Editura AGIR la Bookfest - 2019, Chisinau
Data: 16-30 septembrie 2019
Odată cu proclamarea Zilei Limbii Române ca sărbătoare națională în 1989, începând cu anul 1990, la Chișinău, anual, se desfășoară Salonul Internațional de Carte, cu participarea masivă a editurilor din România.
Începând cu 2016, din inițiativa Institutului Cultural Român și Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, care și-au asumat și finanțarea acestui eveniment cultural, Salonul de Carte s-a redenumit în Salonul Internațional de Carte Bookfest.
În anul acesta, la Salon, pe lângă cele 24 de edituri din Republica Moldova, au participat 22 de edituri din România, printre care editurile cu renume Humanitas, RAO, Curtea Veche, Nemira din București, Editura Junimea din Iași.
Pentru a doua oară, la Salon a participat și Editura AGIR (director I. Ganea) cu o sută de titluri de carte, editate în ultimii ani.
Mă simt onorat că AGIR mi-a încredințat să prezint la Bookfest - 2019, în paralel cu Editura TEHNICA-INFO din Chișinău, și Editura AGIR.
În 2005, la prima participare, când cele mai bune edituri și autori de cărți primeau diplome și premii bănești, juriul Salonului de Carte a ales Editura AGIR ca Editura Anului, adică cea mai bună editură din arealul românesc.
Vizitând Salonul de Carte Bookfest - 2019, dna prim-ministru Maia Sandu s-a oprit minute bune la Standul AGIR, menționând că, pentru specialiștii din Republica Moldova, cărțile prezentate pot fi de mare folos. Când i-am spus că toate aceste cărți, după închiderea Salonului, vor fi donate Universității Tehnice din Chișinău, dna prim-ministru a rămas surprinsă plăcut.
În mod deosebit a dat o înaltă apreciere celor 34 titluri de dicționare explicative, dedicate, practic, tuturor domeniilor inginerești. Cunoașterea și folosirea limbajului tehnic corect, a menționat domnia-sa, au o deosebită importanță pentru specialiștii din Republica Moldova, deoarece, în ultimii ani, se dezvoltă rapid relațiile economice cu România.
Personal, menționez cu mare plăcere că donația din anul acesta nu este prima.
Pe parcursul a peste 15 ani, Asociația Generală a Inginerilor din România a făcut donații impresionante (peste 10 000 de exemplare), cunoscând foarte bine că Universitatea Tehnică din Chișinău și-a regăsit identitatea de-abia în 1990, iar necesitatea de manuale în limba română, ce țin de domeniul tehnic, este enormă.
Pe această cale, rectorul UTM, prof. univ. V. Bostan, aduce sincere mulțumiri pentru donațiile de carte din partea AGIR, de o deosebită importanță pentru Universitatea Tehnică a Moldovei, în pregătirea specialiștilor de înaltă calificare.
Alte articole


