Buletinele ingineresti, un veritabil tezaur in curs de digitalizare
Data: 16-30 septembrie 2021
Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Asociația Generală a Inginerilor din România - AGIR, a început digitizarea și catalogarea analitică a Buletinului Societății Politecnice (titulatură care corespundea grafiei din acele vremuri) și a Buletinului AGIR, publicații de referință pentru istoria tehnicii și ingineriei românești.
Cele două periodice reflectă activitatea celor mai importante asociații ale inginerilor din România, de la finalul secolului XIX până la instaurarea comunismului, oglindind, în același timp, preocupările societății românești pentru construirea unei infrastructuri moderne la nivel național, reflectate inclusiv de dezbaterile, alegerile, ezitările și, în cele din urmă, succesele care au contribuit la progresele ţării noastre.
Cum bine se ştie, Societatea Politecnică Română a fost prima asociație profesională a inginerilor români, fiind înființată în anul 1881, cu ocazia inaugurării liniei Buzău - Mărășești, prima cale ferată proiectată și executată de ingineri români, iar Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) a fost înființată la Iași, în anul 1918. În rândul membrilor celor două asociații și printre autorii articolelor din cele două buletine regăsim ingineri, economiști și arhitecți de renume, precum Anghel Saligny, Ștefan Fălcoianu, Gheorghe I. Duca, Elie Radu, Ion G. Cantacuzino, Ion I. C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Cincinat Sfințescu, Grigore Cerchez, Traian Lalescu, Dorin Pavel.
De asemenea, este cunoscut că ambele asociații și-au desfășurat activitatea în paralel până în 1949, când au fuzionat într-o structură nouă, denumită Asociația Științifică a Tehnicienilor, iar buletinele celor două asociații și-au încetat apariția. AGIR a reapărut pe scena societății civile românești în 1990 și este astăzi continuatoarea de drept a celor două organizații inginerești interbelice.
Publicațiile digitizate sunt în curs de expunere online în ProEuropeana - Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale (site-ul web - www.biblioteca-digitala.ro), administrat de Direcția Patrimoniu Digital din Institutul Național al Patrimoniului. Veți regăsi în paginile lor articole despre lucrări inginerești remarcabile, cum sunt sistemul de poduri și viaducte Cernavodă - Fetești, dezvoltarea portului Constanța și a porturilor fluviale Galați și Brăila, proiectul Gării Centrale din București (nerealizat) și proiecte naționale sau urbanistice cum sunt planul de sistematizare a orașului București, sistemul feroviar național sau sistemul de electrificare național.
Până în momentul de faţă, pe site-ul Bibliotecii Digitale este postat doar Buletinul Societății Politecnice, la nivel de volum (deci, pot fi descărcate volumele integral) și în curs de catalogare la nivel de articol (fiecare articol va fi expus separat, cu descriptori și autor; acest proces, din cauza numărului mare de articole, va dura ceva timp). https://biblioteca-digitala.ro/?pub=2164-buletinul-societatii-politecnice
Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale a fost creată din dorința de a contribui la accesarea rezultatelor cercetărilor istorice, arheologice, antropologice, de științele naturii, geografie și etnografie desfășurate de către cercetătorii români, cu precădere din domeniile științelor umaniste. Odată cu parteneriatul cu AGIR, Biblioteca Digitală își extinde aria de interes și asupra istoriei tehnicii și industriei, diseminând și popularizând, astfel, realizările românești în domeniu.
Alte articole




