VIZITA PROFESORULUI LESTER BROWN IN ROMANIA
Data: 1-15 octombrie 2006
Un eveniment cu semnificatii deosebite pentru comunitatea academica si publicul interesat de problemele globalizarii l-a constituit vizita profesorului Lester Brown la Bucuresti, în zilele de 18 si 19 septembrie a.c.
Profesorul Lester R. Brown este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume, creatorul Institutului pentru Veghea Mondiala – World Watch Institut din Washington DC.
In anul 1972 s-a înfiintat Clubul de la Roma, care a semnalat marile probleme ale civilizatiilor secolului al XX-lea, subliniind doua aspecte principale: descresterea/epuizarea rezervelor de resurse naturale, datorata dezvoltarii industriale si cresterii demografice, si epuizarea unor resurse regenerabile, datorata ritmului accentuat de consum, avandu-se în vedere timpul necesar pentru regenerare (acestea sunt padurile planetei, sursele de apa potabila freatica consumata pentru irigari, solurile agricole). Acestea conduc si la degradarea mediului natural. Concluzia Clubului de la Roma, asociatie mondiala de savanti, a fost sa ceara guvernelor lumii stoparea dezvoltarii industriale, fapt inacceptabil si respins de lumea civilizata.
In acest context a înfiintat prof. Lester Brown, în anul 1974, World Watch Institut, care începand din anul 1984 a publicat în fiecare an rapoartele anuale intitulate: Probleme globale ale omenirii – Starea lumii (State of the World), traduse în 35 de limbi si lansate în acelasi timp în diferite tari de pe glob. Din anul 1987, aceste rapoarte au fost traduse si publicate si în limba romana, din initiativa dlui Ion Iliescu, pe atunci director la Editura Tehnica, fiind scutite de plata drepturilor de autor prin generozitatea profesorului Lester Brown.
In anul 2001, prof. Lester Brown a parasit postul de director al Institutului pentru Veghea Mondiala, al carui colaborator a ramas, si a întemeiat Institutul pentru Politica Economica a Planetei.
In anul 2003 el a publicat o carte-manifest: Planul B, pentru salvarea unei planete sub presiune si a unei civilizatii în impas, considerata de specialisti de aceeasi anvergura ca primul Raport al Clubului de la Roma din anul 1974, care a avertizat comunitatea mondiala asupra pericolelor majore care pandesc omenirea si natura actuala. Pentru a se evita distrugerea planetei, prof. Lester Brown propune: promovarea unui buget pentru redresarea planetei prin ONU si organismele sale financiare; folosirea tehnicilor actuale pentru apararea si reconstructia mediului; promovarea reciclarii materiilor prime, care se face în mod natural în mediu; o etapa scurta în care sa se faca trecerea de la folosirea resurselor fosile (petrol, gaze, carbuni) la utilizarea resurselor regenerabile (eolian, biomasa, hidrogen, fotovoltaic, maree).
In ziua de 18 septembrie a.c., prof. Lester Brown a tinut o prelegere despre starea lumii actuale la Academia de Stiinte Agricole si Silvice, din care retinem ca pe plan social mondial, China – a carei populatie reprezinta 20% din populatia globului – înregistreaza cresteri economice spectaculoase, cu 10%/an la PIB, si India cu 7%/an la PIB. În prezent China si India reprezinta 1/3 din populatia lumii.
Pana acum 10 ani, 20% din populatia bogata a lumii consuma 80% din resursele naturale, din care SUA consuma 35% din resursele Pamantului. Modelul acesta s-a schimbat, iar societatea actuala are cu totul alti parametri.
Fenomenul cel mai distructiv al Terrei îl constituie încalzirea planetei, care este sursa catastrofelor naturale – incendii de paduri, uragane, furtuni, inundatii – care provoaca pierderi de vieti omenesti si materiale uriase. În aceste conditii este necesara gasirea unor solutii pentru restructurarea economiei mondiale prin: trecerea de la economia risipei de resurse economice la reciclarea acestora; restructurarea mijloacelor de transport cu consum mare de energie, dezvoltarea mijloacelor de transport colective satisfacatoare pentru utilizatori si trecerea la economia sociala de piata, care functioneaza în Suedia si Norvegia de peste cincizeci de ani. Se pune întrebarea: Va învinge civilizatia actuala fortele care îi ameninta existenta?
In ziua de 19 septembrie a.c., prof. Lester Brown s-a întalnit cu membrii Clubului de la Roma, la Institutul Bancar din Bucuresti.