Profesorul universitar emerit dr. ing. Iulian Popescu, la 80 de ani
Data: 16-30 septembrie 2019
Acum, după mai bine de şase decenii de când am fost colegi de cameră, la căminul studențesc al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, am bucuria și onoarea de a vi-l prezenta pe cel care, încă de atunci, s-a remarcat drept unul dintre cei mai destoinici cursanţi ai Facultății de Mecanică, actualul profesor universitar emerit, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), Iulian Popescu.
S-a născut la 24 august 1939, în comuna Licurici, din județul Gorj. Aici a urmat primele patru clase, iar la Târgu Cărbunești, clasele V - VII. A urmat apoi cursurile liceului care poartă numele marelui pandur Tudor Vladimirescu. După absolvirea facultății, în 1961, a fost repartizat la Uzina Electroputere din Craiova unde, după stagiul de trei ani, a îndeplinit, timp de șapte ani, funcţia de inginer tehnolog. La Institutul Politehnic din București, sub conducerea prof. univ. dr. ing Emil Botez, a elaborat lucrarea de doctorat intitulată Contribuții la stabilirea tehnologiei optime de prelucrare a aliajelor de aluminiu pe strunguri automate, susţinută cu succes în 1970.
În 1968 a devenit, prin concurs, asistent la Facultatea de Electrotehnică a Universității din Craiova și apoi șef de lucrări. Fiindu-i apreciată activitatea științifică, pedagogică și de cercetare, după obținerea titlului de doctor inginer, a fost promovat conferențiar în 1972, iar în 1978, profesor universitar.
Caracterizându-se printr-o neobosită efervescență creatoare, s-a remarcat şi prin demersurile sale stăruitoare îndreptate spre înfiinţarea Facultăţii de Mecanică. Acest vis a devenit realitate în 1976. A fost primul decan al acesteia, funcţie în care a modernizat-o, inclusiv prin dotarea cu bibliotecă, spații de învățământ și laboratoare.
În 1977, a publicat monografia de aproape 600 de pagini intitulată Proiectarea mecanismelor plane, despre care profesorul FRE Crossley, din SUA, scria în revista Mechanismand Machines Theory: „Personal nu cunosc decât o singură altă carte apărută pe plan mondial care să poată fi comparată cu aceasta: Tratatul despre mecanisme - elaborat de Suh și Redcliffe" (citat extras din Tribuna României, 15 octombrie 1978).
Activitatea sa științifică, după anul 1989, devine deosebit de prolifică, fapt confirmat de apariţia cărţii Probleme de mecanisme, în care include metode analitice de analiză cinematică a diadelor, cu algoritmi, programe și exemple numerice. În 1997, publică, în colaborare, Sinteza structurală și cinematica mecanismelor cu bare. De remarcat că, în 2002, apare impresionanta sa lucrare, în șase volume, Din istoria tehnicii, care a fost apreciată prin conferirea unei diplome onorifice de Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR).
Fiind conducător de doctorat, începând cu anul 1990, a abordat teme referitoare la mecanismele echivalente biomecanismelor, deschizând astfel o nouă direcție de cercetare cu aplicații în robotică.
Laborioasa sa activitate practică, științifică și didactică a fost recunoscută şi prin acordarea Ordinului Meritul științific clasa a III-a, Ordinului Meritul pentru învățământ în grad de comandor, titlului de profesor universitar emerit și, evident, prin alegerea, în 2012, ca membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR).
Complexa sa personalitate s-a afirmat şi pe tărâmul creaţiei literar-artistice. În romanele sale, a dat expresie, într-o manieră originală, modului în care s-a trăit şi se trăieşte în satele gorjene, caracteristicilor esenţiale ale vieţii studenţeşti, pulsului trepidant al activităţilor industriale, precum şi farmecului călătoriilor şi unor semnificative crâmpeie de istorie.
În acest an, 2019, la Editura SITECH din Craiova, a apărut a 120-a carte semnată de Iulian Popescu, S-a furat din tren. Cu ocazia apariţiei acestei cărți, Academia de Științe Tehnice din România i-a acordat distincția OPERA OMNIA „pentru recunoașterea unei activități consacrate cercetării științifice și tehnologice în domeniul mecanic și al mecanismelor industriale, a meritelor sale deosebite în activitatea didactică și pentru bogata operă literară".
La ceas aniversar, avem toate temeiurile să apreciem că opera ştiinţifică, didactică şi literară a profesorului Iulian Popescu este deosebit de onorantă pentru întreaga breaslă a inginerilor din România.
La mulți ani, cu sănătate!