CAND SE VA TRAGE LINIE SI SE VA ADUNA...
Data: 1-15 octombrie 2008
Campania electorala (atat cea legala, cat si cea mascata) nu poate eluda, in niciun fel, bilantul legislaturii care se va incheia odata cu alegerile de la 30 noiembrie a.c. Cum era de asteptat, detinatorii puterii pun accentul pe rezultatele pozitive, iar opozantii nu vad decat jumatatea goala a paharului. Un tablou veridic nu poate fi, insa, conturat prin apelul la media aritmetica dintre pozitiv si negativ intrucat sunt domenii a caror situatie, dupa patru ani de la precedentul scrutin, nu pot fi cuantificate. Cum s-ar putea masura, de pilda, marasmul moral care a cuprins, in largime si in adancime, aproape toate straturile societatii, esecul asa-numitei lupte impotriva coruptiei, dar si castigul in planul mentalitatilor obtinut in urma dobandirii de catre tara noastra a statutului de membru cu drepturi depline al UE, ori schimbarile, in bine, din sfera cercetarii stiintifice si tehnice?
Fireste, fiecare alegator judeca lucrurile, in primul rand, prin prisma situatiei lui, inainte de toate in sfera materiala. Dar, incontestabil, in actuala legislatura a devenit mult mai clara, mai evidenta, mai palpabila legatura dintre individ si societate, in acest sens pledand o multitudine de fapte. Incepand cu evolutiile cursului de schimb, care au influentat preturile intr-o foarte mare masura, continuand cu deficitele de cont curent, comercial si bugetar (care au determinat erodarea puterii de cumparare) si terminand cu rata inflatiei (ca efect al ratarii sistematice a tintelor propuse, in functie de care „se misca“ intregul mecanism social) totul a relevat - fie si numai in sfera economica - dependenta de conjuncturile interne si externe, in contextul proceselor de integrare si de globalizare. Cea mai puternica expresie a acestei conexiuni o constituie efectele crizei financiare internationale asupra situatiei din tara noastra. In pofida multor asigurari oficiale potrivit carora „noi vom fi ocoliti“, exista – la ora actuala – suficiente argumente care arata ca circumstantele s-au petrecut si se petrec in sens contrar.
Astfel, cand tragem linia si adunam (in sens metaforic, desigur) constatam ca lucrurile nu sunt deloc simple, iar evaluarea prestatiilor politice ale celor care ne solicita votul nu poate fi corecta daca vom ceda emotiilor si nu vom da prioritate factorului rational. Intrucat programele (ofertele) de guvernare vizeaza tocmai politicile la scara nationala, avem termeni de comparatie din actuala legislatura pentru a ne da seama in ce proportii, unele sau altele, ne vor influenta in bine viata personala, familiala. Doar in masura in care candidatii (partide si persoane deopotriva) isi vor asuma raspunderea pentru ceea ce nu s-a realizat si, mai ales, pentru ceea ce nu s-a facut asa cum se cuvine, vor dobandi acel minimum de credibilitate care determina optiunea de vot. Daca nu, nu...