Impresii Singro 2006
Data: 1-15 octombrie 2006
Simpozionul din acest an al AGIR a fost un succes. Pornit dintr-o idee de suflet, aceea de a aduna laolalta inginerii romani de pretutindeni, pentru a-si împartasi preocuparile stiintifice si a pune bazele unor colaborari, rezultatul a fost cat se poate de multumitor. Au raspuns invitatiei ingineri din mai toate domeniile ingineresti, proveniti din întreaga tara, dar si din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Albania, Israel si Canada.
Simpozionul a început cu comunicari în plen si a continuat pe sectiuni. În plen au fost sase comunicari foarte interesante, mai ales datorita faptului ca tratau probleme actuale si de interes general. Apoi, participantii s-au împartit pe sectiuni si lucrarile au continuat pana seara.
La prima sectiune comunicarile s-au referit la Schimbarea contextului în domeniul resurselor naturale. Viitorul resurselor naturale. Desi nu au fost decat 15 comunicari, totusi discutiile s-au prelungit destul de mult, ceea ce demonstreaza, cred, interesul de care s-au bucurat comunicarile prezentate, dar si profesionalismul dovedit de participanti. A doua sectiune s-a referit la Noi solutii în energetica actuala si de perspectiva. Eficienta energetica. A treia sectiune s-a ocupat de Minimizarea consumurilor si pierderilor. Reciclarea materialelor, iar a patra sectiune a dezbatut Faurirea unei economii durabile prin utilizarea rationala a resurselor naturale, energiei si materialelor. Pretutindeni, temele au trezit un viu interes, manifestat si prin discutiile din pauze. La fiecare sectiune s-au facut eforturi din partea moderatorilor pentru a se respecta timpul alocat.
Desigur, discutiile nu se pot prelungi la nesfarsit, oricat de interesante ar fi subiectele dezbatute. Simpozionul nu urmareste sa epuizeze diverse subiecte de interes stiintific, ci doar sa faca auzite preocuparile celor din diverse domenii, sa puna fata în fata pe cei cu preocupari comune sau asemanatoare si – nu în ultimul rand – sa adune la un loc preocupari stiintifice de granita, care se întrepatrund cu cele ale unor alte domenii. Privind astfel lucrurile, este putin probabil ca se va gasi vreodata echilibrul perfect între timpul alocat si succesul dezbaterilor. Este de asemenea dificil de a aduna în cadrul aceleiasi sectiuni comunicarile cele mai potrivite cu tema din titlu, dar ar putea fi gasite modalitati de îmbunatatire.
Astfel, s-ar putea solicita participantilor rezumate mai ample care, dupa ce vor fi acceptate, sa poata fi puse la dispozitia si celorlalti participanti pentru a sti mai bine ce se discuta în cadrul fiecarei sectiuni si a putea, astfel, participa si la alte sectiuni decat cea a propriei comunicari. Ar fi mai usor si pentru organizatori de a alege comunicarile proprii fiecarei sectiuni. Totodata, pentru a se evita prelungirea timpilor alocati, mai ales ca s-ar putea ca anumite discutii sa nu intereseze pe toti participantii la o anumita sectiune, s-ar putea prevedea si timpi suplimentari – a doua zi, bunaoara – numai pentru discutiile dintre cei interesati si/sau convenirea asupra unor colaborari.