Blitz
Data: 16-30 septembrie 2021
FMI estimează la 6000 miliarde dolari subvenţiile pentru combustibilii fosili. Noile cercetări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează că subvenţiile pentru combustibilii fosili pe plan global se ridică la aproximativ 6000 de miliarde de dolari, sau aproximativ 70% din „subîncărcarea" pentru costurile de mediu asociate cu combustibilii, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la summitul Naţiunilor Unite dedicat energiei. Anterior, FMI apreciase că astfel de costuri s-au situat la aproximativ 5200 miliarde dolari în 2017. „Vestea bună este că până în 2025 emisiile globale de carbon ar scădea cu o treime - dacă preţurile combustibililor fosili cresc, pentru a reflecta complet costurile de mediu şi de furnizare", a explicat Kristalina Georgieva.
● IRUM Reghin: o nouă generaţie de utilaje forestiere. Producătorul român de tractoare IRUM Reghin a anunţat lansarea unei noi generaţii de utilaje forestiere - TAF 690. Noul TAF 690, programat a fi prezentat oficial la 1 octombrie, cu ocazia Zilei Forestierului, este un utilaj cu o serie de îmbunătăţiri importante pe componentele majore, atât din punct de vedere ergonomic, cât şi din cel al performanţelor. „TAF 690 este gândit să satisfacă cerinţele pieţei actuale: are putere mai mare, dar consumurile sunt mai mici, iar costurile de mentenanţă sunt mai scăzute. Realizarea noului utilaj forestier a presupus şi o serie de parteneriate cu unii dintre cei mai mari jucători la nivel mondial din domeniul proiectării de subansamble. Acest proiect ambiţios a implicat munca a peste 30 de ingineri de la IRUM, care au reproiectat şi testat toate noile componente ale utilajului", se arată în comunicat.
● Eurostat: Elevii români, fruntaşi în UE la studierea limbilor străine. În 2019, 59% dintre elevii din învăţământul general secundar superior au studiat două sau mai multe limbi străine în Uniunea Europeană, cele mai ridicate ponderi fiind în Luxemburg, Franţa, Estonia, România, Cehia şi Finlanda, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre ale UE, toţi elevii din învăţământul general secundar superior studiau, în perioda analizată, două sau mai multe limbi străine în Luxemburg şi Franţa. Urmează, cu o proporţie de 99%, elevii din Estonia, România, Cehia şi Finlanda. Ei sunt urmaţi de elevii din Slovacia (98%), Croaţia (95%) şi Slovenia (92%). În contrast, în Grecia doar 1% dintre elevii din învăţământul general secundar superior studiau două sau mai multe limbi străine, un nivel scăzut fiind înregistrat şi în Portugalia (6%), Irlanda (12%), Italia (25%) şi Spania (27%). Cea mai studiată limbă străină în învăţământul general secundar superior în UE este engleza (96% dintre elevi), urmată de spaniolă (26%), franceză (22%), germană (20%) şi italiană (3%). În rândul limbilor străine din afara UE, cea mai studiată era rusa (3%), în special în Estonia (68%), Letonia (57%), Lituania (30%) şi Bulgaria (24%).