ELEMENTE RARE/CRITICE DIN SUBSOLUL ROMANIEI
Data: 16 – 30 septembrie 2023
Autor: Mihail Ianăș
Editura AGIR, București, 2023, ISBN 978-973-720-904-7, 74 pagini
În „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului“ din data de 16 martie 2023 sunt publicate listele cu materii prime critice și materii prime strategice. În România se cunoaște existența a 12 elemente. Lucrarea își propune să descrie aceste elemente.
Autorul, Mihail Ianăș, născut în 1939, a absolvit, în 1961, ca șef de promoție, Secția de prospecțiuni geofizice a Facultății de Geologie Tehnică din cadrul Institutului de Petrol, Gaze și Geologie din București și a obținut titlul de doctor inginer la Centrul de Cercetări Geofizice al Academiei Române, în 1971. De-a lungul timpului, a lucrat în țară și străinătate și a parcurs toate treptele profesiei, de la șef de echipă de prospecțiuni geofizice de teren până la cea de director general al Întreprinderii de Prospecțiuni Geologice și Geofizice, secretar de stat la Departamentul de Geologie din Ministerul Industriei, președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.
Lucrarea conține șase capitole, două anexe și bibliografia, redactate succint, dar cu multe informații geologice, tehnice și economice. Numeroasele tabele ajută la înțelegerea textului.
Primul capitol definește elementele rare/critice, iar capitolul al doilea le prezintă pe cele principale cu ocurențele lor în zăcămintele de minereuri neferoase, în concentrate și în iazurile de decantare
miniere din România. Capitolul al treilea se ocupă de alte elemente rare/critice și materii prime critice în țara noastră. Valorificarea elementelor este abordată în capitolul 4 .
În capitolul 5 se merge mai departe, propunându-se programe de cercetare pentru evaluarea potențialului elementelor rare/critice în România, cu sugerarea unităților economice și științifice care pot fi implicate în acest program. În anexe sunt listele cu materiile prime strategice, respectiv critice.
Lucrarea poate deveni un ghid pentru decidenții politici din economia românească, dar și pentru cei interesați să investească într-un domeniu de stringentă actualitate, dar și de un cert viitor. Ea se adresează, în special, celor pentru care geologia este familiară, dar și tuturor celor interesați de situația bogățiilor naturale ale țării.