Impresii Singro 2006
Data: 1-15 octombrie 2006
Din doi în doi ani, în luna septembrie, întotdeauna cu prilejul sarbatoririi ZILEI INGINERULUI ROMAN, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania – AGIR organizeaza SIMPOZIONUL STIINTIFIC AL INGINERILOR ROMANI DE PRETUTINDENI – SINGRO. Sa rememoram aceste deosebit de utile si necesare evenimente: 1995 – „Ingineria romaneasca în lume“; 1996 – „Managementul în economie“; 1998 – „Societatea informationala“; 2000 – „Dezvoltarea durabila“; 2002 – „Societatea cunoasterii“; 2004 – „Impactul calitatii asupra integrarii Romaniei în spatiul economic european“ si 2006 - „Cresterea eficientei utilizarii resurselor naturale, energetice si materiale. Problema secolului XXI“.
Un util schimb de colaborare, de conlucrare pe plan economic, prin activitati comune, oportunitati generos puse la dispozitie de simpozioanele stiintifice ale inginerilor romani de pretutindeni. Un eveniment devenit traditie în viata inginerilor romani de pretutindeni!
Naturalistul german Alexander von Humboldt (1769-1859) mentiona: „E o mare fericire sa largesti hotarele cunoasterii omenesti“. Iar profesorul si filozoful german Karl Mannheim (1893-1947) spunea: „Cunoasterea este, de la bun început, un proces colectiv de cooperare“. Cuvinte actuale, idei mereu prezente în activitatea cotidiana.
Am participat la toate aceste importante manifestari stiintifice, însemnate prin mesaj si realizare. Am prezentat între una si patru comunicari, realizate singur sau în colaborare cu distinsi, deosebiti si adevarati profesionisti, colegi din cadrul Filialei Cluj a AGIR si al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (profesorii universitari Ioan Abrudan, Tiberiu Rusu, Vistrian Maties, Augustin Cretu, Simona Avram, pentru a aminti parte dintre acestia). Am avut ocazia sa vad cum aceste manifestari se „dezvolta“ de la editie la editie, cum participantii simt acut nevoia unor astfel de întalniri în care schimburile de idei, ganduri, realizari, dorinte, propuneri sa circule liber, cum bucuria revederii unor buni prieteni zamisliti tot la aceste simpozioane se revarsa si lumineaza întreaga perioada de desfasurare a întalnirilor. De la editie la editie, comunicarile sunt tot mai consistente, dezbaterile tot mai animate, participantii tot mai interesati.
In acest an am avut onoarea sa fiu moderator la Sectiunea 3 a Simpozionului, Minimizarea consumurilor si a pierderilor. Reciclarea materialelor. Nu insist asupra concluziilor rezultate, statistici si învataminte/propuneri prezentate detaliat în plenul simpozionului, alaturi de ceilalti moderatori, în a doua zi a Simpozionului. Totusi, trebuie sa subliniez cateva aspecte care au mari si reale posibilitati de aplicare/folosire: utilizarea biogazului ca sursa alternativa de energie si minimizarea pierderilor si consumurilor, cu precizarea punctuala în sectoarele protectiei muncii si îmbolnavirilor profesionale, industria tipografica si publicistica, industria grea si aviatie.
La aceasta editie a Simpozionului, cu tematica inspirat propusa, o problema importanta atat în procesul de aderare la Uniunea Europeana, cat si în dezvoltarea Romaniei, s-au înscris un numar de 81 de lucrari. Un subiect vast, însemnat, eficienta utilizarii resurselor naturale, energetice si materiale oferindu-ne capacitatea de a face fata concurentei din interiorul si din afara spatiului comunitar, dandu-ne repere certe în dezvoltarea viitoare. Un subiect actual care a fost dezbatut cu interes si responsabilitate de participantii la a VII-a editie a Simpozionului inginerilor romani de pretutindeni.
Sa mentionez ce lucrare mi-a placut mai mult, ce tema mi-a suscitat interesul? Raspunsul vizeaza toate lucrarile pe care le-am audiat, toate discutiile purtate pe marginea lor, toate divagatiile (extrem de benefice) facute. Aceleasi pareri de rau: nu am putut sa particip la toate sectiunile simpozionului, la toate lucrarile sustinute. Si regretul unor absente dintre cei invitati cu toata solicitudinea, dintre cei înscrisi si care din diverse motive nu au putut sa ia parte la întalnirea inginerilor. Deosebit de inspirate si mai mult decat profesionist prezentate, lucrarile din plenul Simpozionului SINGRO 2006 au încantat asistenta. Faptul ca lucrarile merituoase prezentate cu ocazia simpozionului vor fi publicate în apreciatul Buletin AGIR ne obliga sa adresam calde multumiri organizatorilor, personal presedintelui AGIR, domnul dr. ing. Mihai Mihaita, pentru organizarea si desfasurarea în bune conditii a acestui eveniment.
Si ca-ntotdeauna, cu ocazia Simpozionului se acorda si Premiile AGIR. Si în acest an, prezentarea într-o brosura a titlurilor, a laureatilor premiilor si o scurta descriere a acestora a fost mai mult decat binevenita. Si acest moment a fost mult apreciat de participanti. Programul artistic prezentat în final a încantat asistenta, inginerii „producandu-se“ si aici.
Alte articole


