Conferinta Diaspora in cercetarea stiintifica romaneasca
Data: 1-15 octombrie 2008
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica in colaborare cu Academia Romana, sub patronajul primului-ministru al Romaniei, a organizat in perioada 17 – 19 septembrie a.c. conferinta stiintifica avand ca subiect prezentarea cercetatorilor din diaspora si a rezultatelor stiintifice obtinute de acestia.
La conferinta au participat 450 de cercetatori romani din tara si din strainatate stabiliti in 19 tari, ca Spania, Germania, Franta, SUA, Italia, Ungaria, Olanda, Republica Moldova, Israel, Belgia, Canada, Anglia s.a.
La deschiderea lucrarilor in plen a participat Janez Potocnic, comisarul european pentru stiinta si cercetare.
In cele trei zile in care s-a tinut conferinta au avut loc 21 de workshop-uri in tot atatea locatii din Capitala. Workshop-urile exploratorii s-au desfasurat in conditii foarte bune, in universitati, institute de cercetare si la institutele Academiei Romane. Domeniile in care au fost prezentate comunicarile sunt: matematica, chimia, protectia mediului, arhitectura, nanotehnologiile, biomedicina, fizica si stiintele ingineresti, fizica Pamantului, energia, economia.
Evenimentul este considerat cea mai importanta manifestare stiintifica a anului 2008. Prin aceasta conferinta s-au urmarit mai multe scopuri. Scopul principal a fost prezentarea celor mai importante contributii stiintifice ale cercetatorilor romani din diaspora in problemele stiintifice pentru care sunt angajati la unitatile de cercetare din tarile in care isi au resedinta si de a usura colaborarile nationale si internationale, de a prezenta rezultatele stiintifice. S-a urmarit si ideea de a gasi caile posibile de intoarcere a inteligentei romanesti in tara.
Dl Jose Manuel Silva Rodriguez, directorul cercetarii din Comisia Europeana, a apreciat ca resursele umane pot fi recuperate prin fonduri structurale si colaborarea partilor interesate.
Dl Anton Anton, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, a afirmat ca in acest an s-au intors in Romania 50 de tineri cercetatori si a declarat ca acest fapt constituie un succes, intrucat nu s-a intors in anii precedenti niciunul. „Este utopic sa iti imaginezi ca exista mijloace coercitive de a aduce din strainatate pe toti romanii. Problema nu este sa ii aducem aici pe cei plecati si incadrati, dar printr-o solidaritate cu rezidentii din diaspora se poate realiza o imagine reala si corecta a stiintei si culturii romanesti si implicarea lor in proiectele elaborate de cercetatorii romani.“
Comunitatea stiintifica romaneasca acorda o deosebita importanta stiintei, tehnologiei si inovarii pentru dezvoltarea societatii cunoasterii si rezolvarea problemelor privind progresul social si economic. In acest sens, pentru valorificarea resurselor umane din diaspora sunt elaborate mecanismele de colaborare dintre cercetatorii romani indiferent in ce tara traiesc si cei care locuiesc in tara.
In ultima zi a conferintei au avut loc discutii in plen, in care s-au abordat subiecte cheie pentru sistemul national de cercetare-dezvoltare-inovare si prezentarea rapoartelor workshop-urilor.
In incheierea conferintei, participantii au fost invitati la un eveniment artistic organizat la Ateneul Roman si au luat parte la excursii in teritoriu.
Alte articole


