploatarea sistemului imunitar al unei anumite tulpini bacteriene pentru a „scrie" informație în genomul bacterian.
Premiul I le-a revenit echipelor Adrian și Anna Amelie Fleck din Germania (cu un proiect privind utilizarea amidonului în crearea costumelor de protecție folosite în motorsport și nu numai), Nicolas Fedrigo din Canada (îmbunătățirea procedurii medicale de fuziune spinală) și Brendon Matusch din Canada (pentru utilizarea conceptului de învățare automată în construirea unei mașini autonome de nivel 2).
EUCYS a fost înființată de Comisia Europeană în 1989 pentru a încuraja cooperarea și schimbul de informații între tinerii oameni de știință, care au astfel ocazia de a fi ghidați de unii dintre cei mai importanți cercetători din Europa.
Concursul urmărește să sprijine, la nivel național, eforturile de atragere a tinerilor către știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) și, în cele din urmă, să-i încurajeze să aleagă cariere în acest domeniu. Numărul tinerilor oameni de știință participanți la această competiție a crescut la circa 150 la fiecare ediție, de la 53 în 1989, când a avut loc primul concurs.