Impresii Singro 2006
Data: 1-15 octombrie 2006
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) a organizat la Bucuresti editia a VII-a a Simpozionului stiintific al inginerilor romani de pretutindeni, care si-a desfasurat lucrarile între 14-15 septembrie 2006.
Tematica simpozionului a fost Cres-terea eficientei utilizarii resurselor naturale energetice si materiale – Problema secolului XXI, tematica propusa de catre presedintele The International Association for Conservation of Natural Resources and Energy (IACNRE), New York, J. Hts, N.Y., SUA, prof. dr. ec. ing. Gheorghe Preda.
Cresterea consumului de resurse naturale al societatii, al economiei mondiale în ansamblul sau, bazata pe tehnologii ineficiente, disipative de resurse naturale energetice si materiale, a condus la neajunsuri cum sunt:
– reducerea volumului rezervelor de resurse naturale;
– reducerea termenilor de durata sau de epuizare a rezervelor;
– amplificarea dificultatilor de ordin economico-financiar, politic etc., privind acoperirea necesarului national si mondial crescut de resurse naturale;
– poluarea mediului ambiant cauzata de pierderile necontrolate de resurse naturale.
Schimbarea, respectiv tranzitia de la tehnologia ineficienta la tehnologia eficienta, nondisipativa de resurse naturale, va contribui la atenuarea neajunsurilor mai sus mentionate, mai ales la economisirea resurselor naturale.
Dintre posibilitatile de economisire a resurselor naturale energetice si materiale sunt de mentionat:
– cresterea eficientei conversiei caldurii de diferite proveniente în energie electrica;
– cresterea eficientei conversiei energiei electrice în diferite domenii de utilizare;
– substituirea combustibililor fosili valorosi;
– economisirea resurselor naturale materiale prin reciclare, înlocuitori, materiale sintetice, apelarea la zacaminte sarace sau greu exploatabile;
– perfectionarea de produse pe seama analizei valorii, cresterea durabilitatii, cresterea fiabilitatii si a mentenantei.
La implementarea tehnologiilor eficiente, nondisipative de resurse naturale îsi poate aduce contributia si educatia, îmbunatatirea comportamentului si a comunicarii. De altfel, pe plan mondial exista o serie de institute, asociatii, fundatii, reviste, edituri etc. care militeaza pentru economisirea resurselor naturale, dintre care mentionam The Use Life Products Institute (Elvetia), The European Association for Bioeconomics Studies (Italia), The International Association for Conservation of Natural Resources and Energy (SUA) etc.
Doresc sa subliniez si faptul ca simpozionul la care am participat s-a dovedit util si sub aspectul unui schimb de experienta între participantii din Romania si cei din alte tari.