Dr. ing. OCTAVIAN COSOVLIU la opt decenii de viata si aproape sase decenii de activitate profesionala
Data: 1-15 octombrie 2007
Dr. ing. Octavian Cosovliu a implinit la 18 septembrie 2007 o frumoasa varsta – 80 de ani, pe care o aniverseaza in plina si fructuoasa activitate profesionala.
Personalitate marcanta a stiintei si ingineriei constructiilor din Romania, membru sau membru de onoare a numeroase societati si asociatii profesionale nationale si internationale, presedinte al Filialei Galati a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania din 1990, dr. ing. Octavian Cosovliu a reusit performanta rara de a imbina activitatea de proiectare cu cea de cercetare si coordonare a executiei, precum si cu cea didactic-universitara, pe un pronuntat fond de activism civic.
Dr. ing. Octavian Cosovliu s-a nascut la 18 septembrie 1927 la Braila, unde a si absolvit scoli de notorietate, dovedind o mare dragoste fata de invatatura, desavarsindu-si educatia aleasa primita in familie si conturandu-si un ideal profesional realist, pentru care a simtit o mare atractie si caruia i-a ramas fidel slujitor, dar si un adevarat pionier in abordarea problemelor profesionale dificile – ingineria constructiilor.
Pregatirea tehnica superioara si-a insusit-o in „dulcele targ al Iesilor“, perioada care si-a pus puternic amprenta asupra personalitatii sale prin plurivalenta vietii universitare iesene: mediu academic exigent, viata artistica bogata, viata culturala efervescenta. Toate acestea s-au petrecut intr-o perioada foarte dificila din istoria tarii noastre, in anii saraciei postbelice, 1946 – 1951, tanarul Octavian Cosovliu afirmandu-se ca si anterior, prin performantele pregatirii.
Reintors, ca tanar specialist, pe meleagurile natale, s-a integrat usor in colectivul entuziast si cu experienta profesionala, asimiland cu sete notiuni practice si avand continuu in minte modelele profesionale pe care si le alesese: academicianul Stefan Balan si profesorul Aurel Beles, personalitati carora ulterior li s-au adaugat si profesorii Alexandru Cismigiu si Emilian Titaru, pe care i-a consultat in cele mai dificile probleme profesionale cu care s-a confruntat.
Debutul vietii sale profesionale s-a petrecut pe fondul crizei de specialisti si al constrangerilor impuse de limitarea resurselor, intr-o societate pornita pe alte baze si cu nevoi uriase si stringente de locuinte, dotari sociale si spatii industriale. In plus, probleme strict tehnice, ale profesiei de constructor, framantau cercurile de ingineri din tara si tanarul Octavian Cosovliu s-a racordat responsabil acestor provocari: cautarea unor metode de calcul structural, care sa se situeze mai aproape de proprietatile reale ale materialelor; cunoasterea proprietatilor reale de rezistenta si deformatie ale pamanturilor, necesare calculului structurilor de rezistenta ale constructiilor, pentru care se modificase recent metoda de calcul.
Pentru inginerul constructor Octavian Cosovliu aceste probleme n-au ramas la stadiul de simple provocari ale breslei, pe de o parte pentru ca a continuat toata viata sa studieze si sa se perfectioneze, iar pe de alta parte, pentru ca se constituiau in vulnerabilitati acute ale zonei geografice Galati – Braila – Focsani in care activa, care se caracterizeaza prin soluri de fundare dificile, de tip aluvionar-loessoid, macroporice si sensibile la umezire, cu risc seismic ridicat.
Implicat activ in viata „cetatii“, dr. ing. Octavian Cosovliu si-a dedicat viata profesionala studierii, cercetarii, fundamentarii teoretice si aplicarii rezultatelor studiilor si cercetarilor constructiilor fundate pe soluri loessoide macroporice, vulnerabile la umezire, in contextul unui risc seismic crescut.
Din 1959 este transferat la Galati, unde se loveste de aceleasi probleme, poate chiar mai puternic, si unde trece din domeniul de executie a constructiilor in cel de proiectare, primind si functii de conducere in cadrul Institutului Regional de Proiectare Galati.
Timp de peste trei decenii se dedica acestor studii, materializandu-le intr-un volum stiintific intitulat Fundarea pe loessuri si pamanturi loessoide, redactat impreuna cu regretatul sau colaborator, ing. Vladimir Dianu si publicat in 1984 in Editura Academiei, si o teza de doctorat cu titlul Studiu asupra conlucrarii structurii cu terenul de fundatie la unele tipuri de cladiri cu cinci nivele fundate pe loess in regiunea Galati, sustinuta in 1986 in cadrul Institutului de Constructii din Bucuresti, sub coordonarea stiintifica a prof. dr. ing. Nicolae Topa si prof. dr. hon. causa Ion Stanculescu din cadrul aceluiasi institut.
Doctor inginer Octavian Cosovliu a fost atestat pentru calitatea de verificator de proiecte in constructii din beton, beton armat, zidarie, constructii din otel si lemn (1972), expert tehnic pentru siguranta si stabilitatea constructiilor (1972), expert tehnic in domeniul analizei, reabilitarii si consolidarii constructiilor de patrimoniu – monumente de arta, istorice si de arhitectura (2007).
In indelungata sa activitate a efectuat peste 600 de verificari tehnice si peste 700 de expertize tehnice, incluzand multe edificii monumentale: Catedrala Arhiepiscopala Galati, Prefectura Galati, Palatul Navigatiei, sediul Regionalei CFR, Biserica Greaca din Braila etc.
Este membru, membru fondator sau de onoare a numeroase asociatii profesionale, in unele avand si responsabilitati de conducere: Societatea Internationala de Mecanica a Pamanturilor si Inginerie de Fundatii (din 1975); Asociatia Inginerilor Constructori din Romania (din 1990); Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (din 1990, la reinfiintare) – fiind presedinte al Filialei Galati de la infiintare; Asociatia Inginerilor Proiectanti de Structuri (din 1990); Comisia Nationala de Comportare „in situ“ a Constructiilor (din 1984); Asociatia Romana de Inginerie Seismica (din 1993); Academia de Stiinte din New York, sectia Inginerie (din 1998).
A elaborat numeroase studii si cercetari in constructii, comunicate la numeroase manifestari stiintifice, nationale sau internationale, la care a participat, publicate in lucrarile acestora.
In colectivul pe care l-a coordonat a creat o adevarata scoala, dovedind si reala vocatie pentru a-si impartasi si transmite cunostintele, ceea ce s-a valorizat in adevaratul sens al cuvantului in perioadele in care, fiind solicitat de Institutul Politehnic Galati, apoi Universitatea Dunarea de Jos din Galati, a functionat drept cadru didactic asociat, cu functie de conferentiar, ca titular al cursurilor: Constructii si instalatii in industria alimentara, in cadrul Facultatii de Tehnologia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola (1960 – 1965); Mecanica rationala si analitica, Rezistenta materialelor, Teoria elasticitatii si Statica si dinamica constructiilor, pentru specializarea de subingineri Constructii civile, industriale si agrozootehnice, functionand in cadrul aceleiasi facultati de mai sus (1975 – 1986); Amenajari in turism si agroturism, pentru specializarea Alimentatie publica si Turism din cadrul Facutatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor (1999 – 2007).
Omul si inginerul Octavian Cosovliu a avut si are o pasiune devoratoare pentru profesie, care nu i-a lasat timp sa imbatraneasca, avand si acum biroul plin de proiecte.
Ingeniozitatea, inteligenta, corectitudinea, simtul raspunderii, prietenia, empatia, loialitatea, modestia, caldura sufleteasca, omenia si prestatia civica excelenta au fost si au ramas pentru profesionistul dr. ing. Octavian Cosovliu valori proprii pline de continut, recunoscute de absolut toti cei care l-au cunoscut si cu care a colaborat. Om cu vasta cultura, mereu dornic de schimb de idei, de o mare sensibilitate, a ramas cu aceeasi sete de lectura si muzica bune.
Ancorat puternic in realitate, dr. ing. Octavian Cosovliu s-a dovedit proiectantul cinstit, corect, modest si mereu amabil, care nu a facut nicio concesie tehnica, indiferent de timp, de politica sau de presiunile exercitate. Constructiile proiectate si ridicate in Galati in ultima jumatate de veac sub „bagheta de maestru“ a inginerului constructor Octavian Cosovliu au rezistat tragicului moment „al adevarului“ din 4 martie 1977 si apoi zguduirilor serioase si repetate din deceniul seismic 1985 – 1995.
Pentru puterea de munca, deschiderea de comunicare si tezaurul profesional pe care-l detine nu gasim decat o explicatie: PASIUNEA NU OBOSESTE NICIODATA!
Cunoscand cate proiecte mai are in lucru, ii uram multa sanatate si viata lunga, uitand ca mai exista si batranete... la altii!
Alte articole




