Energie pentru megaorase
Data: 1-15 octombrie 2008
Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME) a organizat in colaborare cu Electrica SA, sub patronajul Ministerului Economiei si Finantelor, conferinta cu tema Dezvoltarea conceptului de securitate a furnizarii si distributiei energiei electrice si termice pentru Zona Metropolitana Bucuresti. Evenimentul face parte din planul de manifestari organizate de Consiliul Mondial al Energiei in anul 2008. Aceasta conferinta este prima dintr-un ciclu care analizeaza problemele energiei pentru marile orase ale lumii.
Conferinta s-a axat pe discutarea cererii de energie electrica si termica, securitatea si fiabilitatea furnizarii catre consumatori a acestora, pe baza unor tehnologii noi in curs de dezvoltare. S-au facut propuneri si recomandari, care au fost trimise factorilor de decizie locali si regionali pentru a fi analizate si aplicate in orasele mari ale Romaniei. Moderatorii conferintei au fost domnii dr. ing. Iulian Iancu, presedintele CNR – CME, dr. ing. Alexandru Sandulescu, director general in MEF; ing. dipl. Corneliu Stan, director general Electrica SA.
Subiectele luate in discutie au fost prezentate de specialisti de renume, cunoscuti in cercurile de specialitate din tara si strainatate.
Prezentam vorbitorii si subiectele sustinute: Concept de sistem sigur si fiabil de furnizare a energiei electrice in Zona Metropolitana Bucuresti, Dan Stanculescu, director Electrica SA; Alimentarea cu electricitate a Zonei Metropolitane Bucuresti. Prezent si viitor, Marian Cernat, director UnO-DEN, Transelectrica SA; Aspecte privind reglementarea serviciilor de transport si distributie a energiei electrice in marile orase, Otilia Marin, director Directia Tarife de retea – ANRE; Rolul utilizarii rationale in cresterea securitatii in alimentarea cu energie a marilor aglomerari urbane, Vasile Rugina, director Centru de Eficienta Energetica ICEMENERG SA; Aspecte privind reglementarea producerii de energie termica destinata alimentarii centralizate cu energie termica a marilor orase, Melania Cozea, sef Serviciu Mecanisme de sprijin pentru energia electrica si termica – ANRE; Solutii de stocare a energiei electrice, Corina Durlescu, director marketing Rokura.
Din expuneri si discutii se desprind o serie de idei, concluzii si solutii, pe care le prezentam in rezumat.
Problema energiei electrice si termice pentru marile orase preocupa pe specialisti, pe oamenii politici si pe utilizatori deopotriva. Deosebit de complexa, ea ridica probleme privind eficienta in traseul productie, distributie pana la utilizator. In prezent exista o problema bine conturata, o legislatie corespunzatoare si un program financiar care asigura piata de energie a Romaniei. Cercetarea si monitorizarea pietei de energie au in vedere atat marile orase ale tarii, cat si pe cele mici si electrificarea teritoriului. Capitala tarii, Bucuresti, prezinta particularitati si solutii diferite.
Pentru cresterea securitatii alimentarii cu energie a marilor orase, un rol deosebit il are utilizarea rationala. In acest sens este necesara asigurarea unui raport echilibrat intre dezvoltarea durabila, competitivitate si securitatea alimentarii.
Sistemul energetic romanesc produce energie termica pentru aproximativ 7 milioane de persoane, rezidenti ai mediului urban. Construit in perioada 1960-1970, este corespunzator sistemelor macroeconomice de pana in anul 1990. Dupa acest an reper s-a produs o perioada de declin economic industrial, avand ca urmare reducerea consumului de energie. Totodata un mare numar de consumatori de energie termica au renuntat la serviciile centralizate si si-au instalat centrale proprii pentru incalzirea locuintelor.
Sistemele de incalzire centralizate, in majoritate sunt alimentate cu energie produsa prin cogenerare si intra in competitie cu alte variante de productie, cum ar fi centralele de apartament/scara a blocurilor de locuinte, cu utilizarea de gaze naturale sau lemne. Ca urmare a acestei situatii, este necesara crearea urgenta a conditiilor pentru atragerea de investitori si inlocuirea treptata a sistemelor de producerea energiei prin cogenerare actuale, cu sisteme noi de inalta eficienta, care sa asigure alimentarea cu energie termica a consumatorilor existenti. In acest sens ANRE a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern.
Mihai Olteneanu
Alte articole



