PRECIZARI PRIVIND ACCESAREA FONDURILOR STRUCTURALE
Data: 1-15 octombrie 2007
Uniunea Europeana a decis alocarea de fonduri structurale si de coeziune pentru a reduce decalajele de dezvoltare regionala, devenite tot mai mari odata cresterea numarului tarilor comunitare.
Romaniei ii vor fi alocate, in perioada 2007 – 2013, fonduri structurale si de coeziune in valoare de 19,2 miliarde euro. Vor fi sustinute investitii in infrastructura, educatie, cercetare, dezvoltarea IMM-urilor, investitii in agricultura sau masuri pentru dezvoltarea zonelor rurale, care sunt finantate din urmatoarele fonduri:
– Fonduri Europene de Dezvoltare Regionala (FEDR), care acorda sprijin pentru infrastructura de transport, mediu, pentru IMM-uri, energie, educatie, sanatate, turism, cercetare-dezvoltare, cooperare teritoriala;
– Fondul Social European (FSE), destinat educatiei si formarii profesionale, cresterea eficientei administrative, adaptabilitatii fortei de munca, incluziunii sociale;
– Fondul de Coeziune (FC), care va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari de transport si mediu.
– Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADER), care este un fond complementar. Sumele de aici vor fi alocate sub forma de subventii agricultorilor, dar si pentru investitii in acest sector;
– Fondul European pentru Pescuit (FEP), tot un fond complementar, care sustine investitiile in domeniul piscicol.
PRINCIPIUL RAMBURSARII CHELTUIELILOR
Trebuie tinut cont de faptul ca in cazul fondurilor structurale se opereaza pe principiul rambursarii cheltuielilor efectuate de beneficiarii eligibili. Cei care sunt acceptati in program trebuie sa prefinanteze proiectele fie din fonduri de stat, fie din fonduri private. Decontarea se face abia dupa verificarea proiectelor. Nivelul grantului sustinut din fonduri europene variaza intre 30 si 85% din cheltuielile eligibile.
Un proiect pentru care se solicita alocarea de astfel de fonduri trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a fi acceptat:
? este dezvoltat si implementat pe teritoriul Romaniei;
? se regaseste pe lista operatiunilor eligibile, iar lista este data in Programul Cadru de Implementare;
? se adreseaza unui grup tinta sau unei zone;
? durata si valoarea finantarii solicitate se incadreaza in limitele din cererea de proiecte;
? respecta politicile si normele comunitare si nationale in ceea ce priveste ajutorul de stat, achizitiile publice, respectiv egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila.
PASII DE URMAT
Iata care sunt principalele etape pe care o persoana care doreste sa acceseze fonduri structurale este obligata sa le urmeze:
? beneficiarii eligibili completeaza cererea de finantare si anexele. Trebuie spus ca exista un model unic de cerere de finantare pentru toate tipurile de fonduri structurale, doar anexele difera;
? cererea de finantare este transmisa Organismului International/Autoritatii de Management;
? se verifica daca solicitantul este in conformitate administrativa cu institutia la care a fost depusa cererea;
? urmeaza verificarea eligibilitatii proiectului;
? se face evaluarea tehnica si financiara a proiectului;
? proiectul este aprobat;
? ultima etapa este aceea a semnarii contractului de finantare.
ACTELE NECESARE
Pentru depunerea unui proiect sunt necesare: analiza economico-financiara; analiza de risc; studiul de fezabilitate; proiectul tehnic, acolo unde este cazul; autorizatia de constructie; avizul de mediu; evaluarea strategica de mediu; documente de confirmare a cofinantarii; titlul de proprietate/act de concesiune; documentele contabile ale firmei; cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna cererea de finantare si al persoanei responsabile de proiect; adeverinta potrivit careia solicitantul nu are datorii la bugetul de stat, obtinuta de la Administratia Financiara.
Alte articole


