FOREN 2020 - Tranzitia energiei in Europa de Sud-Est: oportunitati, provocari, perspective
Data: 16-30septembrie 2020
În perioada 7 - 10 septembrie 2020, Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR - CME) a organizat Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est - FOREN 2020 - cu tema „Tranziția energiei în Europa de Sud-Est: oportunități, provocări, perspective".
Aflat la a 15-a ediție și prima desfășurată online din cauza pandemiei de coronavirus, FOREN 2020, cel mai amplu eveniment din regiune, organizat o dată la doi ani de CNR - CME și denumit de participanți drept un „maraton virtual de patru zile", a avut ca participanți personalități de prestigiu din partea autorităților și a companiilor din domeniul energetic din România și din restul Europei.
Forumul a fost deschis de Iulian Iancu, președintele CNR - CME, care a menționat tradiția solidă a FOREN, evenimentul central și reprezentativ al regiunii pentru CME, și a relevat condițiile speciale în care s-a desfășurat evenimentul în acest an, plin de multiple provocări. „Pentru depășirea acestor provocări, soluția este o nouă revoluție tehnologică și digitală, iar pentru asta este nevoie de un plan de acțiune la nivel național și de legislația adecvată. Inovația stă la baza depășirii tuturor provocărilor, cu accent pe eficiența energetică, resursele regenerabile de energie, tehnologiile inteligente, decarbonarea sectorului energetic și toate celelalte aspecte importante aferente energiei și mediului, pe care lucrările FOREN 2020 le analizează în detaliu, încercând să ofere concluzii și recomandări decidenților economici", a declarat Iulian Iancu. El a subliniat că ultimele 10 luni au fost de o mare complexitate; la efectele continue provocate de schimbările climatice s-au adaugat cele cauzate de pandemia de coronavirus sau focurile californiene cu influențe deosebite asupra sectorului energetric. Aceste influenţe sunt la nivelul a circa 2,5 trilioane de euro şi provoacă o mare criză economică. Soluţia pare a fi o nouă revoluție tehnologică care să permită adaptarea la inerentele schimbări climatice și solidaritate internațională.
Angela Wilkinson, secretar general și CEO al Consiliul Mondial al Energiei, a subliniat că, în prezent, cu toții asistăm la o schimbare a paradigmei energetice. „În astfel de momente, cooperarea regională este cheia succesului. Criza generată de coronavirus a afectat dramatic întreaga lume energetică și toate sectoarele, din toate regiunile lumii, de peste 10 ori mai mult decât criza financiară din 2008. Asistăm, de fapt, la o provocare a umanizării tranziției energetice, deci la punerea oamenilor pe primul loc. După această criză, refacerea va fi dificilă și va necesita cea mai mare realocare mondială de capital din istorie. Criza a pus un nou accent pe reziliență, care se extinde și include oameni, comunități și lanțuri de aprovizionare, dar, în egală măsură, și scenarii de vreme extremă și riscuri cibernetice. La nivelul Consiliului Mondial al Energiei am realizat patru scenarii plauzibile și alternative de dezvoltare pentru 2024: Pause, Rewind, Fast-Forward și Re-Record. Fiecare dintre aceste scenarii analizează modul în care incertitudinile privitoare la ambiție, încredere și abilitate pot răspunde impactului pe care pandemia le are la nivel global. Am folosit aceste scenarii pentru a realiza primul Radar al Tranziției Energetice din lume, programat să fie lansat la finalul lunii septembrie", a subliniat Angela Wilkinson. Trebuie evitată fragmentarea eforturilor de revenire la noua normalitate; colaborarea este esențială pentru un viitor mai curat, mai uman.
La rândul său, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a reliefat câteva aspecte importante ale sectorului energetic, cu mențiunea că în România trebuie să ne referim la sursele primare de energie disponibile. „Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple: avem rezerve onshore și oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, pentru că vorbim de geopolitică", a arătat ministrul. Țara noastră are rezerve onshore de gaze şi a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră. Noi descoperiri în Marea Neagră au mai făcut bulgarii și turcii. „În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix foarte bun de combustibili. Trebuie să folosim gazul drept combustibil de tranziţie. Cărbunele trebuie să rămână încă în atenția noastră. Evident, sursele regenerabile de energie sunt extrem de importante și trebuie să le acordăm toată atenția. Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile. Trebuie reținut că în Marea Neagră avem, pe lângă rezervele de gaze naturale, și un important potențial de energie eoliană".
Între punctele de maxim interes incluse pe agenda evenimentului a fost Ziua regională a energiei, cu tema Tranziția energetică în regiune: fapte, obiective, aspecte strategice.
În prezentarea sa, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a afirmat, printre altele: „Deși sectorul de producţie a energiei a suferit un impact major din cauza cererii scăzute, investițiile continuă și trebuie să ne revenim. (...) România are oportunități de utiliza gazele naturale din Marea Neagră, prin trecerea producției de la cărbune la gaz. Alte acțiuni de viitor ale sectorului energetic românesc au în vedere utilizarea gazului natural pentru a produce hidrogen. De asemenea, în prezent, mulţi producători de energie vor să investească în noi oportunităţi, în parcuri eoliene offshore, în baza unui studiu al Băncii Mondiale, care arată că în partea românească a Mării Negre există un potenţial eolian de 80 000 MW".
Ultimele două zile ale manifestării au fost dedicate sesiunilor de comunicări științifice în cadrul celor cinci secțiuni ale conferinței. Au fost prezentate 80 de lucrări susținute de specialiști de valoare, care au abordat aspectele principale privitoare la politici energetice în perioada de tranziție, piețe de energie și integrarea surselor de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, petrol și gaze naturale, energie nucleară și tehnologii curate de producere a energiei electrice din cărbune și termoficare.