Impresii Singro 2006
Data: 1-15 octombrie 2006
Zilele trecute am avut onoarea sa particip activ la simpozionul SINGRO 2006 organizat de AGIR la Bucuresti. A fost o experienta interesanta din multe puncte de vedere. Mai întâi as dori sa felicit organizatorii care au initiat si au facut posibila aceasta adunare. Stiu din proprie experienta cât de greu este sa convingi specialistii sa participe si sa aduca contributii tehnice prin prezentari si informatii scrise semnificative. Subiectul ales, legat de dezvoltarea economica în conditiile diminuarii resurselor energetice conventionale, este de mare actualitate. Ideea de a îmbina acordarea unor premii pentru lucrari ingineresti deosebite cu comunicari prezentate în plen si în sesiuni tematice este excelenta si ofera participantilor posibilitatea de a schimba idei si a comunica direct.
Am constatat cu oarecare amaraciune ca majoritatea participantilor (si a organizatorilor) a fost formata de o generatie ce a început ingineria în anii ’60-’70; foarte putini tineri. Am observat ca s-a alocat un timp prea mare unor cuvântari de deschidere (prezentate liber), iar limitarea timpului nu a fost respectata.
Desi nivelul tehnic si materialul grafic al unor prezentari (ma refer la sesiunea la care am participat) au fost sub asteptarile unei sesiuni de comunicari stiintifice internationale, faptul ca reuniunea a întrunit specialisti cu preocupari similare si ca s-au schimbat liber idei interesante a fost o mare realizare. Selectia lucrarilor premiate mi s-a parut foarte adecvata si reprezentativa si as dori sa evidentiez juriul pentru aceasta operatie dificila. Promovarea acestor lucrari si a colectivelor de specialisti este esentiala si sunt sigur ca va atrage atentia. Ar fi de dorit sa se poata evidentia si efortul unor companii industriale active în producerea si desfacerea tehnologiilor proprii în România de a sprijini organizatia AGIR si a contribui la formarea cadrelor ingineresti si a cercetarii ingineresti din România. Nu cred ca exista suficiente resurse si interes în acest sens.
In încheierea acestei note, apreciez ca Orchestra de Camera a Inginerilor este o prezenta deosebita si statornica ce înnobileaza breasla – o traditie unica, felicitari.