ZIUA INGINERULUI ROMAN – aniversata de filialele AGIR
Data: 1-15 octombrie 2007
Sarbatorirea Zilei Inginerului la Filiala AGIR Galati
Devenita traditie pentru inginerii din Romania, sarbatorirea Zilei Inginerului a fost organizata la Galati pe data de 18 septembrie a.c., cu intentia de a sarbatori in aceeasi zi implinirea a opt decenii de viata de catre dl dr. ing. Octavian Cosovliu, presedintele Filialei AGIR Galati.
Evenimentul a fost coordonat de un Comitet de onoare alcatuit din:
– dr. ing. EurIng Mihai Mihaita, presedintele AGIR;
– Prea Sfintia Sa dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos;
– ing. dipl. Mihai Capra, prefectul judetului Galati;
– ing. dipl. Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galati;
– prof. dr. ing. Mircea Bulancea, prorector Universitatea Dunarea de Jos, Galati;
– prof. dr. ing. Theodor Munteanu, prorector Universitatea Dunarea de Jos, Galati.
El a fost organizat de un comitet alcatuit din: prof. dr. ing. Rodica Alexandru, vicepresedinte Filiala AGIR Galati; prof. dr. ing. Corneliu Popa, membru Filiala AGIR Galati; conf. ing. Vasile Alexandru, Universitatea Dunarea de Jos, Galati; drd. ing. Ghiorghe Moraru, secretar Filiala AGIR Galati.
In desfasurarea sa, evenimentul a fost onorat de prezenta conducerii AGIR – dl presedinte dr. ing. EurIng Mihai Mihaita, conducerea judetului Galati, prefect ing. dipl. Mihai Capra, prof. dr. ing. Viorel Manzu, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati, P.S. Sa dr. Casian Craciun, Episcopul Chiriarh al Dunarii de Jos – Galati, prof. dr. ing. Mircea Bulancea, prorector al Universitatii Dunarea de Jos – Galati.
Manifestarea a cuprins doua parti, care s-au desfasurat astfel:
• In prima parte s-au rostit cuvinte de salut din partea oaspetilor si invitatilor, care au subliniat atat semnificatia Zilei Inginerului, cat si importanta sociala si locul inginerului in societatea de azi si de maine. In acest context, dl presedinte Mihaita, amintind rolul si locul ingineriei si inginerilor in societatea moderna, a spus, intre altele: „Cu ocazia sarbatoririi zilei noastre, sa ne reamintim ca ingineria a fost intotdeauna in inima tuturor schimbarilor pentru ca inspira si realizeaza. In aceasta perioada, tara noastra este marcata de profunde transformari in care inginerii si-au adus si isi pot aduce o contributie esentiala. Noi nu ne multumim sa observam evenimentele, in special pe cele tehnico-economice, ci incercam sa le stapanim si sa le orientam. Extrem de actuale pentru realitatea de astazi, cuvintele politicianului I. C. Bratianu, cel care a fost, alaturi de Carol I, fauritorul Romaniei moderne, au o rezonanta deosebita: «Tara nu se poate ridica decat prin ingineri!» Inginerul dornic de progres va trebui sa preia intreaga experienta a generatiilor anterioare. Intr-o lume a schimbarilor, el trebuie sa fie primul care sa determine aceste schimbari si primul care sa fie pregatit a le accepta.“
La randul sau, dl prefect al judetului a insistat asupra nevoii de a acoperi cu ingineri posturile de profil din cuprinsul administratiei judetului.
O interventie interesanta a prezentat rectorul Universitatii Dunarea de Jos, care s-a referit la adaptarea din mers a scolii de inginerie la necesitatile concrete ale pulsului social si economic al evolutiei mondiale.
In cuvantul sau, P.S.S. dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, a subliniat aportul inginerilor la realizarea unui important program de constructii si reabilitari de locasuri de cult ortodox, program care – desfasurat pe ani – acopera un volum de peste 400 de obiective.
• In cea de a doua parte a manifestarii au fost prezentate doua materiale privind probleme ingineresti actuale, referitoare la constructii, urbanism si echipari utilitare urbane. In acest cadru, prof. dr. ing. Octavian Cosovliu a dezvoltat tema privind Constructii – prezent si viitor, in cadrul careia a analizat cateva dintre problemele majore ale conceptiei si cercetarii in constructii, dupa care a prezentat – in briefing – cateva ilustrari vizuale de constructii inalte, constructii cu deschideri mari si constructii speciale (aerostatice, gonflabile, pe cabluri s.a.). In continuare, dna arh. Eleonora – Doina Marin, arhitect sef al municipiului Galati, a prezentat o serie de probleme legate de urbanistica actuala si de perspectiva a municipiului Galati.
La finalul manifestarii a fost sarbatorit prof. dr. ing. Octavian Cosovliu la implinirea a opt decenii de viata si peste cinci decenii de activitate profesionala. Cu aceasta ocazie, domnul presedinte Mihai Mihaita i-a inmanat – in cadrul oficial creat – Medalia de Excelenta AGIR, in semn de recunoastere a profesionalismului, moralitatii si daruirii, valori care au marcat indelungata sa activitate in cadrul Asociatiei.
De asemenea, in cadrul manifestarii aniversare a fost lansat volumul Dr. ing. Octavian COSOVLIU la opt decenii de viata, aparut in Editura Academica, 2007, editor prof. dr. ing. Rodica Alexandru.
Manifestarea s-a incheiat cu un cocktail oferit participantilor.
Au luat parte peste 60 de membri si invitati.
Dr. ing. Octavian Cosovliu,
presedintele Filialei AGIR Galati
ZIUA INGINERULUI LA SUCEAVA
Cu ocazia Zilei Inginerului Roman, pe data de 14 septembrie a.c. a avut loc in cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor din Suceava o intalnire a domnului dr. ing. Petru Epure, reprezentant al firmei EPI-SISTEM SRL, cu profesori de liceu cu norma de predare a disciplinelor cu profil ingineresc, dar si matematica si fizica. Au participat, de asemenea, cadre didactice ale facultatii gazda, interesate in oferta cu care firma EPI-SISTEM s-a prezentat.
Firma EPI-SISTEM SRL a fost fondata in 2002 si promoveaza echipamente, software si tehnologii avansate pentru institutii de invatamant si societati din industrie, fiintand pe langa Centrul de Transfer Tehnologic din Universitatea Brasov.
In cadrul intalnirii au fost prezentate o serie de echipamente si instrumente cu utilizare in procesul didactic, atat la nivel liceal, cat si universitar. Printre subiectele abordate in cadrul prezentarii mentionam: sisteme si placi de achizitie de date; accesorii si sisteme de conditionare semnal; interfete COM, GPIB, USB; aparatura de masura si control; senzori si actuatori; sisteme pentru masurari electrochimice; laseri si sisteme optice de masura; detectoare de radiatii; aparatura de laborator (chimie, fizica, tehnologie, electronica); module si softuri educationale.
Evenimentul a marcat inca un punct din lista de manifestari pe care Filiala AGIR Suceava si-a propus a le realiza pe parcursul acestui an.
Dr. ing. George Mahalu
ZIUA INGINERULUI SI 10 ANI DE EXISTENTA A FILIALEI AGIR TIMIS
Adunarea generala festiva pentru sarbatorirea celor doua evenimente a avut loc la 21 septembrie a.c. si s-a tinut in sala Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara, fiind onorata de prezenta presedintelui AGIR, domnul dr. ing. Mihai Mihaita.
Festivitatea a fost deschisa de catre vicepresedintele AGIR si presedinte al Filialei AGIR Timis, domnul prof. dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu, care a anuntat prezidiul manifestarii, format din domnii profesori doctori ingineri: Mihai Mihaita, Alexandru Moisuc, Marin Trusculescu, Nicolae Robu, Tiberiu Babeu si Sorin Maxim, presedinte al Agentiei de Dezvoltare Vest, precum si prezenta in sala a trei fosti rectori ai Universitatii Politehnica din Timisoara, si anume doamna prof. dr. ing. Coleta De Sabata si domnii prof. dr. ing. Ioan Cartis si Alexandru Nichici. De asemenea, dl prof. Babeu a remarcat prezenta unor eminente personalitati, cum sunt domnii profesori: dr. ing. Mircea Bejan, presedinte al Filialei AGIR Cluj, dr. ing. Dumitru Mnerie, rector al Universitatii Ioan Slavici din Timisoara, dr. ing. Valeriu Tabara, dr. ing. Petru Andea, doamna ing. dipl. Maria Grapini, domnul dr. ing. Titu Bojin, precum si a altor ingineri de seama care au venit sa omagieze cele doua evenimente evocate si care activeaza in cadrul celor opt cercuri si opt societati ingineresti din cadrul Filialei AGIR Timis.
In deschiderea alocutiunii sale, presedintele AGIR, domnul dr. ing. Mihai Mihaita, a adus salutul conducerii AGIR, exprimandu-si satisfactia pentru bunele rezultate obtinute de Filiala AGIR Timis din 1997 pana in prezent si remarcand activitatea sustinuta a Comitetului filialei, drept pentru care, in numele conducerii AGIR, a acordat Medalia de Excelenta presedintelui Filialei AGIR Timis, dl prof. dr. ing. Tiberiu Babeu, mentionand ca aceasta distinctie a fost conferita anterior si secretarei Filialei AGIR Timis, doamna ing. dipl. Viorica Balan.
Dupa o evocare a importantei datei de 14 Septembrie – Ziua Inginerului Roman – presedintele AGIR a anuntat ca prin HG nr. 970 din 22 august 2007, AGIR este recunoscuta de stat ca fiind o asociatie de utilitate publica, beneficiind de toate drepturile conferite in acest sens de OG 26/2000 si Legea 246/2005. Presedintele a subliniat ca aceasta recunoastere este fireasca, deoarece AGIR are o istorie de peste 126 de ani si a fost recunoscuta de utilitate publica chiar la o luna de la infiintare. Dupa o stradanie de 18 ani, s-a redobandit in sfarsit acest statut, eveniment care constituie un motiv de satisfactie pentru toti membrii asociatiei.
In continuare a luat cuvantul presedintele Filialei ASTR Timis, domnul prof. dr. ing. Marin Trusculescu, care, dupa ce a felicitat Filiala AGIR Timis pentru rezultatele obtinute in cei 10 ani de la infiintare, a aratat unele aspecte ale bunei colaborari intre cele doua filiale, cu indemnul de a continua si pe viitor in acest sens.
Gazda festivitatii, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, domnul prof. dr. ing. Nicolae Robu, a adresat in continuare un cuvant omagial, dupa care a trecut in revista o serie de actiuni tehnico-stiintifice intreprinse de membrii AGIR, majoritatea cadre didactice ale Politehnicii timisorene, dar si de ingineri educati in aceasta scoala, astazi recunoscuti fara rezerve in majoritatea tarilor europene.
A urmat apoi un moment de reculegere in memoria celor disparuti in ultimul timp, dupa care secretara Filialei AGIR Timis, doamna ing. dipl. Viorica Balan, a subliniat principalele actiuni si preocupari ale Filialei, si anume:
– permanente: cresterea numarului de membri si reactivarea cercurilor si societatilor ingineresti;
– periodice: tinerea festivitatii anuale a Zilei Inginerului, coroborata cu omagierea unor personalitati importante ingineresti; sarbatorirea anuala a zilei de 8 Martie, cu prezentarea reusitelor profesionale ale unor femei-inginer; participarea la manifestarile incadrate sub genericul Zilele Academice Timisene; marcarea prin actiuni adecvate a Zilei Mondiale a Calitatii, a Zilei Mondiale a Apei, a Zilei Mondiale a Mediului si, in fine, incepand cu anul 2001, promovarea impreuna cu Primaria locala a Saptamanii Calitatii Timisorene, care in cele sase editii parcurse au totalizat 103 manifestari tehnico-stiintifice, cu prezentarea a 386 de referate pe tema calitatii; implicarea si sprijinirea unor actiuni de promovare a energiilor alternative, a biocombustibililor, reciclarea deseurilor, preocupari privind protectia antiseismica, protectia la foc etc.;
– publicatii: incepand cu anul 2001, anual, Filiala AGIR Timis asigura realizarea a cate unui numar din Buletinul AGIR, cu articole si referate ale inginerilor timiseni;
– concursul anual Cartea tehnica, dotat cu premii.
In continuare, doamna ing. dipl. Viorica Balan a trecut la acordarea Diplomei aniversare de 10 ani unor membri AGIR care au desfasurat o activitate deosebita in cadrul Filialei si unor personalitati care au sustinut aceasta activitate.
Festivitatea s-a incheiat cu un asortat bufet suedez oferit de sponsorii mobilizati de neobosita secretara a Filialei noastre.
Ing. dipl. Nicolae Fantanaru,
Filiala AGIR Timis
Alte articole


