Premiile AGIR pentru anul 2022
Data: 16 – 30 septembrie 2023
La 14 septembrie a.c. a avut loc, la sediul central al Asociației Generale a Inginerilor din România (Calea Victoriei nr. 118), ceremonia celei de-a XXIX-a ediții a decernării Premiilor AGIR pentru lucrări inginerești din anul precedent care s-au remarcat prin valoarea lor științifică și practică.
Potrivit unei tradiții de aproape trei decenii, cu același prilej, a fost marcată Ziua Inginerului Român – instituită, în anul 2000, printr-o Hotărâre de Guvern, la propunerea AGIR. Reamintim că Ziua Inginerului Român este sărbătorită în fiecare an, la 14 septembrie, deoarece la această dată, în anul 1895, s-a inaugurat podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), pod care era, la acea vreme, cel mai lung (4088 m) din Europa continentală.
Cum se știe, Premiile AGIR au fost instituite în anul 1995, fiind acordate persoanelor și instituțiilor pentru lucrări inginerești deosebit de valoroase (concepute, proiectate și aplicate) și unor cărți de înalt nivel tehnico-științific, pe mai multe secțiuni.
În cuvântul său, la deschiderea ceremoniei, președintele AGIR, Mihai Mihăiță, a subliniat importanța evenimentului, relevând că are loc o competiție permanentă a membrilor comunității inginerești din țara noastră, care pune în valoare capacitatea creativă, concretizată în contribuțiile aduse la progresul științei și tehnicii în țara noastră și la scară europeană și mondială.
Au fost decernate 15 distincții (dintre care șapte Premii, șase Diplome și două Premii Speciale), pe secțiunile: ▪ Ingineria construcțiilor de mașini (două premii și o diplomă); ▪ Tehnologia informației (un premiu și două diplome); ▪ Inginerie electrică (un premiu și o diplomă); ▪ Ingineria construcțiilor civile și industriale (trei premii și o diplomă); ▪ Inginerie agricolă și silvică (o diplomă); ▪ Ingineria resurselor naturale și energiei (un premiu special); ▪ Secțiune specială (o diplomă).
Cei distinși au adresat mulțumiri pentru aprecierea activității lor și s-au referit la continuarea acesteia prin noi și valoroase creații menite să promoveze obiectivele prezente și viitoare ale științei și tehnicii românești.
Ca de obicei, s-au prezentat scurte filme documentare care au pus în evidență calitățile lucrărilor premiate.
În încheierea manifestării, un cvartet format din membri ai Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea“ a susținut un program alcătuit din piese de mare atractivitate din repertoriul muzicii clasice.
În paginile 4 – 6 prezentăm câteva detalii despre o parte dintre lucrările distinse la ceremonie, urmând ca, în numărul viitor, să completăm tabloul realizărilor inginerești premiate.