Premiile AGIR pentru anul 2020
Data: 16-30 septembrie 2021
Secţiunea Inginerie electrică
● Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA
- Electromagnet supraconductor HTS generator al unui câmp magnetic uniform de 4T
Aplicarea supraconductibilității în ingineria electrică produce în momentul de față o adevărată revoluție în domeniu, întrucât aproape toate marile realizări convenționale (linii de transmisie a energiei electrice, motoare și generatoare electrice, transformatoare și limitatoare de curent, electromagneți, dispozitive de stocare a energiei electrice etc.) au fost sau sunt pe cale de a fi înlocuite de variantele lor supraconductoare care asigură randamente și performanțe net superioare. Domeniul cel mai dezvoltat îl reprezintă, însă, cel al electromagneților supraconductori, domeniu în care încă predomină utilizarea supraconductorilor de temperatură joasă (NbTi și Nb3Sn), răciți cu He lichid (4,2 K). Aceștia fac parte deja din cele mai mari acceleratoare de particule din lume: Large Hadron Collider de la CERN, Brookhaven National Laboratory Accelerator, GSI - Darmstadt, Germania sau NICA - Dubna, Rusia.
Realizarea de electromagneți supraconductori HTS (High Temperature Superconductor) pentru aplicații în fizica nucleară, în special pentru fizica neutronilor, reprezintă o premieră pentru România. Realizarea unui astfel de electromagnet HTS pentru Laboratorul Frank de fizica neutronilor din cadrul Institutului Unificat pentru Cercetări Nucleare de la Dubna, Rusia, constituie o contribuție importantă a ICPE-CA în acest domeniu, fapt consemnat prin premiul I acordat de către IUCN acestui proiect în anul 2020.
Astfel, pe lângă creșterea nivelului de performanță și de competitivitate al ICPE-CA, a sporit și capacitatea de abordare de noi teme de cercetare și de colaborare internațională pentru proiecte de anvergură în domeniul supraconductibilității aplicate la electromagneții pentru acceleratoare de particule. Astfel, pe lângă colaborările existente, s-au abordat și se vor dezvolta în perspectivă proiecte de cercetare-dezvoltare în acest domeniu, pentru marele proiect internațional ELI (Extreme Light Infrastructure) de la Măgurele sau proiectul FAIR (Facility for Antiprotion and Ion Research) de la Darmstadt, Germania.
Prin contracte economice (directe) încheiate între IUCN-Dubna și ICPE-CA au fost realizate și livrate atât proiectul de execuție, cât și electromagnetul propriu zis, care a fost executat și testat integral în ICPE-CA.
Electromagnetul supraconductor este alcătuit, în principal, din două secțiuni (bobinaje HTS) circulare, de tip dublu galet, structurate într-o configurație Helmholtz. Întrucât destinația finală a acestuia o constituie instalarea într-un spectrometru cu neutroni, au fost impuse și atinse următoarele caracteristici: ▪ Inducția câmpului magnetic generat: max. 4 T; ▪ Uniformitatea câmpului magnetic în zona centrală: 10-3; ▪ Volumul zonei de câmp magnetic uniform: 350 cm3; ▪ Diametrul exterior: 200 mm; ▪ Diametrul interior: 80 mm; ▪ Înălțime: 100 mm; ▪ Curent maxim: 300 A.
Secţiunea Ingineria materialelor
● HOEGANAES CORPORATION EUROPE S.A
- Creşterea productivităţii cuptoarelor de tratament termochimic prin aerarea stratului de pulbere metalică
Având în vedere cele mai noi politici de mediu și constanta creștere de preț pentru resursele naturale combustibile, este foarte important să se caute tehnici care să crească productivitatea cuptoarelor de tratament termochimic pentru reducerea pulberii metalice atomizată. Creșterea productivităţii se poate realiza prin aerarea stratului de pulbere metalică. Aerarea este un procedeu de insuflare a unui gaz (aer, azot) în masa de pulbere metalică. Rezultatul obținut după injecția de gaz este o reducere a densităţii stratului și crearea de goluri care va permite agentului reducător H2 să pătrundă mai eficient în masa metalică (pulbere metalică neredusă).
Acest studiu experimental își propune să găsească parametrii optimi (cantitate de gaz, adâncime de penetrare a stratului, flotabilitatea stratului) vs o productivitate maximă. Acest procedeu este unic în Hoeganaes Corporation; a fost proiectat, construit și pus în aplicare la BUZĂU.
Aerarea straturilor este un procedeu de trecere forțată a unui fluid printr-un strat de pulbere cu o viteză convenabilă pentru a aduce sistemul solid-fluid într-o stare pseudolichidă cu proprietăți asemănătoare lichidelor. Avantajul acestui procedeu este că permite agentului de reducere H2 să penetreze mai eficient stratul de pulbere.
Aerarea stratului de pulbere se realizează prin imersarea în stratul de pulbere a unui dispozitiv prin care se injectează un fluid (momentan aer comprimat); injectarea provoacă o „fierbere" a stratului de pulbere.
Injecţia de AC provoacă o micșorare a densității aparente a vracului (măreşte spațiile între particulele de pulbere), iar agentul reducător H2 va pătrunde mai repede în stratul de pulbere și va crește randamentul de tratament termochimic.
Printre beneficiile operației de aerare se numără: ▪ creșterea productivității cuptoarelor de tratament termochimic; ▪ reducerea consumurilor specifice pe tonă de pulbere tratată; ▪ reducerea cantităţilor de gaze arse (CO2).
Economia este 8,85 lei/tonă de pulbere tratată termic, confirmată în octombrie, noiembrie și decembrie 2020.
Secţiunea Ingineria construcţiilor de maşini
● FERMIT S.A
- Realizarea materialelor de fricţiune în vederea omologării plăcuţelor de frână disc destinate
autoturismelor Dacia Sandero - punte faţă
FERMIT S.A. este o companie unică în România în producția de garnituri de frână industriale și materiale de etanșare şi este furnizor tradițional al industriei chimice, petrochimice, metalurgice, a producătorilor și distribuitorilor de energie și gaze naturale. Studiul prezintă activitățile desfășurate în cadrul Atelierului de Cercetare-Proiectare Tehnologii și al Laboratorului de Încercări Fizico-Chimice și Siguranță Rutieră din FERMIT. Scopul cercetării este obţinerea de noi plăcuțe destinate frânelor de pe axa față a autoturismului Dacia Sandero, având caracteristici tehnice care garantează siguranța funcțională, concomitent cu reducerea uzurilor plăcuţei și a discului de frână, conducând la avantaje economice pentru utilizatorul final. Această țintă se atinge prin elaborarea unei rețete performante pentru materialele de frecare care acoperă plăcuțele de frână.
Elaborarea rețetei se face pornind de la rețetele existente care includ o serie de componente, precum: materiale de umplutură, materiale fibroase, agenți de întărire, pulberi metalice, materiale polimerice și agenți de reticulare. Evaluarea stadiului cercetării în domeniul materialelor de frecare destinate frânei disc pe puntea față a autoturismului Dacia Sandero s-a efectuat între piesele produse de FERMIT S.A. în raport cu piesele de origine.
Se remarcă faptul că piesele supuse testelor au avut valori diferite, iar analiza de decizie şi stabilirea variantei cu caracteristicile tehnice cele mai favorabile pentru transmiterea şi validarea în vederea omologării plăcuțelor la Registrul Auto Român s-a încadrat în limitele impuse de Regulamentul R90, Anexa 3.
Testarea plăcuțelor de frână și a discului de frână pe stand inerțial atestă, prin uzura redusă a materialului de fricțiune, o durată de exploatare extinsă a plăcuțelor de frână, dar și o uzură redusă a discului de frână, rezultate confirmate de Registrul Auto Român prin raportul emis.
Testele s-au efectuat în Laboratorul de Încercări Fizico-Chimice și Siguranță Rutieră de la FERMIT S.A. Râmnicu Sărat, pe standul dinamometric Greening 1250, în Laboratorul de Încercări Vehicule și Componente REGISTRUL AUTO ROMÂN Voluntari Ilfov și la Centrul Tehnic de Încercări RTR, Merișani, Argeș. În urma testelor efectuate, plăcuțele încercate corespund Regulamentului 90 CEE ONU Anexa 3, obținându-se certificatul de omologare, E19-90R-02A2525/2001.
Acest avantaj de calitate oferit consumatorilor produselor FERMIT reprezintă și o diferențiere față de alte mărci de plăcuțe de frână aftermarket. Durabilitatea plăcuței de frână marca FERMIT coroborată cu afectarea redusă în exploatare a discului de frână, devine pentru client un beneficiu și conduce la economii pe termen lung prin intervalele mari de timp la care se impun reînnoiri ale componentelor sistemului de frânare.
Plăcuțele de frână pentru Dacia Sandero fabricate începând cu 2015, lansate pe piață de FERMIT în anul 2020, au fost printre primele opțiuni pe piața aftermarket pentru acest model, știut fiind că garanția producătorilor de autovehicule acoperă o perioadă de timp de până la 5 ani, în funcție de producător și model.
Aflate în anul 2020 în faza de lansare a ciclului de viață, prin promovarea și asigurarea unui nivel de satisfacție ridicat al clienților, plăcuțele de frână pentru Dacia Sandero au intrat deja pe curba ascendentă a vânzărilor, potrivit companiei producătoare.
● Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare - COMOTI
- Sistem spaţial complex de închidere şi etanşare pentru o misiune destinată prelevării de probe de pe
suprafaţa lui Phobos
Sistemul spațial complex de închidere și etanșare a fost dezvoltat în cadrul pregătirii unei misiuni spațiale ce face parte din programul Mars Robotic Exploration Preparation - 2, dedicat explorării planetei Marte, scopul acestuia fiind de a consolida poziția Europei în explorarea robotică pe Marte și de a pregăti o contribuție europeană la o viitoare misiune internațională pentru prelevarea și returnarea de probe de pe Marte. Acest program, coordonat de Agenția Spațială Europeană (ESA), conține, pentru început, și o misiune de prelevare și returnare de probe de pe Phobos, cel mai mare satelit natural al planetei Marte. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare - COMOTI, în cadrul acestui proiect, a avut sarcina de a proiecta, optimiza, fabrica, asambla și valida experimental un sistem complex de închidere și etanșare capabil să respecte toate cerințele impuse de ESA și să realizeze operații critice, precum închiderea, respectiv asigurarea etanșeității containerului cu probe. Produsul reprezintă o noutate, la nivel național și internațional, datorită complexității acestuia și capabilității de a asigura numeroase operații specifice misiunilor spațiale de prelevare a mostrelor, cum sunt asigurarea forței necesare de închidere, preluarea erorilor de poziționare a brațului robotic sau menținerea etanșeității containerului în timpul transferului dintre Phobos și Pământ.
Sistemul spațial complex de închidere și etanșare a fost dezvoltat și validat pe baza îndeplinirii tuturor cerințelor tehnice și funcționale impuse de ESA. Definirea și proiectarea sistemului de închidere și etanșare a presupus numeroase etape de design, precum și o serie de teste preliminare. Sistemul spațial de închidere și etanșare este, practic, un ansamblu alcătuit din trei componente: un container (diametru 128 mm și înălțime 122 mm) prevăzut cu două elemente de etanșare compozite; un recipient pentru probe (diametru 105 mm și înălțime 100 mm) în care se pot depozita cca 100 g de regolit, care îndeplinește și rolul de capac pentru container; un mecanism (diametru 204 mm și înălțime 140 mm) care se atașează la capătul unui braț robotic și realizează operația de închidere a containerului. Forța de închidere (aproximativ 3000 N) este generată de 6 arcuri elicoidale, menținute în stare comprimată cu ajutorul unui actuator electromecanic. În vederea compensării erorilor de poziționare a brațului robotic, pentru a asigura închiderea containerului, sistemul dezvoltat de COMOTI este prevăzut și cu un cuplaj special, alcătuit din două corpuri principale, arcuri de extensie și actuatorul electromecanic.
După validarea numerică a designului, prin analize structurale specifice (utilizând metode cu element finit - FEM), produsul a fost fabricat folosind facilitățile de prelucrare din cadrul COMOTI, asamblat și supus unei campanii complexe de testare, în condiții de similitudine, conform ciclurilor termice și solicitărilor mecanice întâlnite în cadrul misiunii.
Au fost efectuate teste de vibrații, pentru a simula solicitările mecanice apărute în timpul lansării vehiculului spațial și pe parcursul misiunii, teste termice în vid, efectuate în incintă pentru testarea la temperaturi extreme a componentelor destinate industriei spațiale, pe o plajă extrem de largă de temperaturi, de la -230°C, până la +160°C, pe parcursul a peste 100 de cicluri și un test de impact ce reproduce șocul apărut la nivelul containerului etanș în urma aterizării capsulei de reîntoarcere. Înainte și după fiecare test, au fost realizate probe funcționale constând în realizarea operației de închidere, urmată de evaluarea etanșeității containerului.
În urma campaniei de testare, sistemul spațial complex de închidere și etanșare dezvoltat de INCD Turbomotoare - COMOTI a fost validat/omologat, cu succes, fiind acceptat de către ESA pentru a fi folosit în cadrul unei misiuni de prelevare probe de pe suprafața satelitului Phobos, precum și pentru viitoare misiuni spațiale de explorare robotică.
Prin implementarea proiectului, atât COMOTI, cât și România, au făcut încă un pas important în producerea și dezvoltarea de produse de tip „flight hardware" pentru domeniul spațial european.
Secţiunea Ingineria construcţiilor civile şi industriale
● S.C. IRIDEX GROUP PLASTIC S.R.L. (antreprenor general)
- Proiectare şi execuţie de lucrări aferente Staţiei de sortare a deşeurilor şi Staţiei de tratare
mecano-biologică (MBT) de la Vădeni, Brăila
Obiectivul a fost realizat în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila. Stația de sortare are o capacitate de 30 000 de tone pe an, iar stația de tratare mecano-biologică are o capacitate de 26 000 de tone pe an, cantități estimate a fi necesare prelucrării pe termen mediu-lung. Suprafața totală a amplasamentului stației de sortare și a stației MBT este de 25 537 mp. Proiectul a beneficiat de finanțare europeană cu o investiție de peste 25,58 milioane lei din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Iridex Group Plastic s-a implicat continuu în proiecte de protecție a mediului implementând soluții inteligente în proiectele sale. În acest caz, este vorba de automatizarea procesului de sortare a deșeurilor și de tratare automatizată, comanda electronică realizându-se de la panoul central de comandă și întreg procesul este monitorizat prin instalația electronică de comandă și control. Întreaga lucrare a avut în vedere ca instalația să respecte cerințele de reducere a emisiilor și condițiile stipulate în legislația privind protecția mediului, în condițiile obținerii unei eficiențe maxime", a declarat Valentin Feodorov, reprezentantul legal al companiei Iridex Group Plastic.
Amplasamentul staţiei de sortare și staţiei MBT Vădeni se află la o distanță de 1,4 km de zona rezidențială a comunei Siliștea, la 7,5 km de municipiul Brăila și la o distanță de 300 de metri de depozitul de deșeuri municipale Muchea. Accesul se face prin DN 23 Brăila - Muchea, drumul de acces aparținând comunei Siliștea, la limita acesteia cu comuna Vădeni.
Instalațiile vor asigura reciclarea unei cantități maxime de materiale reciclabile ce vor putea fi refolosite în alte domenii, precum și separarea şi minimizarea cantităţii de deşeuri prevăzute a fi depozitate în depozitul ecologic. În funcţie de cerinţele individuale, aceste obiective se pot obține prin descompunerea materiei organice în sectorul de tratare biologică sau prin bio-uscarea pentru stabilizarea şi uscarea deşeurilor, care pot fi utilizate în agricultură sau în alte scopuri. În același timp, s-a urmărit ca impactul asupra mediului prin funcţionarea instalaţiei să nu depăşească nivelurile stabilite drept acceptabile prin reglementările aplicabile în România şi în Uniunea Europeană, iar cheltuielile de funcţionare să rămână cât mai mici posibile.
Lucrarea implică una dintre cele mai mari instalații de compostare și bio-uscare din țara noastră, prin utilizarea tehnologiei GORE® Cover. Recunoscută în industrie ca una dintre cele mai fiabile soluții pentru tratarea tuturor tipurilor de deșeuri organice, tehnologia GORE® Cover asigură un proces eficient de descompunere biologică pentru reintroducerea acestui tip de deșeu în economia circulară. Sistemul GORE® Cover reprezintă o soluție eficientă pentru tratarea resturilor vegetale din producția agricolă, dejecțiilor animaliere, deșeurilor verzi, dar și în cazul deșeurilor alimentare sau al altor deșeuri organice separate de sursă, biosolide (nămoluri), precum și pentru deșeurile municipale solide.
Printre obiectivele principale ale lucrării se numără îmbunătățirea sistemului de colectare selectivă în zona urbană și extinderea acestuia în zona rurală a județului Brăila, îmbunătățirea și extinderea echipamentelor existente de colectare și transport, optimizarea logisticii prin eficientizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor și depozitarea controlată a deșeurilor în cadrul depozitelor conforme cu normele în vigoare la nivel european.
● Asocierea S.C. TCI Contractor General S.A. (Lider) şi S.C. Castrum Corporation S.R.L.
(antreprenor general)
- Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative - Cluj-Napoca, zona Lomb F.N.
Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative - CREIC, construit în zona Dealului Lomb din Cluj-Napoca, se dorește a fi un nou pol pentru ceea ce înseamnă activitate creativă în Cluj. Centrul ar putea fi un punct de plecare pentru ceea ce înseamnă industrie de film la nivel local și național, oferind un studio generos dedicat industriei cinematografice sau de televiziune.
Studioul de film se află în Corpul B al clădirii CREIC. Are o suprafață de 630 mp, iar spațiul este dedicat industriei cinematografice sau de televiziune, împreună cu spațiile pentru producție media. Accesul se face pe două căi: prin holul principal pentru situațiile când se realizează emisiuni cu public sau prin holul studioului de film, care oferă acces controlat strict persoanelor care au activitate în studio. Decorurile se introduc direct din exterior, printr-o ușă dublă antifonată. Studioul de film este izolat fonic față de exterior, iar pardoseala este la nivelul parterului, asigurând accesul pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Spațiile de producție audio-video sunt: o sală de vizionare film izolată fonic, birouri de producție media, spații tehnice și o sală de ședințe. Clădirea dispune de parcare interioară subterană și exterioară.
CREIC este o clădire dispusă în patru corpuri diferite, fiind structurată pe verticală cu trei niveluri de subsol, parter și patru etaje. Cu o suprafață utilă totală de aproximativ 13 300 mp, centrul are 2230 mp dedicați pentru spațiile de birouri, 966 mp pentru ateliere de creație, 1056 mp pentru spațiile multifuncționale și o hală studio de 629 mp. În exterior, centrul pune la dispoziție un amfiteatru verde (înierbat) în aer liber, pentru organizarea de evenimente - facilitate unică pentru centrele de afaceri din regiunea Nord-Vest. Spațiile de birouri au o compartimentare flexibilă, care permite amenajarea după cerințele de dezvoltare ale companiilor rezidente. La parter, cu acces direct din holul principal, centrul are o terasă verde (înierbată) cu o suprafață de 1240 mp. Spațiul poate fi folosit pentru diverse evenimente, formale sau informale, culturale, artistice, corporate sau de orice alt tip. În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele se pot desfășura în sălile multifuncționale care însumează o suprafață de peste 1200 de metri pătrați.
Construcția principală este subîmpărțită în patru corpuri: A, B, C şi D. Această subîmpărţire este motivată de structura diferită şi de rosturile de tasare; din punct de vedere funcțional, corpurile alcătuiesc un tot unitar. Clădirea are pe verticală două niveluri de subsol, parter şi patru etaje.
Diplome AGIR
Secţiunea Ingineria construcţiilor civile şi industriale
● Dr. ing. Cristinel Ioan Ilie
- Determinarea dezechilibrului dinamic pentru sisteme mecanice cu mişcare de rotaţie
(Editura AGIR, 2020 - Seria „Studii și Cercetări")
Cartea este rezultatul unei experiențe îndelungate, de mai bine de 25 de ani, având la bază numeroase contracte de cercetare-dezvoltare finalizate cu execuția și introducerea în fluxul tehnologic a mai multor tipuri de mașini de echilibrat dinamic. Lucrarea poate fi considerată de nișă, abordând o problematică bine definită și asociată unui singur domeniu tehnic și științific - cel al echilibrărilor dinamice.
Echilibrarea reprezintă un proces tehnologic prin care se reduc vibrațiile și încărcările lagărelor în scopul îmbunătățirii performanțelor şi fiabilității echipamentelor. În urma acestui proces tehnologic se micșorează pierderile de putere, se fac importante economii de energie, se reduc tensiunile interne, se micșorează nivelul zgomotelor și al vibrațiilor, se poate crește viteza de rotație a arborilor concomitent cu creșterea timpului de viață a lagărelor, se reduc costurile tehnologice de producție și cele cu întreținerea utilajelor. În domeniul protecției muncii, se micșorează starea de stres și oboseală a operatorului.
Deosebit de important este aspectul economic legat de folosirea echilibrării dinamice ca operație tehnologică finală pentru orice piesă sau subansamblu (rotor) care vor avea în funcționare o mișcare de rotație. Se subliniază că operația de echilibrare dinamică implică costuri mult mai scăzute, comparativ cu execuția mecanică într-o clasă de precizie superioară, care ar implica aceeași funcționare a rotoarelor din punct de vedere al generării de forțe centrifuge și vibrații în lagăre.
Lucrarea îmbină în mod armonios fundamentele teoretice explicate într-un mod accesibil cu aspecte de realizare practică, trecând prin problematica proiectării și chiar a alegerii componentelor critice (senzori, electronică pentru prelucrarea semnalelor etc.).
Combinarea dintre teorie și practică este rezultatul atât al studiului teoretic realizat în decursul carierei autorului și pus în valoare la elaborarea tezei de doctorat, obținută cu o temă legată chiar de echilibrarea dinamică a unor piese de rotație folosind o soluție atipică de mașină de echilibrat, dar și a unei experiențe practice îndelungate în proiectarea, producția, instalarea și întreținerea mașinilor de echilibrat dinamic. Această combinare a unor factori favorizanți a condus la o înțelegere detaliată a domeniului, de la matematica aplicată la detalii constructive critice, și a făcut posibilă această lucrare așteptată mai demult, dată fiind experiența autorului.
Lucrarea este de actualitate și este de așteptat să aibă o contribuție importantă la creșterea nivelului de pregătire teoretică și la îmbunătățirea capacității de aplicare practică a cunoștințelor de către inginerii din România. De asemenea, este recomandată studenților facultăților de inginerie și specialiștilor din unitățile economice care produc repere și subansamble aflate în mișcare de rotație.
În lucrare se prezintă sistemele clasice de echilibrat dinamic, utilizate pe scară largă în industrie, cu precădere la echilibrarea rotoarelor rigide.
● Prof. dr. ing. Mircea Ivănescu (coordonator), prof. dr. ing. Ionel Stareţu, prof. dr. ing. Mircea Niţulescu,
dr. ing. Nicolae Joni
- Istoria roboticii în România (Editura AGIR, 2020 - Seria „Repere istorice")
Volumul este structurat în 14 capitole și 9 anexe care acoperă 500 de pagini. În capitolul 1 - Introducere - se face o prezentare generală a roboticii pe plan mondial și pe plan național. În capitolele 2 - 13 sunt prezentate aspectele semnificative ale realizărilor în domeniul roboticii în principalele centre universitare și industriale ale țării: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Brașov, Pitești, Baia Mare, Reșița, Sibiu, Suceava și Oradea, de la primele preocupări din anii 1970 până în prezent, pe o perioadă de aproximativ 50 de ani. În capitolul 14 este prezentată activitatea Societății de Robotică din România. În Anexa 1 sunt prezentate date statistice privind robotica, iar în Anexele 2 - 9 sunt relevate o parte dintre realizările științifice, grupate pe centrele universitare amintite.
Activitățile din domeniul roboticii din centrele universitare vizate sunt sistematizate, în general, pe următoarele puncte: Repere istorice; Cercetarea științifică în robotică; Lucrări științifice; Cărți, cursuri universitare; Învățământul universitar de robotică; Teze de doctorat în robotică; Specialiști și colective de cercetare; Manifestări științifice organizate; Întreprinderi sau companii pentru producția sau implementarea roboților sau a componentelor robotice.
Lucrarea, așa cum se arată în Cuvântul înainte al prof. dr. ing. Florin Teodor Tănăsescu, s-a dorit să ofere „un panou sinoptic al istoriei roboticii românești, prezentând în timp evenimentele ce au jalonat eforturile colectivelor de cercetare și proiectare ale inginerilor români și, totodată, să arate polarizarea geografică a roboticii în România".
Din lucrare rezultă cum colectivele de cercetare din centrele universitare și industriale implicate au abordat problematica roboticii, au dezvoltat-o, au implementat-o și au diseminat-o atât pe plan național, prin simpozionul dedicat de Roboți industriali, cu ediții anuale din 1981 până în 1989, apoi bianuale, fiind continuat de Conferința internațională de robotică începând cu 2002 până în prezent, cât și pe plan internațional. Este de remarcat că specialiștii din acest domeniu, atât din învățământul universitar, cât și din producție, s-au organizat într-o asociație specifică, înfiinţată inițial în 1990, și continuată astăzi de Societatea de Robotică din România (SRR), afiliată la International Federation on Robotics (IFR) și au fondat și susținut o revistă proprie Robotica & Management, în prezent indexată în mai multe baze de date internaționale.
Lucrarea reușește pe deplin să ofere celui interesat o oglindă sugestivă a roboticii în România în ultimii aproximativ 50 de ani, este realizată cu profesionalismul impus unei lucrări de acest tip, conține imagini color edificatoare, este utilă pentru a susține prin realizările trecute pe cele din prezent și din viitor. Prin datele conținute în cuprinsul capitolelor, dar și în anexe, se realizează o sistematizare extraordinar de utilă a principalelor realizări: cărți, teze de doctorat, lucrări științifice, brevete, proiecte de cercetare științifică, realizări practice etc., date utile pentru oricine este interesat să vadă care au fost principalele teme abordate și până unde s-a ajuns cu cercetarea lor până de curând (2018).
Se mai poate remarca în mod deosebit cum au fost inițiate preocupările din domeniul roboticii și cum personalități marcante în acest domeniu au generat adevărate școli de robotică, precum au făcut prof. Cristian Pelecudi la București, prof. Francisc Kovacs la Timișoara, prof. Florea Dudiță la Brașov și prof. Mircea Ivănescu la Craiova, acestea reprezentând doar câteva exemple. Acești mentori au fost urmați de mulți specialiști atât din domeniul academic, cât și din industrie, care au dezvoltat diversele subdomenii ale roboticii, până la o recunoaștere națională și internațională, au pus bazele și au dezvoltat învățământul universitar de robotică și au reușit să aducă contribuții științifice semnificative la nivel internațional în domeniul roboticii.
Lucrarea se mai remarcă și prin faptul că este nu numai o premieră națională pentru domeniul roboticii, dar și că este deocamdată singura de acest fel chiar pe plan internațional.
Alte articole




